Излязоха резултатите от Q2 на повечето компании. Няма изненади в смартфон департамента. Не е тайна за никого, че продажбите на мобилни устройства открай време бележат спад. LG са продали 21% по-малко телефони, отколкото на този етап миналата година. Пускането на флагмана им – LG G8 ThinkQ, и първият им 5G телефон – LG V50, не помогнаха. Компанията го отдава на агресивните цени на устройства от китайския пазар. Sony са назад с цели 30%. От компанията са намалили очакванията си за продадени смартфони за годината от 5 на 4 милиона. Дори при излизането на новия флагман Sony Xperia 1 от компанията включиха слушалки за $350 безплатно, в комплект с устройството за $950.

Какво се случва обаче при водещите производители?

Оперативната печалба на Samsung пада с 56% - най-лошата статистика от 2016 насам, когато компанията имаше „експлозивни“ (буквално) проблеми с Galaxy Note 7. Всъщност при тях има увеличение от 8% при печалбата от мобилни телефони. Това се дължи на много продажби на устройства от среден клас, като Galaxy A50 и Galaxy A70. В същото време по техните думи Galaxy S10 е изпитал weak sales momentum през последните 3 месеца въпреки силното му начало.

Huawei подходиха доста интересно, като обявиха, че са на печалба от 23.2% след първите 6 месеца в сравнение с това време миналата година. Продажбите на смартфони в Китай са се увеличили през Q2 ($37.3 милиона) в сравнение с Q1 ($29.9 милиона). Но това не успява да компенсира за спада на продажби в световен мащаб (действията на Доналд Тръмп също не помогнаха). По традиция печалбите на Huawei нарастват през Q2, но тази година само изравниха тези от Q1, ръстът в печалбата е 0%. Самият създател на компанията, Рен Дженфей, каза през юни, че очаква глобалните продажби да намалеят с 40%.

Apple продадоха iPhone-и на стойност „само“ $26 милиарда през последните 3 месеца, което продължава серията им от спад в продажбите в сравнение с минали години. За сметка на това останалите им продукти и услуги бележат нарастване в приходите.

Забелязвате ли тенденция? Нещо, което се наблюдава по един или друг начин при всички компании. На тези, които вече се досещат – браво, а за останалите ще дам още един жокер, преди да разкрия за какво говоря.

 

Както виждате, общото между най-продаваните смартфони в Amazon е, че не са скъпи. Първият флагман от тази година (Samsung Galaxy S10) идва на 10-о място по продаваемост в американската версия на сайта. В британската версия това е OnePlus 7 и е на 17-а позиция. Хората вече не търсят най-доброто на пазара, а най-доброто за парите си. Факт е и че производителите вдигнаха прекалено много цените на флагманите си. 

Какво означава това?

Накратко – хората не виждат смисъл да дават луди пари за телефони само защото са най-новите тазгодишни версии. Очевидно вече е прието, че флагман от миналата година (Galaxy S9) или по-евтин, но пак доста добър телефон (OnePlus 7) ще свършат същата работа като най-новите и скъпи модели. И това до голяма степен е така.

Защо се получава така?

В момента смартфон индустрията е в застой. Измислено и имплементирано е всичко, до което имаме достъп на този етап. Точно затова виждаме нови технологии като сгъващи се телефони. Вече не е достатъчно да се сложи малко по-голяма батерия, да се подобри с една идея камерата, да се промени формата на изрезката за предна камера – за хората това не е достатъчна причина да сменят устройството си. Трябва генерална промяна. Такава като прехода от телефон с копчета към тъчскрийн.

Кой е виновен за този застой?

От една страна, големите производители, защото в крайна сметка те диктуват правилата. Най-често големите компании играят на сигурно и оставят първо по-малките (Oppo, Vivo, Xiaomi) да изпробват иновативните технологии (моторизирани предни камери, камери под дисплея). Това е не само защото са все още недоразвити, но и се изчаква реакцията на обществото към тях. Няма да е честно обаче да сочим с пръст само производителите на смартфони. От друга страна, слабият интерес на потребителите към премиум смартфон пазара също оказва влияние.

Вижте също: Sony Xperia 1 – 6.5-инчов телевизор в джоба ви (РЕВЮ)

Какво толкова може да стане, ако голяма компания имплементира нова технология и тя не е успешна?

Ами всъщност имаме примери за това. Веднага се сещаме за два със Samsung. Galaxy Note 7 трябваше да ни даде осезаемо по-голяма батерия от предшественика си. Но както видяхме, да натъпчеш по-голяма батерия в почти същото тяло може да е много рисковано. Затова дори Note 8, който е значително по-голям от Note 7, има по-малък капацитет на батерията. Galaxy Fold засега все още ни оставя горчив вкус в устата с провалената си премиера. Много хора бяха недоволни и когато Apple премахна Touch ID от iPhone X и го замени с не толкова надеждната Face ID технология, която даде проблем на сцената по време на премиерата на телефона. Но това са компании, които дават милиони, може би дори милиарди, за реклама, не забравяйте това. Колкото са по-големи, толкова по-тежък е ударът върху имиджа, когато стане гаф.

А какво ще стане със смартфон индустрията, докато/ако сгъваемите телефони станат масови?

Това, което става в момента. Хората ще купуват по-евтини телефони. Далеч съм от мисълта, че Apple, Huawei, Samsung не са предвидили тази тенденция още преди да се случи. Apple вече не може да убеди толкова хора да купят iPhone за $1000 долара, затова миналата година пусна по-евтин вариант - iPhone XR, и започна да рекламира iPhone 6 отново – този път като бюджетен телефон. Samsung присъедини своята J серия към A серията. Съответно направи повече модели под едно име, което прави телефоните по-разпознаваеми. Не забравяйте и първия им „бюджетен“ флагман – Galaxy S10e. За Huawei няма смисъл да говорим, те винаги са били силни в средната класа телефони и реално първи започнаха да правят Lite версии на флагманите си. Не забравяйте, че Honor е тяхна компания, а те са насочени основно към правенето на по-достъпни устройства за по-младите. Както видяхте, и в американския Amazon най-продаван е достъпният Pixel 3a, заради който впрочем Google са продали двойно повече телефони през Q2 сравнение с Q1.

А 5G няма ли да подтикне хората да си купят телефони, които го поддържат?

В по-развитите страни? Може би. В България? Едва ли. Много зависи колко време ще отнеме изграждането на всички антени, за да има добро покритие. В някои американски и британски градове вече има цялостно 5G покритие, както и в Монако. При нас все още е много ранен етапа на развитие. Личните ми наблюдения са, че масово хората тук просто искат да имат интернет навсякъде, не ги вълнува колко бърз ще е. Затова много още ползват 3G телефони.

Ако все пак новите космически скорости на 5G са ви заинтригували и искате да си купите телефон, с който първи да ги изпробвате, когато са налични, може да се възползвате от А1 Кредитна карта. Научете повече


Ако имате още въпроси, с удоволствие ще им отговоря в нашата Instagram страница.

Вижте още: Какво може да почака и какво не – практическо ръководство за летен PC ъпгрейд

Тагове: