Празниците са тук и е време за подаръци и покупки. Приготвили сме ви поредица от бързи за преглеждане и полезни за ползване технологични гайдове, които да ви помогнат с пазаруването. Не само за празниците, но и изобщо. Вижте кои са най-готините продукти на пазара в момента, придружени от съвети, за да разберете кое е новото, ненужното и наистина важното днес и как да различите истински добрите предложения. Придружени от ориентировъчни цени за ваше удобство.*

Да направим дома си умен

Умният дом не е мираж! Въпреки че все още не сме достигнали нивата, за които научната фантастика ни разказва, днес има достатъчно устройства, с които да поставим началото. Подбрахме някои от тях, които в значителна степен улесняват грижата за дома и домакинските задължения. Лошата новина е, че като всяка прохождаща технологии, често цените са по-високи, отколкото ни се иска.

В края на материала сме поместили и нещо много важно, за да бъде домът ви умен - рутери. Не всички модели са нови и от тази година, но избрахме някои доказали се "бойци", които дълго време продължават да са сред най-продаваните модели на пазара.

За цял умен дом търсете джаджи, съвместими с Amazon Alexa, Google Home и Apple HomeKit. Не всички смарт продукти за дома имат удобен интерфейс, така че първо разгледайте софтуера - това е много важно, когато ежедневно ще използвате дадена джаджа. Ако срещнете някъде услугата IFTTT, тя позволява настройки на действия от типа „събитие-реакция“. И за финал - уверете се, че Wi-Fi рутерът ви поддържа голям брой устройства.

И това е само началото на революцията "умен дом"...

Philips Hue LED А60
489 лв. (тру крушки и контролер) от партньорите на Philips

Няма как да не започнем с едни от най-популярните умни крушки - Hue на Philips. Комплект от контролер и три LED лампи, които могат да променят цвета си в целия RGB спектър (около 16.7 млн. цвята) според желанието ви. Могат да променят цветовете и яркостта си според музиката и звуците наоколо. Осигуряват комфорт през деня и нощта, като предлагат оптимална температура на светлината. Управлението им чрез смартфон е лесно през приятно приложение, а вече се разбират и с Amazon Alexa. Ако имате умен говорител с този асистент, можете да кажете какво искате от крушките. И за финал - ако сте собственици на телевизор Philips с Ambilight, можете да настроиките крушките да светят в синхрон с картината. Големият минус тук е по-високата цена.

Ikea Tradfri
150 лв. от IKEA

Този комплект на IKEA идва с две LED лампи за амбиентно осветление, предлагащи 980 лумена и контролер за яркостта им. С помощта на мобилното приложение можете да управлявате цели групи от лампи и да ги настройвате независимо. Tradfri работи с Apple HomeKit и Google Home. Можете да добавяте още крушки, като недостатък е, че не можете да управлявате осветлението, ако сте извън WiFi мрежата. Още подробности вижте в нашето ревю.

Eaton Ellipse Pro

И най-умното устройство е безполезно без захранване, затова този line-interactive UPS ще ви даде спокойствието да работите на компютъра си, като същевременно го предпазва от пренапрежение, включително по локалната мрежа за данни. Той се предлага във версии с широк диапазон от мощности - 650-1600 VA, и разполага с удобен дисплей за проверка на състоянието. ECO функцията помага за спестяване на до 20% от електрическата енергия, като автоматично изключва периферните устройства, след като основното устройство (компютърът) бъде изключено. Eaton Ellipse PRO се доставя със софтуер за управление и наблюдение, който позволява пълен контрол над устройството и измерване на употребената енергия, след като го свържете по USB. 

Автоматичното регулиране на напрежението (AVR) осигурява оптималните параметри на работа на компютърната техниката и периферията. Eaton Ellipse PRO се предлага с 3-годишна гаранция, включително на батериите, които се самодиагностицират и подлежат на лесна подмяна. Възможен е хоризонтален или вертикален монтаж, а изходите са - Шуко, IEC, FR, BR.

Meteo Netatmo WS
300 лв.

