В почти всяка новина, свързана с джейлбрейк, най-вече на iPhone и други iOS устройства, откриваме кратък и прост въпрос в коментарите: "Какво означава тази сложна дума?" Всъщност джейлбрейкът е нещо много по-просто, отколкото вероятно предполагате. Извършването му става все по-лесно и дори най-обикновеният потребител може да се справи с него. Преди да побързате да свалите актуалния инструмент за джейлбрейк на последната версия на iOS, обаче би било добре да знаете какви предимства и недостатъци носи тази модификация.

 

Значение

Буквално преведен от английски, jailbreak означава "бягство от затвора". Изразът не е толкова метафоричен, колкото изглежда, тъй като джейлбрейкът на кое да е устройство има за основна цел да го направи по-независимо от софтуерната екосистема на производителя му и да даде повече свобода на потребителите, която, разбира се, има както добри, така и лоши страни.

Най-популярният джейлбрейк определено е този на iOS, но на подобна процедура подлежат и други устройства, сред които е PlayStation 3. Макар при Android процесът да се нарича руутване, характерът му е сходен. Очаквайте подробна статия за него съвсем скоро.

От техническа гледна точка основното, което прави джейлбрейкът, е отключване на файловата система на дадено устройство с цел модифициране на операционната система чрез инсталиране на допълнителен системен и потребителски софтуер.

 

Началото

Джейлбрейкът не е твърде конкретно понятие и стига да искаме, можем да определим като такъв всевъзможни хакове и модове от близкото и недотам близкото минало. Терминът обаче стана масов с първия джейлбрейк на iPhone, който стана факт малко след пускането в продажба на устройството. Тогава процесът на бягство от затвора бе значително по-сложен и обикновените потребители често се отказваха от него, макар подробни инструкции по формата на текст или видео да бяха достатъчни за относително безпроблемно справяне. Не бива да пропускаме и факта, че в зората на джейлбрейкването на iOS съществуваше реална опасност от необратимо забиване на устройството, известно като брикване. Както може да прочетете долу, в наши дни шансът устройството ви да се повреди завинаги по време на процедурата е толкова нищожен, че сме склонни да приемем, че няма такъв.

iOS (тогава iPhone OS) е първата силно затворена операционна система с масов характер, поради което е логично джейлбрейкът да стане популярен именно с нея. Старите поколения платформи като Windows и (Mac) OS X нямат нужда от джейлбрейк, тъй като позволяват инсталация на софтуер от всякакви източници без силова намеса от страна на потребителите.

Първоначалните цели на джейлбрейка на iOS бяха няколко: осъществяване на достъп до заключването към даден мобилен оператор за отключване (по-известно като разкодиране в България) и инсталация на допълнителен софтуер. Вероятно си спомняте, че App Store стартира година след анонса на първия iPhone. В този ред на мисли за около година единственият начин потребителите да инсталират игри и приложения на своя смартфон бе чрез джейлбрейк.

 

Какви възможности дава джейлбрейкът?

Характерът на джейлбрейкът не се е променил особено през годините. Можем да систематизираме възможностите, които той осигурява, в няколко групи:

- Инсталация на софтуер от източници, различни от App Store. Алтернативният портал Cydia е създаден от Джей Фрийман (Saurik) и макар за кратък период от време да остава в сянка на своя конкурент Installer, в наши дни е единственият алтернативен магазин за приложения, от който имате нужда. Все пак е важно да отбележим, че не е единствен. В началото Cydia и Installer бяха единствените източници на игри и приложения за iPhone, тъй като App Store не съществуваше. В наши дни обаче порталът съдържа повече системни модификации, теми, допълнителни интерфейсни елементи, добавки за официални приложения, (относителни) подобрения за iOS и други. Като цяло софтуерът, който не би намерил място в App Store заради правилата на Apple, може да бъде публикуван в Cydia. По-голямата част от приложенията са безплатни, но в Cydia Store ще откриете и платено съдържание, което обикновено е по-добро. Cydia работи на принципа на инсталационните портали за Linux и позволява да добавяте хранилища (repositories) със софтуер, което означава, че порталът е децентрализиран.

- Отключване за всички оператори. В зората на джейлбрейка за iOS премахването на връзката с конкретен оператор бе особено лесно, но в последната година то е почти невъзможно. Екипът на Apple създава все по-добри защити. Все още няма метод за разкодиране на iPhone 5, но и на iPhone 4S и някои версии на iPhone 4. Като цяло отключването на iOS за други оператори постепенно си отива, като вина за това има и хакерската общност, която постепенно губи интерес към него.

- Пиратство. Вероятно основната причина, поради която iOS потребителите джейлбрейкват устройствата си, е да си осигурят достъп до нелицензирани версии на софтуер от App Store. Самият процес на джейлбрейкване не осигурява възможност за инсталация на пиратирано съдържание, но бърза инсталация на един пакет от Cydia прави процесът възможен. Доскоро съществуваше и Installous, огромен портал с пиратирани приложения от App Store. Преди няколко месеца обаче той затвори врати по неизвестни причини, макар екипът зад него да твърди, че популярността му рязко е спаднала. Възможно е дълго забавилият се джейлбрейк на iOS 6 да има известна роля за това.

А имате ли нужда от джейлбрейк? Прочетете на следващата страница.

Имам ли нужда от джейлбрейк?

Процентът на джейлбрейкнати iPhone, iPod touch, iPad и Apple TV в световен мащаб не е особено голям. Истината е, че повечето потребители нямат нужда от джейлбрейк и единственото, което той би направил, е да усложни живота им. Нивото на компютърната ви грамотност определено трябва да бъде поне малко над средното, за да извлечете реална полза от процеса.

Ако се чувствате отегчени от липсата на възможности за персонализация на iOS или просто имате време за "човъркане" на устройството си, но не искате да преминете към Android, джейлбрейкът може да бъде глътка свеж въздух. Пригответе се обаче за времето, което отделяте за поддръжка на устройството си, да скочи значително.

Като цяло трябва да сте напълно наясно с каква цел джейлбрейквате и заслужава ли си направите тази крачка.

 

Проблеми и опасности

Джейлбрейкът в наши дни определено не е опасен, но води до някои затруднения, с които е добре да сте наясно:

- Ъпдейтът до нова версия на iOS премахва джейлбрейка. За да го върнете, трябва да изчакате хакерските екипи да открият нова дупка в сигурността и да създадат нова версия на инструмента или изцяло нов инструмент. Понякога това се случва само след няколко седмици, но все по-често отнема месеци. Запазването на джейлбрейка ви задължава да не актуализирате софтуера на устройството си, докато новата версия не бъде разбита, а това може да бъде доста неприятно.

- Живот на батерията. Със сигурност ще срещнете джейлбрейк ентусиасти, които ще ви обяснят как новото състояние на устройството ви не се отразява на живота на батерията. Истината е, че това не е така. Пригответе се вашият iPhone, iPad или iPod touch да има по-кратък автономен живот, след като избяга от затвора. Ако внимавате какви пакети инсталирате, вредата може да се минимизира, но никога да изчезне напълно. Все пак не бива да забравяме, че след джейлбрейк хардуерът трябва да се грижи за повече процеси, всеки от които консумира енергия.

- Повече възможност нещо да се обърка. Едно от предимствата на iOS (и Windows Phone) пред Android, които дори най-сериозните фенове на Google не могат да отрекат, е устойчивостта на некомпетентни потребители. В този ред на мисли, iOS е напълно idiot proof (устойчива на идиоти). След джейлбрейк свободата, която получавате, открива и много възможности за грешки, някои от които може да са доста фатални. Както казва чичото на Спайдърмен, "с големите възможности идват и големи отговорности".

- Без ъпдейти за пиратски приложения. Ако се надявате да измамите системата и да използвате платен софтуер безплатно, пригответе се за неприятната задача да инсталирате нови версии ръчно и да забравите за приятното натискане на бутона Update All.

Как да джейлбрейкнете iOS 6 и нейните субверсии, може да прочетете тук.

Ще се радваме да споделите своето мнение относно джейлбрейка – какво бихте добавили към статията от личния си опит? Ако имате въпроси относно същността на процеса, не се притеснявайте да ги зададете в коментарите. Очаквайте сходен текст, посветен на руутването при Android съвсем скоро.