Getty Images започна съдебно производство срещу създателя на арт инструмента за изкуствен интелект Stable Diffusion. Заведен тази седмица във Върховния съд на Лондон, искът на Getty Images твърди, че „Изкуственият интелект е копирал незаконно и обработил милиони изображения, защитени с авторски права“ и е използвал тези изображения за собствена търговска печалба.

Getty Images и притежателите на права за библиотеки с изображения като нея са едни от най-засегнатите от генерирането на AI изображения и докато като някои като Shutterstock са прегърнали технологията, други до голяма степен са отхвърлили AI изкуството. Getty Images попада в последната категория. Компанията забрани качването и продажбата на AI изображения през септември 2022 г. в опит да се предпази от правни предизвикателства.

Главният изпълнителен директор на Getty Крейг Питърс по-рано каза, че има опасения за произведения на изкуството, създадени от AI, включително „неразрешени проблеми с правата“.

По онова време не знаехме, че правните предизвикателства ще дойдат директно от самата компания.

„Getty Images вярва, че изкуственият интелект има потенциала да стимулира творческите начинания“, се казва в изявление на Getty Images. „Съответно предоставяме лицензи на водещи технологични иноватори за цели, свързани с обучение на системи с изкуствен интелект по начин, който зачита правата на личната и интелектуална собственост.“

„Изкуственият интелект зад Stable Diffusion не е търсил такъв лиценз от Getty Images и вместо това според нас избра да игнорира жизнеспособни опции за лицензиране и дългогодишна правна защита в преследване на своите самостоятелни търговски интереси.“

Всичко се свежда до това как се обучава AI - изключително важната предварителна стъпка за изграждане на работещ инструмент за изкуствен интелект.

Изкуството, генерирано от Stable Diffusion и другите инструменти като него, е оригинално. Вероятно няма нищо друго точно като него - изкуствен интелект го е създал въз основа на подканите, които му се подават от човешките потребители. Въпреки това AI трябва да бъде обучен на милиони етикетирани изображения, за да научи какво да създава, и какво означава това за авторските права на изображенията, използвани за това обучение, са били поставяни под въпрос в много случаи.

Тези големи масиви от двойки изображения и текст често се предоставят от други компании, които сами събират и съпоставят данните. Това са масивни набори от данни - говорим за милиони или милиарди записи за всеки един. Това означава, че събирането на достатъчно проби за попълване на цял набор от данни може да бъде изтощителна работа и изисква огромни количества изходен материал, създаден от човека - и всяко едно от тези изображения има собствен статус на авторско право: от обществено достояние до строги условия за авторско право или използване.

Една такава организация за набори от данни е LAION, която предоставя наборите от данни, използвани за Stable Diffusion.

LAION е организация с нестопанска цел и разпространява своите набори от данни свободно. По същество тя събира набори от данни от алтернативен текст и URL адреси на изображения, които изтрива от интернет; самата тя не притежава нищо. Организацията се опитва да се примири с това в първия въпрос в своите често задавани въпроси: „Спазват ли наборите от данни LAION законите за авторското право?“.

На което организацията отговаря: „Наборите от данни на LAION са просто индекси към интернет“.

Може дори да намерите ваша снимка в наборите от данни на LAION, за които организацията е предоставила формуляр за премахване на GDPR, за да остане в съответствие със законодателството на ЕС.

LAION се опитва да поддържа ръцете си чисти, като всъщност не съхранява или разпространява никакви изображения директно и това може да е проработило, тъй като гневът на Getty Images вместо това е насочен директно към Stability AI, една от най-известните компании, използващи нейните набори от данни и нейната платформа.

Stability AI твърди, че наборите от данни LAION, които използва за Stable Diffusion, са обучени в съответствие с германското законодателство. В отговор на собствения въпрос на сайта си „Какви са авторските права за използване на изображения, генерирани от Stable Diffusion?“ Stability AI казва, че „областта на генерираните от AI изображения и авторските права е сложна и ще варира от юрисдикция до юрисдикция“.

Наистина двусмислен отговор.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI ще създава до 90% от онлайн съдържанието към 2025