Пълнофункционална метеостанция, която дава пълна информация за параметрите на средата и качеството на въздуха в помещението и навън. Можете да споделяте данните онлайн. Съвместима е с Amazon Alexa за бърз достъп до информацията и има удобно приложение. Получавате информация за температура, влажност, качество на въздуха, атмосферно налягане, прогноза за времето. Всичко това идва в реално време и е базирано на средата, около вас. За домът ви ще научите също температурата, влажността и качеството на въздуха, но и нивата на звука, както и уведомление, когато е време да проветрите.

D-Link Water DCH-S160
100 лв. от Telenor

Спестява куп неприятности, като следи за течове около мивки, бойлери, перални и тръби. Свързва се по Wi-Fi и ако има проблем, веднага ще ви алармира. Може да се включи към обща система за умно управление, като цялата настройка е много лесна.

BroadLinkRM Pro IR+RF
100 лв. от Smart Home-bg

Универсално дистанционно за всички уреди в дома - моделът е съвемстим с над 5000 модела, сред които телевизори, set-top-box, климатици, говорители, автоматизирани пердета и т.н. Предава радио- и инфрачервени сигнали и позволява отдалечен контрол по интернет чрез приложение. Това ви дава възможност да управлявате много от уредите си, преди да се приберете - например да загреете дома си с климатика или пък да пуснете музика, сякаш се намирате в апартамента. За климатиците е налична и функцията health sleep, при която системата се изключва в определен час, а преди да дойде време за събуждане, отново пуска отоплението. Ако искате да гледате късен мач, можете да настройте дистанционното да пусне телевизора в точно определено време на правилния канал. Поддържа се и услугата IFTTT.

HAMA Xavax
100 лв. от Vali Computers

Тази компактна безжична камера осигурява видеонаблюдение през цялото денонощие благодарение на IR LED сензора си за нощно виждане. Тя осигурява добра картина с резолюция 720p, както и двупосочна звукова комуникация. Директен достъп до четирима потребители през мобилно приложение.

Smanos W020 WiFi
210 лв. от Vali Computers

Безжична алармена система за дома с дистанционно и датчици за врата и прозорец. Поддържа до 30 безжични датчика и 10 дистанционни. В комплекта освен самата алармена система влизат два магнитни датчика за врата и прозорец и едно дистанционно. Цялата система може да се управлява с приложение за Android и iOS. Работи при температура между -10 и +55 градуса.

Edimax SP-1101W
80 лв. от Vali Computers

Умен Wi-Fi контакт, който позволява управление от мобилно устройство с Android или iOS. Инсталира се лесно и може да работи по зададен график, за да пести енергия. Налична е опция за уведомяване с имейл при включване/изключване. Поддържа интеграция с Amazon Alexa и управление с гласови команди. 

D-Link Home Security Starter Kit
440 лв. от Ozone.bg

Завършено решение за наблюдение и охрана на дома, включващо четири устройства: видеокамера с резолюция 720p; сензор за движение; аларма със звук до 100 dB, шест различни типа звуци и опция за работа на батерия; контролен модул, който се управлява чрез мобилно приложение. Инсталира се лесно и дава възможност за запис на видео и добавяне на още сензори. 

iRobot Roomba 980
1949 лв.

Може да почисти до 185 кв.м с едно зареждане и сама да се дозареди при нужда. Подходяща е за всякакви повърхности, включително килими и мокети, и домове с домашни любимци. Roomba 980 автоматично преценяване на обграждащата я среда, има подобрената почистваща технология и предоставя интуитивен контрол от разстояние през специално мобилно приложение за Android и iOS. Повече подробности можете да откриете тук.

Philips SmartPro Compact
700 лв. от партньорите на Philips

По-големият накрайник TriActive XL осигурява два пъти по-бързо почистване. Височината от само 6 см позволява почистване и под ниски мебели, като сензорите се грижат роботчето да не се сблъска с мебел или стена. Интелигентно почистване с 4 стила на работа. 

Xiaomi Mi Robot
660 лв.

12 сензора се грижат за движението и избора на маршрут за почистване, като разпознават различни препятствия, включително и стълби. Батерията осигурява работа до 150 мин - достатъчно за почистване на 250 кв.м. Наличен е и контрол през мобилно приложение.

