Хората могат да бъдат много суеверни, но някои проклятия не могат да бъдат подминати с лека ръка – съвпаденията са твърде много. Всеки трябва да прецени сам за себе си, но ето няколко от най-популярните проклятия от човешката история.

 

Проклятието на Йоци

Замръзналото тяло на Йоци (Леденият човек), което е открито през 1991 г. на италиано-австрийската граница в алпийския район Йоцтал, е на около 5300 години. То е на човек, който най-вероятно е умрял вследствие на атака от враг. Райнер Хен – съдебният патолог, който прегледал тялото на Йоци, починал в автомобилна катастрофа... една година по-късно. Лавина затрупала Кърт Фриц – водачa, който отвел Хен до тялото. Хелмут Симон, който първи открил тялото, починал през 2004 година, след като паднал по време на туристическа разходка. Човекът, който ръководил търсенето на Симон, получил инфаркт часове след погребението на Симон. Името му било Дитер Уарнек.

 

Тези смъртни случаи може да не изгледат като съвпадение, но не трябва да забравяме, че стотици хора са изследвали Йоци – хора, които са живи и здрави.

 

Проклятието на мумиите

Според източници гробницата на Тутанкамон е пазена от камък, на който е поместена заплаха: „Смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона.“ Въпреки заплахата египтолозите Хауърд Картър и лорд Карнаворн, отварят гробницата през 1922 година. Не след дълго странни съдби сполитат хората, които са влизали в гробницата. Лорд Карнаворн умира четири месеца по-късно в Египет от инфектирано ухапване от комар (неговото здраве било доста разклатено още преди това). Няколко часа след смъртта му починало и любимото му куче, което се намирало в Англия. Финансистът Джордж Джей Гоулд I починал от треска половин година след като посетил гробницата. Улф Джоел, милионер от ЮАР, е убит няколко месеца, след като посетил гробницата. A.C. Mace, член на археологическия екип на Картър, е отровен с арсеник. Секретарят на Картър е намерен удушен в леглото си. Учените направили проучване и открили, че по-голямата част от хората, които са свързани с отварянето на гробницата, живели дълго след това. Други смятат, че част от смъртните случаи са в резултат на отровни бактерии, които се намирали в гробницата.

 

Проклятието на гробницата на Тимур

Военачалник и благородник, контролирал голяма част от Азия през 14 в., Тимур (или Тамерлан) останал известен със своите отлични военни тактики. Толкова добри, че убил около 17 млн. хора. Но не само това – той бил известен и като патрон на изкуствата. Голяма част от архитектурата, която поръчва да се изгради, все още се издига в Самарканд, в днешен Узбекистан.

 

През 1941 г. Йосиф Сталин изпраща група археолози, които да отворят гробницата на Тимур, намираща се именно в Самарканд. Екипът отворил ковчега на военачалника, а вътре имало текст, гласящ: „Този, който отвори гробницата, ще отприщи по-ужасен нашественик и от мен.“ Само няколко часа по-късно войниците на Адолф Хитлер навлизат в Русия, а това довело до смъртта на 26 млн. души. През 1942 г. Сталин нарежда да бъдат погребани обратно в гробницата, според ислямската традиция. Това явно проработило, тъй като малко по-късно немската армия се предала при Сталинград. Това сложило край на кампанията срещу Русия.

 

Проклятието на диаманта „Хоуп“ (Надежда)

Според легендата френският търговец на диаманти Жан-Батист Таверние откраднал 115-каратов син диамант от окото на Хинду – идол в Индия. Поради това светотатство търговецът бил разкъсан от кучета... или поне така твърди по-пикантната версия за неговата смърт. Всъщност Таверние продал диаманта на краля на Франция Луи XIV през 1669 г. и се оттегли като богат човек. Всичко вървяло добре до момента, в който скъпоценният камък не попаднал в ръцете на краля и неговата съпруга – Мария Антоанета, които, за тяхно голямо нещастие, били обезглавени по време на Великата френска революция. Следващият собственик на диаманта е английският лорд Франсис Хоуп, който се оженил за екзотична американска танцьорка. Двамата пропилели богатството си, продали диаманта и в крайна сметка стигнали до пълната бедност. Малко след като камъкът бил закупен от Евелин Уолш Макклийн през 1912 г., синът й умрял в автомобилна катастрофа, дъщеря й се самоубила, а съпругът й я напуснал заради друга жена (по-късно той стигнал до санаториум за душевноболни). През 1958 г. „Хоуп“ е закупен от „Смитсониън“, който не е пострадал от проклятието на диаманта, но пощальонът, който доставил бижуто, не можел да се похвали със същото – той бил ударен от камион, но оцелял. За негово съжаление съпругата му и кучето му починали малко по-късно, а къщата му изгоряла в пожар.

 

Проклятието на Типикану (окръг в щата Индиана)

Дали местният индиански лидер Текумзе е проклел Хенри Харисън, след като войниците на Харисън извоювали битката при Типикану? Може би. Харисън става президент през 1840 г., а след това, на равни интервали от по 20 г., всеки американски президент умира, докато заема тази позиция. Харисън умира от пневмония, и то само след месец на ръководната позиция. Ейбрахам Линкълн, избран за президент през 1860 г., е застрелян след покушение. Същата съдба сполетява и Джеймс Гарфийлд (избран през 1880 г.) и Уилям Маккинли (1900г). Уорън Хардинг (1920) и Франклин Рузвелт (1940) умират от естествени причини, а Джон Кенеди (1960) е застрелян. Роналд Рейгън (1980) е цел на покушение през 1981 г., но оцелява. Може би това прекъсва и проклятието?

 

Козата и проклятието на Chicago Cubs (бейзболен отбор)

През 1945 г. мъж на име Били „Козата Били“ Сиански е изхвърлен от игра на Chicago Cubs, тъй като водел със себе си коза. Вбесен, Сианис проклел клуба с думите: „Cubs никога повече няма да печелят!“ Естествено, Cubs губят следващата си игра и не спечелват Световната серия повече от век въпреки многобройните си опити. През годините са правени много опити за разваляне на проклятието, но те се оказали безуспешни. Въпреки че проклятието често е отхвърляно като суеверие, много от дългогодишните почитатели на клуба вярват в него. През април полицията открила обезглавена коза, завързана за дърво. Няколко дни по-късно, неизвестен мъж доставил миризлива кутия до Том Рикетс, сегашния собственик на клуба. В кутията била главата на обезглавената коза.

Е, как смятате – съвпадения или наистина съществуват проклятията?