Последните няколко пролетни дни определено ни изненадват - от слънчеви дни, придружавани от силен вятър, през безкрайни дъждовни часове, а накрая и малко априлски сняг. Нищо чудно, че независимо от доставчика мнозина от нас постоянно виждаха съобщението No Internet, secured. То стоеше на мониторите ни като някаква надежда, защото това означава, че сме свързани, но няма пренос на данни. Тези с повечко опит зад гърба си познават това усещане от една наистина запомняща се анимация в предишни версии на Windows, но да оставим спомените в миналото и да се концентрираме върху въпросния статус, който важи за Windows 10 и Windows 11. И така: кои са решенията на този дразнещ проблем?

Преместете се в близост до рутера 

Колкото и глупаво да звучи това, оказва се, че мнозина от нас подценяват физическата дистанция и не осъзнават, че може би сигналът е отслабнал. Съветите на специалистите са рутерът да е разположен на добре видимо място, по-възможност на достатъчна височина за да не се сблъсква с обекти, които да го покриват и да пречат на възможностите му. Може би тук трябва да напомним и добре изпитаната формула, че все пак е необходимо от време на време да сменяте рутера си, особено ако се намирате в райони, в които технологиите се въвеждат сравнително бързо. Краткото правило е, че технологиите трябва да наваксват една с друга.

Рестартирайте компютъра и рутера си

Това е “любимата” реплика на всеки IT специалист, която е станала пословична. И въпреки че е толкова популярна, оказва се, че някои потребители все още отказват да извършат тези толкова простички инструкции. Формулата е доста минималистична: два рестарта плюс няколко секунди чакане е равно на потенциално възстановена интернет връзка.

А нещо за VPN?

Въпреки че VPN мрежите са чудесни за защита на вашата онлайн поверителност, не са единици случаите, в които те оплитат леко ситуацията с интернет връзките. Опитайте се да деактивирате VPN услугата и може да се изненадате, че след това не изпитвате затруднения. Най-честата причина за това са неправилно нагласени настройки на услугата. Но нищо не ви пречи и да пробвате някоя друга, нали така?

Ами Windows Troubleshoot?

Навлизаме в дълбокото: като сравнително стабилна ОС, Windows има няколко програми, които да се опитат да ни помогнат в трудни ситуации. Само ако сте Windows потребител от достатъчно дълго време, ще разберете защо това трябва да се приема с доза подозрение, но нека пробваме:

Изберете Settings -> Отворете Update & Security (или System за Windows 11) -> Troubleshoot -> Additional (Other) troubleshooters -> Internet Connections и/или Network Adapter

Направете бърза проверка, като по всяка вероятност проблем няма да бъде открит, но все пак опитът си струва. Можете да пробвате да “забраните” мрежата и след това отново да се свържете към нея, само не забравяйте паролата си, защото това допълнително ще усложни ситуацията и ще повиши раздразнението ви.

Очаквайте останалите ни съвети в продължението.

Снимки: Unsplash

Виж още: Хакнати станции за зареждане на електромобили показват съдържание за възрастни