Наближава излизането на PlayStation 5 и Xbox Series X, а с това и решението коя от двете конзоли си заслужава повече. Един от факторите биха могли да са ексклузивните заглавия, които предлага всяка от платформите. Друг е наличните облачни услуги на Google Stadia, Microsoft Cloud Gaming и PlayStation Now. Затова нека обсъдим кой какво слага на масата.

 

Xbox Game Pass Cloud Gaming

Едно от най-добрите предложения в сферата, което все още търпеливо чакаме да стане налично в България. Microsoft от години предлага Xbox Live Gold, което струва $60 на година и включва по няколко безплатни игри на месец. След това се появи Game Pass като отделна услуга за $10 на месец, която на свой ред отваря вратите към огромна библиотека от заглавия, притежавани от компанията, и то още от първия ден на излизането им. Да се каже, че това е изгодна сделка, би било много сдържано твърдение.

Засега облачните услуги на Microsoft могат да се ползват само на мобилни устройства, което със сигурност ще откаже някои хора от тях. За щастие Game Pass е наличен и за PC и позволява да бъдат теглени игри на компютри, все едно че е Xbox. Ако сте нови в облачния гейминг, то тогава не е лоша идея да го изпробвате на смартфон, за да видите дали ви допада, и Microsoft предлага точно такава възможност. Дори да не е вашето нещо, ще останете с убийствена библиотека от заглавия за другите ви платформи.

 

PlayStation Now

Стриймването е само част от плюсовете в полза на PlayStation Now. Подобно на Game Pass, предлагат се игри, които могат да бъдат свалени локално. Услугата струва $10 на месец или $60 на година, което я прави много по-изгодна. Една от най-добрите ѝ черти е, че позволява да се играят на PC PlayStation ексклузиви като The Last of Us, Bloodborne и някои от Uncharted заглавията. Някои по-скорошни ексклузиви като God of War също се завъртяха в списъка, но само за няколко месеца на този етап. Наборът от налични игри определено изостава от този на Xbox.

Нещата стават малко по-сложни, когато включим PS Plus колекцията, където могат да бъдат открити ААА заглавия срещу заплащане на месечен абонамент, който не е обвързан с PS Now. Ако трябва да се сравнят двете, PS Plus може би предлага повече съдържание за цената си, а засега от Sony не са обявявали планове да обединят двете по подобие на Microsoft.

 

Google Stadia

Към момента Stadia заема странно място в цялата картинка. Това е единствената услуга, която поддържа всички платформи (с изключение на iOS) и предлага 4K стрийминг, ако си доплатите за него. При нея технически и рискът е най-малък. Xbox Cloud Gaming и PS Now изискват месечна такса, за да имате достъп до игрите, докато при Stadia може да се регистрирате, след което да закриете абонамента и да купувате игри отделно.

Проблемът е, че библиотеката на Stadia е много скромна сравнение с тези на конкуренцията. Дори и да се абонирате за нея, ще получавате само по няколко игри на месец и ако ги пропуснете, след това ще трябва да ги купите отделно. Но пък купите ли игра, завинаги имате достъп до нея, дори да закриете Stadia Pro членството си, пак ще може да играете заглавията, които притежавате в 1080p.

Най-голямото предимство си остава фактът, че не е нужно да купувате конзола. Да кажем, че искате да играете Cyberpunk 2077 (когато и да излезе). Може да платите $500 за някоя от конзолите на Microsoft или Sony и още $60 за играта... или да купите само играта за Stadia.

 

Заключение

Stadia можеше да е най-добрата оферта, ако имаше повече игри, но като новак в бранша към момента библиотеката ѝ се състои основно от indie предложения и няколко ААА заглавия, които могат да бъдат открити и в останалите платформи. И въпреки че стриймването при нея става с най-високо качество, все още нищо не може да бие локалния гейминг. Ако не искате да инвестирате в хардуер и не сте запален геймър, който иска да играе всички най-нови заглавия, това може и да се най-доброто предложение за вас (когато услугата стане налична в България). Но докато библиотеката на Stadia не се разшири, за запалените геймъри е по-добре да изберат измежду предложенията на двата конзолни гиганта.

Снимка: Unsplash

Вижте още: PlayStation 5 – скорост, мощ и светло бъдеще (РЕВЮ)