Както е известно, на затворниците им е забранено да използват мобилни телефони по редица съображения за сигурност. От филмите знаем, че изключения винаги има – разбира се, те всеки път водят до опит за бягство от затвора, иначе сюжетът няма да е интригуващ. Но каква изненада било за един професор, когато научил, че група затворници тайно изучават неговия курс по компютърни науки благодарение именно на тайно вмъкнати мобилни устройства.  
The Marshall Project са провели цялостно проучване за необичайните употреби на смартфони от затворниците, като един от тайните им информатори е потвърдил, че участва в група от около 300 лишени от свобода, изучаващи компютърни науки благодарение на онлайн курс от Харвард. Групата включва затворници от различни щати, като те дори изказали своите предпочитания към професор – Дейвид Малан.

Самият Малан потвърждава, че е получавал необичайни благодарности от затворници, които са посещавали неговите курсове: „Изпитваме такова възхищение към учениците, които се опитват да придобият нови знания и умения сами, още повече при обстоятелства като тези“, добавя той.  
Тъй като достъпът до интернет често е ограничен за студенти в затвора, той пояснява, че Харвард се е опитал да гарантира, че материалите за CS50 могат да се използват офлайн под формата на видеоклипове за изтегляне и софтуер, който може да се инсталира локално. 
Малан насърчава лишените от свобода да се обърнат към него, ако имат проблеми с достъпа до курса. Той също така иска да ги увери, че дори за него след години преподаване на компютърни науки програмирането на нещо почти винаги отнема повече време, отколкото очаква, така че той ги насърчава да не се обезсърчават, когато се затрудняват.  
Повечето затвори не позволяват на затворниците да имат мобилни телефони, което означава, че тези затворници са изложени на риск да бъдат хванати и наказани за притежаването на устройствата.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Земното ядро спря да се върти и може би сменя посоката си на въртене - какво означава това за човечеството?