Времената на мониторите са предначертани - в близко бъдеще най-вероятно няма да виждаме работни места само с по един екран. Това обаче създава някои проблеми: дали да закупим просто два монитора, или можем да се задоволим с един от по-висок клас и един от среден или нисък? Как да ги настроим и т.н.? Проблемът е още по-голям, когато става въпрос за системата на Apple - там и финансовата страна излиза на челни позиции. Ако обаче имате iPad и Mac, е много лесно да използвате iPad като придружаващ монитор за вашия Mac. Ето как:

Първото нещо, от което ще се нуждаете, е безплатният софтуер Sidecar. Разбира се, тук има технически изисквания - трябва да разполагате с някое от следните устройства:

MacBook или MacBook Pro от 2016 г. (или по-нова версия);
MacBook Air от 2018 г. (или по-нов);
iMac от 2017 г. или по-нова версия (или 27-инчов iMac Retina 5K от 2015 г.);
Mac Pro от 2019 г., iMac Pro или Mac Studio;
Mac Mini от 2018 г. (или по-нов).

Нека минем към iPad:

iPad Pro или iPad от шесто поколение (или по-нов);

iPad Mini от пето поколение (или по-късно);

iPad Air от трето поколение (или по-късно).

Софтуерни изисквания: Mac трябва да работи с MacOS Catalina или по-нова версия, а iPad трябва да работи с iPadOS 13 или по-нова версия. И двете устройства трябва да са влезли с един и същ Apple ID.

Изпълнение: Има два начина - безжично или свързвайки iPad-a към Mac. Ако предпочитате първия вариант, трябва да се уверите, че Bluetooth, Wi-Fi и Handoff са активирани и на двете устройства, както и да се подготвите, че това упражнение не е никак щадящо към батериите.

След като изпълните всички изисквания по-горе, просто задръжте курсора на мишката върху малкия зелен бутон в горния ляв ъгъл на прозореца на Mac, който искате да преместите, и изберете от менюто Move to iPad. По подразбиране вашият Mac ще мисли, че вашият iPad е разположен отдясно. Можете да промените това, като отидете в менюто на Apple и от System Preferences > General > Displays да нагласите действителното му местоположение.

След като това е настроено, можете просто да плъзгате прозорци напред и назад между вашия Mac и вашия iPad, както бихте направили с всички други монитори.

Ако желаете да използвате действително приложение на вашия iPad, докато той е в ролята на втори монитор, просто плъзнете нагоре от долу и ще се върнете в режим на iPad. Ще забележите иконата Sidecar на началния екран на вашия iPad; докоснете го, за да превключите iPad обратно в режим на монитор.

Снимки: Unsplash

Виж още: iOS 16 носи някои значителни промени, но е без драстичен редизайн