Едва ли има човек, който някога да не е губил ценна и критично важна информация. Като започнем от писания с часове документ, преминем през любимите песни и снимки на близки и стигнем до критично важните корпоративни и финансови файлове. Загубата на информация в днешния компютризиран свят може да се сравни с истинско бедствие, причиняващо колапс, спиране на работа и дори в някои случаи – фалити.


За да не се налага да стигате до финала на подобен ужасяващ сценарий, е добре да се доверите на опита на хора, „изгорели“ преди нас и съветващи всички ни какво точно да правим. Как да постъпим така, че по разумен начин да намалим до голяма степен риска да загубим многогодишния си труд или скъпите спомени.


Следващите няколко описани вероятности са едни от най-често срещаните, като далеч не са всички! Повечето потребители не подозират за тях, а те често са пренебрегвани дори от системните администратори, а последствията могат да бъдат катастрофални. Ето накратко и подробностите.Пренебрегването на бекъпите (резервното копиране)

Умният администратор знае – бекъпите са нещо, което трябва да се прави задължително и регулярно. Особено преди каквито и да е по-сериозни настройки, ъпдейти и промени по операционната система. В много случаи в тази област дори опитни сисадмини правят грешката да съхраняват бекъпа на един и същ физически диск или RAID масив. Или пък да записват бекъпа на някакъв носител, разположен на същото място, като не са проверили архивиращото устройство. А след това то може да се окаже непригодно за употреба или пък да не може да се прочете и архивът да е безвъзвратно повреден.

 

А всъщност бекъпът може да ви спаси в редица ситуации – физическа повреда на твърдия диск или записващото устройство, злонамерено изтриване на информация, унищожаване на файлове от вируси и др. Затова редовният бекъп поне на едно различно физически от вашия компютър място може да ви спести драмата около загуба на ценна информация. Проверено!Пренебрегване на видими сигнали за проблем

Ако не сте достатъчно внимателни и опитни, дори очевадни признаци за проблем с компютъра ви може да останат незабелязани, а това да доведе на загуба на данни – макар и да сте имали шанса да ги предотвратите. Ако вашата компютърна система често зависва, замръзва или пък твърдият диск прищраква, спира, екранът ви губи образ и т.н., то това са сигурни сигнали, че нещо не е наред и трябва да действате мигновено. Колкото може по-скоро да копирате важните ви документи на сигурно място, а след това да диагностицирате системата и да опитвате да намерите проблема. Никога не правете обратното, защото с всяка изминала минута шансът файловете ви да се повредят нараства.

 

Грешки при използване на приложения

Опитите да възстановите изтрити или повредени документи с помощта на специализирани приложения е добра идея, която в много случаи помага и историите за чудотворно благополучно спасени файлове са напълно реални. И все пак това е възможно само ако самият носител на информацията (например твърдият диск) е в изправност. Ако той е физически повреден (има лоши сектори и т.н.), използването на такъв софтуер може в много случаи дори да усложни ситуацията, защото той сканира и чете много интензивно по цялата повърхност на магнитния диск. И така може да го повреди допълнително.

Освен това, ако не знаете какво точно правите, има дори риск да припокриете и презапишете новите си файлове със стари или ненужни. Не възстановявайте изтрити файлове на същия физически диск, защото всяко действие по запис на файлове припокрива вече изтритите и те на практика повече не могат да бъдат възстановени. Ако опитвате да конвертирате несъвместима файлова система, да обедините или разделите логически дялове (партишъни) също можете да загубите за миг информацията си – достатъчна е само една грешка и кашата ще стане пълна.

 Внезапно увисване на операционната система

Преди години увисването на системата водеше неминуемо до големи проблеми, заради факта, че вече заредените в паметта файлове при ресет на компютъра се губят. Просто така работеха по-старите операционни системи и файловите системи. Днес до голяма степен този проблем е преборен, защото почти всички приложения правят резервни и временни файлове, а след увисване просто възстановяват работата ви дотам, докъдето сте стигнали.

 

И все пак не разчитайте винаги на тези екстри, защото в редица случаи дори временните файлове могат да се окажат повредени, а ценната ви работа – безвъзвратно похабена. И ако някой ви каже, че в това отношение има сигурна OS, той ви лъже. Mac OS, Windows, Linux – всички те могат да се окажат в положение на „нокаут“ и да повредят „без да искат“ файловете ви.Вируси

Тази тема е огромна, но няма да се спираме в подробности на нея. Вирусите са огромна напаст, а най-просто казано, те могат систематично да трият един по един документите ви, да ги заключват, повреждат или направо да унищожат цялата файлова система в твърдия диск и в един миг да загубите всичко.

 

За да се предпазите до известна степен от вирусна атака, съществуват някои основни правила, чието спазване може да ви предотврати сериозни главоболия. Сред най-важните са елементарните – не отваряйте неизвестни линкове в интернет, дори да са ви пратени от приятели. Винаги проверявайте източника им, както и адреса, от който е получено новото ви електронно писмо с добавен в него линк. Активно и задължително използвайте антивирусни програми и програми за блокиране на нежелан трафик (Firewall). Научете се да създавате и използвате различни профили в операционната си система, като използвате профил без администраторски права, а само когато се налага да инсталирате или настроите нещо, се логвайте като администратор.

 

Най-голямо количество вируси ще откриете, разбира се, в порно сайтовете, както и в тези, предлагащи пиратски софтуер, музика и филми. Бъдете особено внимателни там. И по възможност ползвайте алтернативни браузъри, защото най-честите вирусни атаки започват именно от масовите браузъри, защото интересът на хакерите е насочен именно към тях.

 Злоумишлени действия

Хакерската атака в никакъв случай не е най-масовият начин да загубите своите данни. И тя далеч не грози всеки, защото замислете се… все пак трябва да сте интересен обект за такава атака. На никой добър специалист в тази област не му пука за компютъра на вашата възрастна леля.


Затова пък, ако сте главен счетоводител на банка, финансист, бизнесмен, политик или лице с ключово положение, бъдете сигурен че най-вероятно сте под прицел и трябва да сте доста по-внимателни. Посъветвайте се със специалисти какво точно да правите. Защото дори да не източат парите ви, най-малкото хакерските атаки могат просто да унищожат информацията, а тя… както знаем е пари!Физически повреди

Харддисковете излизат от строя по редица причини. Той може да се издраска, прегрее, да бъде залят с нещо или замразен. Можете да измислите десетки начини да го унищожите. Ето и някои от най-разпространените – просто да ги знаете и избягвате.

 

Потопяване на преносимия компютър в басейн, вана или друг водоизточник. Заливане на лаптопа с алкохолна или безалкохолна напитка. Изпускане на компютъра или преносимия твърд диск на пода. Забравяне на флашка или клетъчен телефон в джоб на дреха и изпирането й в пералня. Счупване на флашка – те са доста крехки. Прегряване на външен харддиск, особено при продължително натоварване.
Във всеки от множеството случаи информацията от повредените носители може да се възстанови само след намеса на много напреднал специалист в сервиз. Възстановяване на данните в домашни условия практически е невъзможно, защото трябва да се възстанови точно същата механика или електроника на диска. За жалост при такива случаи най-лесно от строя излизат магнитните плочи на дисковете, а при физическото им нарушаване дори специалистите от най-висок клас не могат да помогнат.

 

 

Случайно форматиране

Това се случва например, ако по погрешка и недовиждане пуснете форматиране на неправилния диск. Но това е само върхът на айсберга. Много често, особено при по-старите файлови системи като FAT32, операционната система и при най-малка грешка предлага директно да форматирате диска си. И ако се доверите и веднага натиснете потвърждение, губите данни. В болшинството продавани лаптопи на пазара също така има инсталирани приложения за възстановяване на операционната система. И ако нещо дребно се е случило, а не четете и внимавате и ги пуснете, то тези приложения просто ще заменят старата ви ОС с резервно създадената преди продажбата. И така ще загубите данните си.


Затова, ако случайно форматирате някое свое устройство и не сте сигурни какво да направите, не пипайте нищо и се обърнете към специалист. Защото вашата информация все още е непокътната там, но всеки несигурен опит да я възстановите само повече я поврежда.

 Грешка в секторите на твърдия диск

Ако вашата ценна информация е попаднала в неизправен сектор (клъстер) на твърдия диск, по всяка вероятност тя ще бъде загубена. В по-старите операционни системи в такива случаи се стартира автоматичен процес по локализиране и маркиране на лошите сектори (relocation). Но в самия процес на преместване и „спасяване“ на данните повърхността може да се повреди допълнително, а в някои случаи самият процес за маркиране просто изтрива цялата информация на диска, за да въведе „ред“ и да маркира всичко „лошо“. Затова внимавайте. Появата на лоши сектори като правило се случва след известен период от време на всяко устройство – заради механично износване, прегряване и други причини. Но всички тези признаци показват, че трябва бързо да действате, защото животът му е към края си и може да загубите данни.Неизправност на четящите глави

Разстоянието между четящите глави на твърдия диск и повърхността на плочите е микроскопично. То се поддържа чрез постоянен поток на въздух или специален газ. Затова дисковете са херметизирани – попадането на най-малката прашинка в него може да го разруши. Затова и те се сглобяват в специални помещения, идеално чисти стаи, в които няма никакъв прах, а стерилността е пълна.

 

Поради тази причина по никакъв повод не трябва да опитвате да отваряте и разглобявате харддиска си – той ще стане неизползваем. Освен това именно това малко разстояние между главите и повърхността е причина производителите да предупреждават да не удряте диска по време на работа, а дори и в покой – просто главите може да се допрат до повърхността, да я издраскат сериозно и данните ви да се унищожат.

 

 

Умишлено унищожаване на файлове

Това е особено актуално при работата на много хора в общи офиси и споделени ресурси (папки). Един вариант е, ако съзнателно изтриете файла си, а след това изчистите и кошчето (Recycle Bin). Или пък натиснете Shift+Delete, което изтрива файла, без да отива в кошчето. Това действие може да бъде извършено, ако сте се разсеяли или пък нарочно от някой, който ви мрази.


