Можете да чуете много твърдения от феновете на Apple - че устройствата са издръжливи и надеждни, че цената им е обоснована от високото качество, че не биха могли да разчитат до такава степен на друг бранд. Но идеята на технологиите е винаги да се движат напред, съответно по една или друга причина идва моментът за нов модел. Когато се разделяте със старото си устройство, често се надявате, ако то е функционално, да може да послужи на някой за по-ежедневни задачи. Без вашата помощ обаче то може да се окаже самотно изоставено в контейнера за боклук благодарение на строгите протоколи за сигурност на Apple. През 2018 г. Apple започна да включва патентован чип T2 в своите Mac компютри. След като компанията пусна собствени силициеви чипове (Mac-овете от серията M), тя възприе функционалността на T2 в самия SoC. И в двата случая хардуерът за сигурност е известен като Secure Enclave, който наред с други неща държи ключовете за криптирането, използвано за защита на данните на вашия Mac. Както са проектирани, те могат да комуникират по сигурен начин с други компоненти на вашия Mac, без да разкриват ключовете им. Това прави много трудно (ако не и невъзможно) проникването във вашия Mac без наличие на парола. Това е чудесно за сигурността, но не и  за артикули втора употреба. Когато преминете към нов компютър и продадете, подарите или рециклирате стария, той ще бъде неизползваем за новия собственик, освен ако не бъде отключен и възстановен като нов. За съжаление е възможно да изтриете съдържанието, без да го отключите за ползване в бъдеще.

За да няма пропуск, трябва да изключите функцията Find My. Освен че ви предлага начин да откриете липсващо устройство, Find My служи и като заключване на активирането на Apple. Функцията обикновено изисква вашата парола за достъп до устройството, дори след като сте изтрили напълно твърдия диск. Тези мерки за сигурност са вградени в хардуера на вашия Mac и не могат да бъдат заобиколени. 
Ако обаче изключите функцията Find My, преди да предадете своя Mac, всичко е наред и получателят ще включи устройството така, сякаш то е току-що извадено от кутията. Все повече хора несъзнателно пропускат тази стъпка, преди да се разделят с компютрите си, което прави тези машини практически безполезни, с изключение на частите, които могат да бъдат намерени. 
Този проблем съществува от известно време, но както съобщава Vice, той се задълбочава. Това се дължи на факта, че сега се наблюдава увеличаване на броя на машините T2 и Apple Silicon, които се предлагат на пазара на употребявани компютри, и тъй като много от тях все още имат блокировка за активиране, те не могат да бъдат препродадени. Компаниите с тригодишни продуктови цикли подхранват този проблем, тъй като служителите и IT отделите изпращат компютрите си, без да са деактивирали Find My предварително; но виждаме и Mac-ове на по-малко от две години, които рано стават неизползваеми заради заключване на активацията.  
Можете да деактивирате Find My от System Settings > [Вашето име] > iCloud > Find My Mac, след което натиснете Turn Off до Find My Mac. 
Activation Lock се деактивира и когато възстановявате Mac-а си чрез функцията Erase All Content and Settings (Изтриване на цялото съдържание и настройки), налична в macOS Monterey и по-нови версии. Няма да бъде, ако изтриете твърдия си диск чрез Disk Utility или чрез самата услуга Find My. 
Ако трябва да отключите своя Mac от разстояние, отидете в уеб приложението Find My, влезте, изберете Devices, изберете своя Mac, след което изберете Remove from Account. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Нов патент подсказва някои невероятни способности на сгъваем iPhone 

Тагове: