Портретите са един от най-специфичните жанрове във фотографията поради една проста причина - те са най-човешките снимки, които можете да създадете. Може би заради това за много хора те са са първата стъпка към фотографията. Стъпка, която е толкова завладяваща, че сякаш няма нужда от нещо различно. Именно за любителите на портретите е кампанията #portraitlover на Canon България, чийто посланик е Вихрен Георгиев - създателят на People of Sofia и един от най-популярните портретни фотографи у нас.

В портала #portraitlover можете да откриете някои ценни съвети от Вихрен, които да приложите за собствените си снимки. Освен това можете да си изберете нов портретен обектив или комплект от DSLR и обективи, с които да навлезете в света на портретите. Също толкова интересно обаче е как Вихрен подбира техниката си и какви са най-важните неща във фотографската му чанта, с която сякаш е неразделен.

Какъв апарат използваш? Защо този модел? С какво ти е полезен?

 

Започнах да снимам със съвсем обикновен апарат и преминах през различни класове. От няколко години снимам с Canon 5D Mark II, като идеята ми е да мина на още по-високо ниво, с по-нов модел 5D. В него ми харесва, че навигацията му е изключително лесна - user friendly, както се използва изразът, пълноформатният сензор, който ми позволява да обработвам кадрите в оригиналния им размер и качество, изключителното качество на изображението, цветовете, които лично за мен са несравними с другите марки фотоапарати. Като модел е вече стар, но е железен, ако мога да използвам този израз. Неслучайно доста фотографи снимат с този модел толкова дълго. Наскоро снимах и с Canon 7D Mark II, който е сравнително нов модел. Много удобен, бърз, модерен модел, включил в себе си много нови неща. Висока ISO чувствителност, учудващо бърз фокус, запазено качество на цветовете и лесна навигация. Макар и с "кроп" сензор, останах доста впечатлен от представянето му.

Кои са функциите на апарата ти, които използваш най-много?

Снимам по улиците, в движение, където се изисква бързина и някакви по-универсални настройки, защото няма много-много време да избереш най-точните параметри. Обикновено снимам с приоритет на блендата или на скоростта, според това, коя част на деня е. През деня използвам автоматична настройка на ISO, ако не снимам специално портрети. Много удобна е функцията за следене на движещи се обекти, което дава възможност кадрите да излизат на фокус, което невинаги се получава, когато го правиш ръчно.

Какъв е твоят съвет за аматьорите, които искат да се занимават със снимане?

"Винаги препоръчвам Canon заради лесната работа с него и цветовете, които "вади"

Това е въпрос, който са ми задавали много често в страницата. Винаги препоръчвам да се започне от по-нисък клас фотоапарат, който обаче да дава възможност и за ръчни настройки. Когато започваш от нулата, не си много наясно с всички функции и възможности, както и дали изобщо ще се задържи интересът ти към фотографията. Важно е да започнеш, да снимаш много и всичко, докато не усетиш какво те влече, какво привлича най-много вниманието ти, да разкриеш възможностите на камерата и сам да решиш да минеш към по-високо ниво техника. Винаги препоръчвам Canon заради лесната работа с него и цветовете, които "вади" - не всеки е запознат и работи с Photoshop и различните начини на обработка, така че е важно да получиш добър кадър дори и в "суров" вид.

Какви обективи използваш обикновено и защо точно тях? С какво са ти най-полезни?

Обективът, който най-често използвам, е 70-200mm f/2.8. Дава ми възможност да снимам отдалеч, без да правя впечатление, светъл, даващ възможност за по-остри кадри. Обектив, който е предпочитан и за портрети. Другият обектив, с който снимам основно, е 50mm f/1.4 - лек, удобен, с изключителни параметри, даващ ми възможност да снимам и в слабо осветената част на деня, идеален за портрети, с реална перспектива.

Използваш ли някакви допълнителни аксесоари към фотоапарата си?

Рядко използвам допълнителни аксесоари. Когато ми се наложи, снимам със светкавица. За пейзажни и нощни снимки използвам и статив.

Какви други съвети, свързани с техниката, можеш да дадеш?

Техниката много зависи от това, какво искате и предпочитате да снимате. Важно е да се насочите към това, което ви влече, да разберете, че желанието ви е устойчиво, и след това да помислите и за най-подходящата техника, с която може да го реализирате.

Научете повече за #portraitlover в специалния портал на Canon