Съществуват специални приложения за възстановяване на такива файлове. Но основното в случая е да не използвате същото устройство за презапис, а то винаги да е външно. Поради причините, които посочих нагоре – винаги има риск да припокриете и изтриете старите си нужни файлове с нови и ненужни.

 Игнориране на системните S.M.A.R.T съобщения

Това не е причина а по-скоро важен сигнал – ако случайно го игнорирате, то резултатът може да е плачевен. Ако виждате при всяко палене на компютъра си съобщение, че S.M.A.R.T. е намерил грешки, то незабавно трябва да бекъпнете всичко, а въпросният харддиск да бъде проверен щателно.Загуба на захранване

Честа причина за загуби на данни – при внезапното повторно включване на компютъра, например след токов удар, главите на твърдия диск нямат време да се паркират настрани и остават над магнитните плочи. След като токът се върне, те могат да се счупят или да надраскат плочите. Така данните ви се повреждат.
Загуба на захранване може да се случи или поради спиране на общата енергия или при големи промени в напрежението. В такива случаи обикновено изгаря захранването на компютъра, но ако то не е достатъчно добро, може да изгори и електрониката на твърдия диск, контролерът на флашката, RAID контролерът на масива. За да избегнете такива случаи, е добре да използвате UPS, който не само ще остави системата ви в работен режим, но и „обира“ пиковете в напреженията.Грешка в служебните програми на твърдия диск

В случай на повреда на харддиска (фирмуера), операционната система може да не успее да го „види“ и разпознае, за да започне да работи с него. Да се отстрани това е възможно, но е сложно и понякога скъпо, ако е свързано със сервиз. Да се предвиди пък е трудно. Затова няма друг прийом за справяне с такава ситуация освен резервното копиране. Стопроцентово надеждни дискове в наши дни все още не са измислени. Затова е добре да избирате и възможно най-надеждния производител. Препоръчителни са топ моделите на Hitachi или например Western Digital Caviar Black RE4.Външни обстоятелства и бедствия

Макар и не толкова чести, при такива ситуации може да загубите данни, дори да сте ги бекъпнали физически в друг офис, да речем. Представете си голямо природно бедствие – земетресение, пожар, наводнение. То може да засегне не само един офис, но и близки сгради. А и невинаги е нужно да се случи природно бедствие, нали? У дома или в офиса ви може да протече климатик, да се скъса водопроводна тръба, да се получи късо напрежение и т.н.Продължително използване на флашка

Имайте предвид, че флашките изобщо не са сигурен носител. Конструктивно те са разчетени за определен брой цикли запис и четене. Затова да пазите постоянно там файловете си не е добра идея. Такава практика имат например счетоводители и други специалисти, които носят работата си вкъщи. В даден момент време флашката изчерпва възможните и цикли на запис и излиза от строя. А на всичко отгоре вследствие на по-голямата плътност на записа съвременните флашки с огромен обем са още по-податливи към грешки.

 

 

Некоректно изваждане на устройство

Картите памет и флашките трябва да бъдат „спрени“, преди да бъдат извадени от системата. Ако не внимавате и не спазвате това правило, може да не забележите, че все още процесите по запис и четене върху нея не са приключили, и изваждайки я, да загубите данните.

 

Това се случва и защото в операционните системи действат т.нар. „кешове“ или техники за кеширане на информацията с цел по-бърз запис и четене. Тоест, ако сте записали или копирали нещо, то все още може физически да не е „отишло“ във флашката, а да е в тази буферна кеш памет. Изваждайки я, вие губите връзката и файлът се поврежда. А дори в някои случаи изваждането на флашката може да повреди части на файловата система на твърдия диск.

 

 

Статично електричество

Този природен феномен може да предизвика електрически разряд с напрежение до 3 киловолта, а за да се повреди компютърната електроника и данните, са достатъчни едва 12 вата! И въпреки това, че например флашките са защитени от пластмаса, вариантът за загуба на информация по този начин е доста възможен. Затова се старайте да не пипате директно с пръсти контактните пластини на флашките, SSD дисковете и картите памет. Най-безопасно е да копирате снимките от фотоапарата си, без да вадите картата от него, а включвайки и свързвайки го с USB кабел.Затваряне на файла, без да го запишете

Това нещо също се случва често. Вместо да натиснете SAVE, натискате Cancel. Тази грешка е често срещана и за разлика от случаите, когато, да речем, текстовият ви редактор е увиснал, но можете да намерите временното му копие в Temp папката, то при пропуск да запишете файла си всички temp-ове се изтриват и възстановяването е почти невъзможно.Човешкият фактор

На последно място никога не трябва да забравяме чисто човешките фактори. Според това определение много ситуации съвпадат с по-горе описаните. Но най-важните проблеми не бива да бъдат забравяни – внимавайте кой има достъп до информацията ви, спазвайте правилата за работа и четете „надписите“ и най-вече – в случай на проблем, ако не знаете точно какво правите, веднага спрете работа и се обърнете към специалист. Така шансовете да загубите информацията ви ще бъдат намалени значително.