Потребителите очакват сгъваем iPhone от известно време, но със случващото се в технологичните среди изглежда е малко вероятно това да стане скоро. Въпреки това компанията смята да бъде добре подготвена за този момент. Според нова заявка за патент от Apple се опитват да открият механизъм, който да затваря телефона в случай на изпускане. По този начин ще бъде предпазен дисплеят, което се посочва и в името на заявката: "Устройство със самоприбиращ се дисплей и техники за защита на екрана чрез откриване на падане". Така поставено се предполага, че устройството ще включва детектор за падане или "акселерометър". Той би задействал механизъм за освобождаване, който "автоматично прибира сгъваемия дисплей". 


 Възможно е обаче той да не успее да се затвори напълно, ако устройството е близо до повърхността. В заявката за патент се посочва, че "дори сгъването на дисплея под ъгъл, по-малък от 180 градуса, може да осигури известна защита, тъй като мобилното устройство може да удари ръбовете на мобилното устройство, а не самия дисплей". От патента определено има смисъл, особено ако се сбъднат прогнозите на Бен Ууд, ръководител на отдела за проучвания в CCS Insight, който през октомври миналата година заяви пред CNBC, че сгъваемият iPhone вероятно ще се продава за около 2500 долара. 
Както знаем, заявките за патент не са индикация, че производството на устройството ще стартира скоро. Сгъваемите телефони остават малка част от световния пазар на смартфони, като според данни на Canalys миналата година са продадени малко над 14 милиона. Около 12 млн. от тях са били модели Samsung Galaxy. 

Снимки: Unsplash/US Patent and Trademark Office 

Виж още: iPhone 15 Pro Max ще счупи рекорда за най-тънки рамки на смартфон