Някои предстоящи смартфони с новия Snapdragon 8 Gen 2 вече преминаха през Geekbench – като например Galaxy S23, S23+ и S23 Ultra. Когато го направиха, бенчмаркът отчете следните честоти за трите клъстера: 3.36 GHz основно ядро, 2.80 GHz ядра с производителност и 2.02 GHz ядра с ефективност.

Освен флагманите на Samsung има и много предстоящи телефони, които ще разполагат с чипсет 8 Gen 2. Виждали сме сравнителни показатели и от някои от тях, например при vivo X90 Pro и iQOO 11. Но ако погледнем внимателно, ще видим, че честотата на ядрото Prime при тях е посочена като 3.19 GHz. Това е стойността, обявена и от Qualcomm, като 3.1872 GHz беше точната дадена цифра. И така, как така моделите на Samsungs работят на по-високи тактови честоти?

Преди няколко дни профилът Ice Universe каза, че европейската версия ще използва „изключителна високочестотна версия“ на Snapdragon 8 Gen 2. Въпреки това показателите, които видяхме досега, идват от моделите в САЩ, така че това вероятно е глобално решение, а не само за Европа.

Сега същият автор добавя повече подробности – ядрото на процесора Prime наистина ще бъде с тактова честота 3.36 GHz вместо 3.2 GHz, но също така графичният процесор също ще работи по-бързо – 719 MHz, от 680 MHz.

От време на време Qualcomm пуска AC версии, които работят на по-високи честоти от базовия чип. Например Snapdragon 855 има номер на модел SM8150, SM8150-AC е 855+, който повишава ядрото Prime от 2.84 GHz на 2.96 GHz. 8 Gen 2, който беше обявен тази седмица, е SM8550-AB, така че това трябва да е SM8550-AC.

Не е ясно дали този чип, който е предназначен за серията Galaxy S23, ще бъде наречен Snapdragon 8+ Gen 2 или нещо друго. Но изглежда, че Qualcomm и TSMC са намерили достатъчно място за приличен овърклок.

Официалните данни на Qualcomm твърдят, че процесорът от 8 Gen 2 е с 35% по-бърз от неговия колега от 8 Gen 1, а GPU е с 25% по-бърз. Като се има предвид овърклокът и на двата, тази нова версия на чипа трябва да даде още по-зашеметяващи резултати. Трудно е обаче да се каже какви, тъй като е твърде рано да се четат резултатите от бенчмарка без представяне в реални условия.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ето първите компании, които ще пуснат флагмани с новия Snapdragon 8 Gen 2 

 

Тагове: