Нека си го признаем - първото нещо, което всички направихме, когато се появи Google Maps, беше да проверим как изглежда домът ни, сниман отвън. Първоначално това е забавно, но с течение на времето (и с натрупването на все повече изображения) нещата стават малко по-различни. Виждат се номерата на автомобилите ни, в някои случаи може да сме били снимани дори ние самите. Като добавим и странния случай, в който изчезнал член на италианската мафия е бил заловен благодарение на тази изображения - може би не е толкова добра идея платформата да съдържа чак толкова подробности за нас. За щастие решение има и то е много просто - да помолите Google да замъгли завинаги къщата ви - оставяйки на нейно място само размита идея за сграда. Може би ви се струва, че ще чакате доста време, но всъщност вече има толкова много случаи на оплаквания, че Google просто се съгласява - „за всеки случай“. Особено след като през 2009 г. лобистката организация Privacy International подаде официална жалба до Службата на комисаря по информацията на Обединеното кралство (ICO), в която се твърди, че Google не е успял да прикрие успешно самоличността на няколко заснети персонажи: сред тях е била жена, която се е преместила с цел да избяга от насилник, както и „двама колеги, изобразени в очевидно компрометираща позиция, които претърпяха неудобство, когато изображението беше разпространено на работното им място“. През 2010 г. Google призна, че нейните превозни средства Street View - тези, които безкрайно обикалят квартали по света - тайно са събирали информация от некриптирани WiFi мрежи, през които са минавали през годините. С това причините да прикриете дома си в Google Street View нарастват, а ето и как да го направите:

1. Отидете на Google Maps и въведете домашния си адрес.

2. Влезте в режим Street View, като плъзнете малката жълта човешка икона, която се намира в долния десен ъгъл на екрана, върху картата пред къщата ви.

3. С оглед на къщата си щракнете върху Report a problem в долния десен ъгъл на екрана.

4. Центрирайте червената кутия върху дома си и изберете My home в Request blurring.

5. Напишете причината, поради която желаете това да се случи (например Privacy).

6. Попълнете email адреса си и натиснете Submit.

Но запомнете - веднъж това случи ли се, процесът е необратим и промяната остава завинаги.

След като натиснете „изпращане“, трябва да получите имейл от Google, в който се отбелязва, че „преглежда изображението, за което сте съобщили, и ще ви изпрати имейл, когато заявката ви бъде разрешена“. Компанията може да ви помоли да бъдете по-конкретни за областта, която искате да замъглите. Ако е така, ще трябва да извършите целия процес отново - ясно описвайки конкретната област на картината, която искате да бъде замъглена. Но все пак резултатът рано или късно ще се прояви или в случая - замъгли.

Снимки: Unsplash

Виж още: Колко често се търгуват онлайн личните ни данни?

Още от Tech