Древните египтяни е трябвало да преместват огромни статуи и камъните, които са използвали, за да изградят пирамидите. Тези предмети са били с тегло от 2.5 тона, а теренът, през който е трябвало да бъдат преместени – пустинен. И те са успели, въпреки че не са разполагали със съвременните механични устройства. Ново изследване доказва, че добавянето на малко количество вода към пясъка, намалява драстично триенето – хитроумен похват, които е довел до използването на двойно по-малко работници.


Ако искате да построите пясъчен замък, не използвате сух пясък, а добавяте вода. По този начин песъчинките се слепват и могат да бъдат оформяни. Учените са открили подобна закономерност и при транспортирането – добавянето на вода намалява триенето при движението на всеки обект върху пясък. При точно количество влага, водните капки слепват песъчинките една към друга.

 

Международен екип от учени, воден от Даниел Бон от Амстердамския университет, направил тестове, които открили тази закономерност. Те издърпвали тежест , поставена върху малка шейна. Ако пясъкът е сух, пред шейната се оформя купчина, която прави дърпането много по-трудно. Това се променя, когато добавят вода – силата, необходима за транспортиране, намаляла сериозно. Водата направила пясъка по-твърд, а купчинките ставали все по-малки, а накрая дори изчезнали. Чрез проведения експеримент открили, че необходимата сила за дърпане на шейната намалява пропорционално на твърдостта на пясъка.

 

„Изненадах се с колко много намалява силата, нужна за дърпане – с около 50%. Това означава, че египтяните е можело да използват два пъти по-малко работници, отколкото при сух пясък”, обяснява Бон за Washington Post.

Да се върнем към пясъчните замъци – ако количеството добавена вода е твърде много, те няма как да бъдат изградени. Повече вода означава намаляване на твърдостта, а трудността за превозване на огромните камъни отново се увеличава. Египтяните са умеели да поддържат точния баланс. „Ако пясъкът е сух, системата няма да работи. Ако е твърде мокър – отново няма как да стане. Има оптимална твърдост”, добавя Бон. Този ефект се получава, ако добавената вода е между 2 и 5% от количеството пясък.

 

Интересно е, че отговорът на тази загадка е бил пред учените през цялото време... буквално. На стенна рисунка в гробницата на Джехутихотеп ясно се вижда работник, който изсипва вода върху пясъка пред шейните, на които се транспортира огромна статуя (заглавната снимка). „Египтолозите смятаха, че водата е част от ритуал за пречистване... никога не са търсили научно обяснение”, добавя Бон.

Прочетете за шестте неразгадани тайни на древните цивилизации