Учени са създали роботи, които могат да променят формата си между твърдо и течно състояние, което им позволява да извършват умопомрачителни подвизи като скачане, катерене и дори излизане от клетка по начин, който зловещо напомня на роботите T-1000 от поредицата „Терминатор“.

Формата и движенията на машините се контролират от магнитни полета, подход, който може да доведе до нови биомедицински и инженерни технологии, като целево доставяне на лекарства, сглобяване на вериги или създаване на универсални винтове.

Меките роботи обикновено са много по-гъвкави от техните колеги с твърдо тяло, но компромисът е, че те не са толкова силни, бързи или лесни за управление като солидните машини. Сега международен екип от инженери е разработил материал, изработен от галий, който е вграден с малки магнитни микрочастици.

Тази „магнитоактивна фазова преходна материя“ (MPTM) уникално съчетава високата механична якост, капацитет на натоварване и бързата скорост на движение на твърдата фаза с „отлична морфологична адаптивност (удължаване, разделяне и сливане) в течната фаза“, твърди проучването, публикувано в списание Matter.

„Хората работят върху тези малки, магнитно реагиращи роботи и машини от доста време насам“, казва Кармел Маджиди, който ръководи лабораторията за меки машини в университета Карнеги Мелън и е старши автор на новото проучване. „Успоредно с това моята група е пионер в много техники, използващи течни метали – метали като галий, които имат много ниска точка на топене.“

„Това е един от опитите за сливане на тези два подхода и просто виждаме какво се случва, когато започнете да смесвате тези две неща заедно“, продължава той. „Надеждата ни беше за сценарий „най-доброто от двата свята“, където бихме могли да се възползваме от високата електрическа проводимост и способността за промяна на фазата на метала галий с магнитната реакция на системите от магнитни микрочастици.“

Машините, които екипът построи, успяха да реагират на магнитни полета поради магнитните микрочастици в телата им. Поставяйки роботите в променливо магнитно поле, Маджиди и колегите му от университета „Сун Ятсен“ и университета „Джъджианг“ в Китай ги карат да се движат и дори да се нагряват, така че да се втечнят.

„Когато имате метал, който е в присъствието на променливо магнитно поле, знаем от основните принципи на електромагнетизма, че това причинява спонтанно протичане на електрически ток през този метал“, обяснява Маджиди. „Това е онзи спонтанен електрически ток, който загрява метала и го кара да се стопи.“

С тази техника изследователите успяха да накарат MPTM роботи да запояват вериги, да се оформят в универсален винт, да извадят предмети от кутия и да преодолеят писти с препятствия.

Те също успяха да направят малко LEGO човече от MPTM, което се втечнява и се движи през решетките на клетка. Въпреки че изглежда, че роботът се самослива в оригиналната си форма от другата страна, Маджиди пояснява, че е бил ръчно преработен от екипа и след това върнат обратно в кадъра.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият стандарт за безжично зареждане Qi2 идва в края на 2023 г.