На дъното на Персийския залив има останки от древна цивилизация, която е процъфтявала в продължение на приблизително 100 000 години. Тя е изчезнала преди около 7 000-8 000 години, когато заеманите от нея територии са били залети от хладните води на Индийския океан. Това заявление изненадващо направи британският археолог от Бирмингамския университет Джефри Роуз за списание Current Anthropology.

В подкрепа на своята хипотеза ученият посочва най-новите археологически находки, направени в последните години по време на работа в крайбрежните райони на Персийския залив. Там, съвсем неочаквано, за изключително кратък период от време били намерени над 60 древни селища на възраст около 7500 години. В тях имало чудесно построени каменни жилища, широка мрежа от търговски пътища, изкусно украсени керамични съдове. В селищата са се отглеждали домашни животни, а част от находките говорят за това, че местните жители са плували по вода с лодки - едни от най-старите в света плавателни съдове, откривани някога от археолозите.

Интересен е фактът, че всички тези находки са се появили сякаш "из нищото" тъй като наоколо няма никакви други следи от развита цивилизация. Роуз смята, че такива трябва да се търсят на дъното на Персийския залив. Откритите наскоро селища са били построени от бежанци, успели да се спасят, след като "потопът" оставил под вода останалата част от представителите на тази цивилизация и техните домове. Роуз е на мнение, че именно там е съществувал огромен оазис, където хората са можели да се спасят от убийствената суша и горещина в пустинята - място, дарявано с живот от водите на Тигър и Ефрат, Карун и Вади Батън. Там вероятно е имало и подводен източник на вода. В "добри години" този оазис се е разраствал до размерите на съвременна Великобритания, смята археологът.

Оазисът е съществувал поне 75 000 години, преди да бъде застигнат от фаталната съдба на митична Атлантида. Роуз обаче смята, че хората са започнали да се заселват доста преди това тук - преди повече от 100 000 години. За това говорят каменни изделия, изработени в източноафрикански традиции, открити при разкопки в Йемен и Оман. Това променя нашите представи за установения модел на миграция на съвременния човек от Африка, започнало преди 50-70 000 години.

 

 

Тагове: