Технологичните компании постоянно акцентират върху правото на поверителност на личните данни, а специалистите не спират да ни напомнят, че трябва да сме особено бдителни, да използваме надеждни пароли и да не споделяме чувствителна информация с когото и да било. Но какво се случва, ако заплахата не идва от непознати, а от някой, с когото минава ежедневието ни? Преди ерата на смартфоните телефоните се отключваха с най-обикновен четирицифрен код и съдържанието им будеше любопитството на приятелите и половинките ни. Въпреки че не говорим често за това, шпионирането на телефоните ни не е отживелица - точно затова разработчиците на приложения ни дадоха възможността да скрием всичко зад пароли или достъп чрез сканиране на биометрични данни. Но все пак, ако имате съмнение, че някой продължава да преглежда кореспонденцията ви без ваше позволение, то има начин да потвърдите или отхвърлите тези ваши подозрения.

Според потребителя в Reddit georgewastaken3 всеки може да открие индикации в телефона си - независимо дали става въпрос за iOS или Android.  
Ако използвате iPhone, всичко случило се на телефона ви се отбелязва в Battery summary или Screen Time. Феновете Android пък могат да прегледат регистрираното в Digital Wellness. Тази отчетност принципно ни помага да се ориентираме за прекараното екранно време или пък да удължим живота на батерията на устройството ни. Но може и да забележите интересни резултати. Трябва да имате предвид, че някои приложения понякога работят във фонов режим дори когато не се използват, и това най-често бива отбелязано. Но има и случаи, в които червената лампа трябва да светне: така например, ако някой от месинджърите или пощата ви е била активна в 2 сутринта за над 20 минути - има нещо доста съмнително близо до вас. Същото се отнася и за приложения, които самите вие не сте зареждали - така например лесно ще хванете, че детето ви, вместо да пише домашното по математика, е грабнало телефона и е поиграло Brawl Stars, докато сте под душа. Да, както казахме и по-горе - времената преди смартфоните си имаха своя чар, защото родителите ни не можеха да ни хванат по толкова банален начин.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Как един сгъваем смартфон променя начина, по който използваме мобилното си устройство