Вашият смартфон по същество представлява миниатюрен компютър. Той разполага със собствен процесор, графично ядро, оперативна и локална памет – иначе казано, силициеви чипове, които при активно използване излъчват определено количество топлина. За разлика от класическите настолни и мобилни РС дори най-модерните телефони не разполагат със система за активно охлаждане и разчитат на естествено разсейване на топлината, най-често използвайки собствения си корпус като голям радиатор.

Вижте още: Какво се случва с 5G телефон, когато лятната жега го прегърне?

Понякога обаче това не е достатъчно и резултатът е, че телефонът чисто и просто започва да прегрява. Това може да доведе до сравнително невинни последици – например работата му видимо да се забави, но може и да е опасно – например устройството да се самозапали и да експлодира.

Причините за прегряване на вашия телефон могат да са много и разнообразни – ето някои от най-често срещаните измежду тях, придружени от кратки съвети за това, как да се справите с този проблем.

Проблемна батерия

Това безспорно е най-сериозната причина за прегряване на телефона. Освен че води до чувствително повишение температурата на устройството, проблемите с вградената му литиево-йонна батерия понякога причиняват и физически повреди по неговия корпус. Причината е, че при прегряване батерията на телефона увеличава обема си, тъй като във вътрешността ѝ се натрупват газове и това може да доведе до поява на пукнатини по корпуса или видимо издуване задния капак на телефона.

Литиево-йонните батерии генерират енергия посредством химични реакции и с времето процесите, които протичат във вътрешността им, започват да се променят. В резултат се нарушава целостта на разделителите между вътрешните слоеве на батерията и това води до увеличение на физическия ѝ обем (раздуване).

Проблемът е, че в изключително компактния, затворен корпус на един смартфон вътрешното пространство е крайно ограничено и раздуването на батерията може да доведе до опасни последици – именно това беше причината за самозапалването на станалите печално известни Samsung Galaxy Note 7 модели.

Затова, ако забележите, че задният капак на телефона ви се нагрява прекалено много и/или по него настъпят физически промени (издуване, пукнатини), най-добре е незабавно да изключите устройството, да не го зареждате и да не го използвате повече до отстраняване на проблема или подмяна на батерията.

За щастие днес подобни проблеми са все по-рядко срещани, но все пак при огромните количества смартфони, които се произвеждат, не е изключено да се натъкнете на дефектна батерия. Ако пък сте от хората, които не подменят телефона си всяка година, и разполагате с устройство на по-сериозна възраст, то също може да е предразположено към такива проблеми.

Прегряване при зареждане

По принцип при зареждане е нормално температурата на батерията на телефона ви да се повиши малко, особено ако използвате функциите за бързо или супер зареждане, с които днес много модели разполагат.

Ако обаче при зареждане смартфонът ви се нагорещява сериозно, това може да е симптом за проблем с батерията, зарядното устройство или и двете.

В такива случаи е добре да изключите незабавно телефона от мрежата, да го оставите да се охлади и след това да опитате да го заредите с друго зарядно устройство.

Много често подобни проблеми с прегряване са резултат от използване на неоригинални зарядни устройства и/или кабели, които не са сертифицирани от производителя на телефона ви. Затова не ви препоръчваме подобни експерименти.

Ако не разполагате с оригинално зарядно, много по-разумна идея е да включите телефона си към USB изхода на вашия лаптоп или настолен компютър. По този начин той вероятно ще се зарежда доста по-бавно, но и няма да има опасност от прегряване и евентуална повреда.

Прегряване поради външни влияния

Освен вътрешни причините за прегряване на телефона ви могат и да са изцяло външни. Ако го забравите под прозореца на автомобила си например в горещ летен ден. Съвременните телефони често са в тъмни цветове и доста бързо абсорбират топлината от външни източници. За съжаление независимо от причините това прегряване може да е не по-малко опасно за устройството ви и неговата батерия.

Затова в такива случаи и е добре да го изключите незабавно и да не го използвате, докато не се охлади.

Прегряване вследствие на интензивно използване

Както всеки компютър и вашият смартфон отделя повече топлина, колкото по-сериозно е натоварен централният и графичният му процесор. Затова при по-продължителна игра на тежки, 3D гейм заглавия, редактиране на видео (особено с по-висока резолюция и битрейт) или други сериозни задачи е нормално температурата му да се повиши.

Практически всички съвременни телефони разполагат с вградени механизми, които предотвратяват опасността от прегряване – ако температурата на процесора им премине определена граница, те автоматично понижават тактовата му честота, докато се охлади.

Това обаче може да доведе до видим спад в общата производителност на устройството, затова някои модели геймърски телефони от висок клас като Asus ROG Phone например се предлагат с различни допълнителни аксесоари за активно охлаждане.

Проблемът е, че те консумират допълнително енергия. В комбинация с по-бързото разреждане на батерията, причинено от повишената работна температура на процесора, това може доста да съкрати обичайното време за използване на вашия телефон. Затова, ако го използвате активно за гейминг или други интензивни задачи, добре е да помислите за някакъв вид допълнително захранване – например подходяща външна батерия.

Ъпгрейд на системния софтуер

Понякога грешки или добавяне на нови функции при обновяване на операционната система на вашия телефон също могат да доведат до повишаване на работната му температура.

Преди няколко години например с един от новите ъпдейти на iOS, Apple добавиха функция за разпознаване на обекти и лица в заснетите с iPhone фотографии. Тя обаче засягаше не само всяка нова направена снимка, но и всички вече заснети и записани в телефона кадри. Веднага след ъпдейта много потребители забелязаха необичайно повишение на работната температура на устройствата си. Причината беше, че дори когато не се използваха активно, операционната система работеше интензивно, като сортираше и обработваше всички съхранени в телефона фотографии.

Така че ако наскоро телефонът ви е преминал през системен ъпдейт, това също може да е причина за повишаване на работната му температура, дори и да не сте го натоварили с някаква конкретна тежка задача.

Въпреки това, ако високата му температура се задържи за по-дълъг период от време, по-добре не поемайте излишни рискове и го занесете в най-близкия сервизен център, за да го погледне специалист. Може причината да е съвсем невинна, но по-добре да сте наясно с нея, отколкото да разчитате на сляпата случайност и на финала да останете без телефон.