iPhone винаги е бил сред топ-енд смартфоните с по-добър живот на батерията, но това не означава много. Похвално е, че Apple успява да увеличи капацитета на батерията с едва няколкостотин mAh за седем поколения и да въведе огромен брой нови възможности, без да наблюдаваме спад в автономния живот спрямо първия iPhone. Въпреки това, като всички останали съвременни смартфони, iPhone 4S, 5 и 5s нямат достатъчно дълъг живот на батерията и често се налага да зареждаме устройствата си няколко пъти в рамките на деня. Ето няколко съвета как да се справим с проблема. Голяма част от тях са приложими и за смартфони с Android и Windows Phone.

 

1. Изключване на нотификации

Пуш нотификациите, макар и на пръв поглед безобидни, са сериозен враг на дългия живот на батерията на вашия iPhone. Разбира се, не препоръчваме да изключите напълно, тъй като това би било осакатило всеки аспект на ежедневието ви. Въпреки това със сигурност получавате уведомления от приложения, които не използвате или такива, които не искате да виждате. Достатъчно е да влезете в Settings > Notification Center и да изключите всички възможни типове нотификации за приложения, които не бива да ви притесняват. Още по-добра идея е да отделите време и да изтриете софтуера, който не използвате. Скриването му в папка не е добро решение.

 

2. Изключване на някои локационни услуги

Подобно на нотификациите, локационните услуги може да са причина за изключващия се преди края на работния ден iPhone. Разгледайте кои приложения използват координатите ви в Settings > Privacy > Location Services. Внимавайте за тези с виолетова иконка — тя означава, че софтуерът използва локацията ви в момента или я е използвал наскоро. Не пропускайте да стигнете до края на списъка. Там може да изключите голяма част от системните локационни услуги, за чието съществуване вероятно дори не подозирате.

 

3. Изключване на процента

Повечето iPhone потребители използват опцията за показване на процентна стойност до иконката за заряда. Това изглежда особено удобно и дава възможност да проверите дали ви остават 2% или 1%, но не ви дава по-дълъг живот на батерията. Нещо повече — всяко включване на дисплея за бърза проверка съкращава живота още малко, докато устройството не се изключи. Спрете да се притеснявате за всеки процент и просто разчитайте на иконката.

 

4. Изключете Raise to Speak

Една от слабо популярните възможности на Siri позволява да активирате главния асистент с вдигане на смартфона до ухото. Това определено е удобно и дава шанс на Siri да разпознае речта ви по-добре, но, ако не я използвате често или по тази начин, просто изключете Raise to Speak. Опцията разчита на сензора за близост, който изключва дисплея по време на разговор и използва поне няколко процента от живота на батерията ви всеки ден.

 

5. Използвайте Wi-Fi

Противно на общото схващане, работата в Wi-Fi мрежи осигурява значително по-дълъг живот на батерията на iPhone-а ви. При всяка възможност свързвайте устройството си към Wi-Fi мрежи — комуникационният стак е много по-добре оптимизиран от този за 3G/4G. Свързването към Wi-Fi мрежа в сгради със слабо 3G покритие може да спести цели 10-20% на ден, което не е за подценяване.

 

Статията продължава на следващата страница.

6. Изключете Bluetooth

По подразбиране Bluetooth модулът на всяко iOS устройство е включен. Съветът е прост — ако не използвате Bluetooth устройства, просто го изключете. Направете същото и с AirDrop.

 

7. Reduce Motion

Този съвет надали ще допадне на всички, но може да е особено полезен за собствениците на по-стари устройства. Опцията Reduce Motion е скрита в Settings > General > Accessibility и позволява да изключите голяма част от системните анимации. За съжаление вече не съществува възможност за отделно изключване на паралакс ефекта (накланянето на иконите спрямо тапета) при по-новите устройства. Ако липсата на анимации не ви притеснява, Reduce Motion може да спаси голяма част от живота на батерията ви.

 

8. Background App Refresh

Една от новите възможности на iOS 7 позволява на приложенията да обновяват съдържанието си във фонов режим. За разлика от Google, Apple дълго отказваше да позволи подобен режим именно поради опасения за живота на батерията. Компанията е изключително стриктна за това кои приложения се обновяват във фона и с каква цел го правят, но Background App Refresh все пак жертва част от живота на батерията. Разбира се, не изключвайте опцията напълно, а я спрете за приложенията, които не намирате за важни.

 

9. Spotlight

Универсалната търсачка на iOS, която се извиква с плъзване надолу, индексира учудващо голям брой типове съдържание. Всъщност, твърде голям. Убедете се сами в Settings > General > Spotlight и изключете индексирането за приложения и съдържание, които не използвате. Съхранявате бележките си в Evernote или Simplenote? Изключете търсенето в Notes. Разчитате на алтернативен списък със задачи? Кажете довиждане на Reminders.

 

10. Калибрация на батерията

Последният съвет се отнася за почти всяко електронно устройство с батерия, което притежавате. Калибрирайте батерията поне веднъж месечно. Процесът е изключително лесен — просто я използвате iPhone-а си докато се изключи сам и след това го зареждайте цяла нощ.

Какви са вашите методи за удължаване живота на батерията? А знаете ли какво да очакваме от iOS 8?