Samsung POWERbot VR20M707HWS
1050 лв. от партньорите на Samsung

Тази автономна прахосмукачка е умен уред, който сканира пространството и засича дори най-малките обекти. Тя се свързва към WiFi мрежата, което ви позволява не само да я управлявате през приложение, но и да настроите график за почистване. Сама регулира силата на всмукване според настилката и така пести енергия. 

Четките са направени така, че да не задържат прах и косми по себе си. Умната прахосмукачка се справя и с едни от най-трудните зони за почистване - ръбовете и ъглите. Това става чрез специална мъхеста четка. Умната прахосмукачка се грижи сама винаги да има заряд на батерията, а най-бързият и оптимален маршрут за почистване се определя автоматично от самата нея. Технологията CycloneForce предпазва филтъра от задръстване. Можете да контролирате уреда през мобилно приложение, а 160 минути са достатъчни за пълно зареждане.

Да не забравим за рутера

В избора на рутер трябва да имате предвид големината на дома или офиса, бройката потребители и типовете устройства, които ще захранва. Невинаги най-скъпото е най-подходящото, но ако няколко човека стриймват видео, а един играе онлайн, евтините модели могат да ви изневерят. Задължително сменете потребителското име, паролата и името на мрежа, когато вземете нов рутер. Ако усетите спад в скоростта, променете честота на излъчване. Тази може би е пренаселена. Ъпгрейдвайте редовно софтуера на рутера си - това може дори да подобри WiFi сигнала. Ако често има нови хора в офиса ви, търсете рутер с SSDI функция.

Asus RT-AC3200
489 лв.

Макар и да атакува пазара преди две години, трибандовият рутер RT-AC3200 все още е отличен избор. Цената и функциите предполагат, че не е за базовия потребител, но този модел може да работи като мощен VPN/NAS сървър и да ви предпазва от злонамерени атаки. Поддържа 2.4 GHz за 802.11n/g/b (600 Mbps) и две 5 GHz за 802.11ac/n/a (1300 Мbps).

Linksys E1200
65 лв. от Comel Soft Multimedia

Отлично съотношение цена и качество. Дори и дизайн! E1200 е еднобандов Wireless-N (802.11n) рутер и поддържа скорост до 300 Mbps. Благодарение на технологията MIMO има увеличен обхват и има Ethernet портове.

D-Link DIR-605L
40 лв. от Ozone.bg

Модел, доказал се във времето, който ви позволява да управлявате домашната си мрежа независимо къде се намирате чрез облачна услуга. Работи на честота 2.4 GHz (дo 300 Mpbs скорост), но няма USB порт.

Asus RT-N12
40 лв.

Подходящ за малкия бизнес или домашния офис. Скоростта е до 300 Mbps, а технологията MIMO и двете 5 dBi разкачащи се антени спомагат за добър обхват. Поддържа и SSID за гости в мрежата.

Linksys EA6350
220 лв. от Comel Soft Multimedia

Двубандов 802.11ac рутер, който може да постигне скорости до 300 Mbps през 2.4 GHz и до 867 Mbps през 5 GHz честота. Чрез технологията Beamforming рутерът не просто разпръсква сигнал във всички посоки, но разпознава отделните настолни и преносими джаджи в мрежата, като засилва сигнала конкретно към тях. Настройките му могат да се осъществят чрез смартфон. Налични са 4 x Gigabit LAN, Gigabit WAN, USB3.0.

TP-Link Archer C7
172 лв.

Един от класическите модели в каталога на TP-Link, който поддържа стандарта 802.11ac и работи на честоти 2.4 GHz (450 Mbps) и 5 GHz (1300 Mbps). Наличието на два USB 2.0 порта означава, че можете да свържете различни устройства директно към рутера, включително и общия офисен принтер. Можете лесно да направите и ftp сървър, до който винаги да имате достъп. Трите антени за обхват могат да се откачат.

TP-Link Talon AD7200
470 лв.

Модел, готов за следващото поколение Wi-Fi. AD7200 поддържа новия стандарт 802.11ad, който осигурява скорости на безжичен трансфер до 4.6 Gbps в честотните ленти от 60 GHz, но е съвместим и с тези от 5 GHz и 2.4 GHz. Има осем антени и поддържа технологиите MU-MIMO 11ac и Beamforming.

*Цените на продуктите в селекцията са осреднени или препоръчителни крайноклиентски към момента на редакционно приключване на материала.