В първата част вече обсъдихме кои са първите стъпки за справяне с проблема за “No Internet, secured”. Независимо от факта, че за някои те може да изглеждат твърде елементарни, понякога е по-добре да пробваме простички решения, преди да се задълбочим в проблема. Разбира се, има и такива, които са “следващо ниво” и точно тях ще опишем в това продължение:

Драйверите

С годините, потребителите на Windows определено са свикнали, че в някакъв момент, липсващите драйвери причиняват много главоболия. Определено не е лесно (а и е малко нелепо) да се следи постоянно кога поредният ъпдейт ще взаимодейства по най-неадекватния начин с вече инсталираните драйвери - това би трябвало да е една от задачите на операционните системи. Но докато тя се е “разсеяла”, то можете да вземете нещата в свои ръце като ги “събудите” . Разбира се това става като ги премахнете и отново ги инсталирате. Предупреждаваме, че в този процес могат да се объркат много неща, така че предприемайте стъпките с особена бдителност (и с поне едно резервно работещо устройство на разположение).

Отидете до Device Manager , отворете Network adapters и идентифицирайте вашия Wi-Fi драйвер. Въпреки, че името му може да се различава, търсете Wi-Fi 6 или Wireless Network Adapter. Натиснете Uninstall device. Разбира се, ще трябва да потвърдите действието си, маркирайки Delete the driver software (Windows 10) или Attempt to remove the driver (Windows 11). При рестартиране, драйвърът би трябвало да се преинсталира сам и може би да започне да функционира според очакванията.

Command Prompt

Феновете на Windows познават и обичат Command Prompt - все пак той им дава възможността да контролират почти всеки детайл. Разбира се, тайната е, че трябва да знаете подходящите команди, подобно на заклинания. Всичко започва като стартирате Command Prompt и потвърдите, че желаете да Run as administrator. Следват 5 команди, всяка от които трябва да бъде потвърждавана чрез натискането на Enter.

netsh winsock reset

netsh int ip reset

ipconfig /release

ipconfig /renew

ipconfig /flushdns

След това рестартирате и стискате палци това сравнително “мистично” взаимоотношение да върне свързаността ви с интернет.

Проверете настройките на Wi-Fi

Отново се отправяме към Control Panel и Network and Internet, но този път посещаваме Network and Sharing Center -> Change adapter settings -> Properties

В раздела Networking проверете следните отметки:

Client for Microsoft Networks

File and Printer Sharing for Microsoft Networks

QoS Packet Scheduler

Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)

Microsoft LLDP Protocol Driver

Link-Layer Topology Discovery Responder

Link-Layer Topology Discovery Mapper I/O Driver

Пробвайте да изключите отметката Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6) и ако нищо не се промени - пробвайте да я включите отново.

Rазбира се - ред е на DNS сървъра

Тук се повтаря горната процедура, като този път двойното кликване върху Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) отваря нов прозорец. В него ще видите въведени DNS сървъри. Честно казано - добре е да сте наясно с тях, но има и такива, които са общоприети, като например публичните DNS на Google: 8.8.8.8 и 8.8.4.4. Разбира се, може да вземете нови DNS от доставчика ви на интернет, въпреки, че повечето ще подходят доста снизходително към вашите познания и умения, така, че имайте едно на ум. Всъщност, ако сте достигнали момента да се свържете с тях, по всяка вероятност те би трябвало да ви съдействат за конфигуриране на проблема, съответно това си е печеливш ход отвсякъде.

И накрая: Network Reset

Това е (почти) последния пристан. Запомнете, че това ще изтрие всички настройки, както тези, свързани с интернет, така и ако компютърът ви е свързан с други устройства в мрежа. Имайте под ръка всички необходими настройки, защото това е команда, след която всичко ще изглежда така, че все едно никога не сте били свързвани към интернет.

Settings -> Network and Internet -> Status -> Advanced network settings -> Network reset -> Reset now

Следва Restart, а след него всички настройки са изтрити. Можете да започнете на чисто.

Снимки: Shutterstock/Unsplash

Виж още: Как да се справите със съобщението No Internet, secured? (част 1)