Земното кълбо е в този свой етап от завъртането си, когато нашите географски ширини получават по-обилно количество светлина и топлина или по-кратко казано – лято е. Обикновено утрото е разхлаждащо, но бързайки да получим повече от всеки летен ден, неглижираме дреболиите. Като например къде ще паркираме автомобила си.

Копнеейки за разхлаждащ душ след дългия работния ден, ни очаква топлата вълна въздух, скрита в колата. Дрехите ни залепват, децата мрънкат, ситуацията става „нажежено“ изнервена. Няма време за обяснения, че слънцето се мести през деня, трябват бързи действия.

Кои са елементарните трикове, които ще ви помогнат да охладите бързо и ефективно горещата кола в няколко лесни стъпки?

Проветрете интериора

Започваме упражнението със „загрявка“ или по-скоро с бързо охлаждане:

За да охладите бързо интериора, първо отворете прозорците и от двете страни на колата, като направите няколко бързи движения напред – назад с някоя от вратите, подобно на голямо ветрило. Въпреки че това изглежда доста странно за околните, движението осигурява доста по-бърза циркулация на въздуха вътре в купето. Нашият съвет е да оставяте шибидаха винаги затворен през лятото.

Нагласете правилно климатика

Този съвет е познат на всички шофьори, но все пак, ако се е изпарил от жегата… Нагласете климатика на автомобила ви на най-ниска температура, като изберете опцията за вкарване на външен въздух, а не за циркулация на вътрешния. При всички положения температурата навън е по-ниска от тази вътре в колата. Междувременно отворете всички прозорци, защото на климатичната система ѝ трябва малко време, за да заработи с пълен капацитет.

Използвайте насочените към краката долни въздухоотводи на системата

През Лятото не ни е до уроците по физика, но топлият въздух се издига нагоре, а студеният слиза надолу. Затова, е повече от логично да нагласите климатика да охлажда ниските части, за да изтласка топлината през отворените прозорци на колата. Ако се налага, затворете отворите за въздух на таблото с превключвателите им, за да ускорите този процес. Истинска „кардио-тренировка“ за вентилацията.

Задръжте прозорците отворени

Преминете към същинската част и потегляйте, но оставете прозорците отворени за няколко минути, за да се смени горещият въздух. След това позволете на климатика да действа по предназначение. За съжаление в големите градове трафикът е доста утежнен, а ремонтните дейности се извършват точно лятото - а това изобщо не помага за добрата циркулация на въздуха в интериора.

Затворете прозорците и превключете на вътрешна циркулация

Веднага щом температурата в колата е достатъчно ниска, затворете прозорците и превключете на вътрешна циркулация на въздуха. Вече можете да върнете в изходна позиция отворите за въздух на таблото и да позволите на климатичната инсталация да охлажда в горните позиции. Повечето модерни автомобили разполагат с климатроник, който поддържа постоянна температура в купето.

Виж още: Най-забележителните автомобили на XXI век

Как да предпазим колата от загряване

Избягвайте пряката слънчева светлина на паркинга 

Спрете на сянка, може би под дърво или близо до сгради, като това е най-лесният начин да предпазите автомобила си от прегряване. Ако имате опция за гараж – използвайте го! Той ще пази колата ви чиста и охладена.

Използвайте слънцезащитен сенник за предното стъкло

Той пречи на преките слънчеви лъчи да влизат директно в купето, като по този начин предпазва волана и скоростния лост от нагряване. Сенниците са налични във всяка бензиностанция, като идват с разнообразни дизайн и форма.

Оставете леко отворени прозорците на колата

Това осигурява лека циркулация на въздуха и предпазва от прекомерно повишаване на температурата вътре. Все пак не оставяйте колата си без надзор с повече от сантиметър отворени прозорци и винаги активирайте алармата, защото обикновено крадците не почиват в летните месеци.

Покривайте седалките

Повечето модерни интериори са в тъмен цвят, които лесно се нагорещяват, а заедно с това, с течение на времето, кожените седалки могат да се напукат и деформират, ако не се поддържат правилно с точните препарати. Затова препоръчваме да сложите светли предпазни калъфи или дори обикновена хавлия, докато не сте вътре.

Избършете горещите повърхности с мокра кърпа

Това е особено полезно, когато воланът и скоростния лост са много горещи, а бързате да потеглите веднага.

Редовно поддържайте климатика на колата си

Редовната профилактика на климатичната инсталация позволява добра ефективност в горещите летни дни. Всяка пролет посещавайте оторизиран сервиз, за да проверите нивото на фреона и да се уверите в изправността на системата.

*Снимки: Shutterstock; Pixabay