За да се справи с многото реални предизвикателства, пред които са изправени хората, когато се опитват да запомнят всичко прочетено, технологичният журналист Шубам Агарвал реши да „аутсорсне“ паметта си на помощен AI.

„Често през деня търся в Google статии, които съм чел само преди няколко часа, защото не мога да си спомня повече от няколко ключови думи“, пише Агарвал за Business Insider, описвайки как безкрайната екосистема за дигитално публикуване и практиките за телеграфен стил на четене, които тя насърчава - съчетани с факта, че просто е по-трудно да запомним текст, който четем на екрани, отколкото текст, който четем на хартия, - на практика унищожават паметта му.

Но докато приложението, към което се обърна Агарвал - базирано на AI разширение за уеб браузър, наречено Heyday, - наистина изглежда доста полезно, то може да има един адски недостатък.

„През трите седмици, които прекарах с приложението“, продължава той, „открих, че е ефективно, за да ми помогне да си спомням неща, но идва с уловка: използването на инструмент за памет като този има потенциала да влоши биологичната ви памет с времето.“

За разлика от конкурентите, които чисто и просто само правят списъци на уеб страниците, които сте посетили - често изискващи много информация от страна на потребителя, - Heyday сканира почти всичко, което използвате в този уеб браузър, включително, но не само „документи, съобщения, файлове, бюлетини, бележки, презентации, електронни таблици и туитове“ според неговия уебсайт.

Оттам данните се разделят на специфични категории, които след това приложението използва, за да създаде динамични подкани за потребителя - в резултатите от търсенето, в статии и документи и т.н. И тъй като машината се учи, докато работи, индивидуализираният алгоритъм просто става по-прецизен с времето. Heyday също твърди, че криптира всички данни, които събира.

Според описанието на изживяването на Агарвал приложението със сигурност изглежда в съответствие с редица други машинни асистенти, които се появиха през последните няколко години, като Siri на Apple и Alexa на Amazon. Истината е, че хората вече разчитат на редица инструменти, цифрови и аналогови, за да им помогнат да запомнят неща като срещи и бележки – календари, списъци със задачи, напомняния и т.н. Разбира се, има и човешки асистенти и секретари, които административно свързват хората и бизнеса.

„Капацитетът ни да обработваме входяща информация е естествено ограничен“, казва Андрю Дилън, професор по информация и психология в Тексаския университет, пред Агарвал, добавяйки, че „плащаме цена по отношение на паметта, разбирането или времето“, когато се опитваме да разберем твърде много наведнъж.

Имайки предвид това, AI като Heyday наистина изглежда полезен и хората са по-предвидими в своите читателски навици, отколкото обикновено бихме искали да мислим. Въпреки това има нещо поне малко зловещо в приложение, което, без да изисква ръчно въвеждане, едновременно помни какво може да се наложи да си припомните и по този начин ви подканва да го направите.

И докато главният изпълнителен директор на Heyday Самиур Рахман казва, че приложението има за цел да „увеличи творческата продукция на хората“, като им позволи да се съсредоточат по-малко върху припомнянето и повече върху „мисленето, креативността и анализа“, трудно е да се отърсим от усещането, че нещо дълбоко човешко може да се изгуби между тях - особено когато функция на ума, толкова важна като паметта, трудно може да се счита за обикновена административна задача.

„Защо да учиш стихотворение наизуст, ако можеш да го изтеглиш при поискване? Какъв е смисълът да учиш математическите си таблици, ако можеш просто да попиташ Alexa за отговора? Подобно на телата ни, умовете ни също трябва ли да бъдат упражнявани, за да поддържаме пълното функциониране“, продължава Дилън, предупреждавайки, че използването на приложение като това може да направи човешката памет по-зависима от технологиите от всякога.


Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха робот от течен метал, който може да избяга от клетка като в "Терминатор"