Знаете ли как се нарича моментът, когато даден космически или свръхзвуков летателен апарат достигне върховата точка на аеродинамично напрежение? Гледайки заглавието на този мате­риал, вероятно вече сте се досетили, че отговорът е Max-Q. Наистина няма по-подходящо име за новата амбициозна инициатива на Nvidia, която цели да превърне геймърските лаптопи в ултратънки и ултрапроизводителни зверове. Преди няколко месеца имах възможността да си поговоря подробно за нея с Траян Цеглет от Nvidia. А през последния месец работих и играх изцяло на първия Max-Q модел на Acer, който излиза в България - Predator Triton 700. Дори го взех с мен на IFAкъдето тънкият му профил, лекотата и стабилната батерия бяха перфектни както за изпълнението на чисто работните ми задължения, така и за моментите, в които разпусках с игра или филм в хотела.

В началото бе Хищникът

През последните 2 години имам шанса да следя продуктовата линия Predator наистина отблизо и да получавам подробна информация за инженерните иновации и всички технологии, работещи в моделите. Затова и когато Acer обявиха ултратънкия си Predator Triton 700 още преди представянето на Max-Q инициативата на Computex 2017, нямах никакво съмнение, че те ще се справят с амбициозната задача. И то като запазят идентичността си на производител, залагащ на най-скъпите хардуерни компоненти, сигурно охлаждане, великолепни дисплеи и специално внимание към Негово Величество Геймъра.

Изцяло алуминиевото шаси е с профил от едва 18,9 мм.

Triton 700 е Predator по всеки от изброените горе параметри. Започвайки от дизайна, веднага виждаме вдъхновението, почерпено от колосалния предходен модел на Acer - Predator 21X, който струва цели 17 хил. лева. Матирано черно шаси, дебело едва 18,9 мм, изградено от висококачествен и солиден алуминий, и тюркоазени акценти, придаващи на Triton 700 авторитетна осанка. Намерен е един труден за постигане баланс между типично геймърската агресивна визия и бизнес елегантност, като за целта шасито стои в минималистичния спектър, без да губи познатата геометрия на дизайна на серията. На гърба няма досадни LED светлини, а само сребърното лого на Predator серията, поръбено с тюркоазена лента. А когато го отворите, ви посреща оригинален сблъсък на матирани повърхности и стъкло. Най-хубавото е, че по матираната повърхност не се задържат кой знае колко отпечатъци. Същото обаче не може да бъде казано за стъкления панел от Corning Gorilla Glass в горната част на Triton 700, през който можете да наблюдавате LED екипиран вентилатор и в който е интегриран тъчпадът, използващ Glass-Film-Film дигитайзер за прецизен контрол. Отпечатъците се задържат като магнит по него. Добрата новина е, че самият тъчпад е лесен и удобен за използване - нещо, в което изразих известни съмнения заради разположението му.

Тук ще се възползвам да спомена портовете, с които разполагате: DisplayPort и HDMI 2.0 на гърба; Type-C / Thuderbolt, USB 3.0 и Ethernet отдясно; и Kensington Lock, 2х USB 3.0, жакове за слушалки и микрофон и един USB 2.0. Последният порт е поставен "навътре" в машината и е покрит от специално капаче, ако в него не включите конектора си за безжична мишка. Заради разположението му той няма да стърчи и да разваля естетиките на лаптопа.

Преди да премина към същински интересната част, само ще спомена, че утвърденото доверие в бранда Predator по отношение на дисплея също е оправдано. 15.3-инчовият FHD екран използва IPS панел, осигуряващ познатите още от Predator 15 ярки и живи цветове. И е оборудван с G-Sync anti-tearing технологията на Nvidia. А хардуерът - той е на очакваното високопроизводително ниво.

Да бъдеш или да не бъдеш... Max-Q?

Новата философия в дизайна на гейминг лаптопи изисква много повече от производителите от „направете тънък лаптоп“. Първата ключова точка от Max-Q сертифицираните машини включва осигуряването на възможно най-високата производителност за възможно най-ниския разход на енергия. За целта графичните процесори на Nvidia са специално оптимизирани до т.нар. high peak efficiency. На практика това означава намаляване на изчислителната мощ на чипа с до максимум 10%, но значително по-дълъг живот на батерията.

Predator Triton 700 разполага именно с такава видеокарта. Тестовата конфигурация пристигна с GTX 1080, но можете да предпочетете по-ниския клас - GTX 1060. В случая на Triton 700 видеокартата дори има възможност за допълнителен овърклок, като същото важи и за процесора Intel Core i7 от последно поколение. Можете да извършите и двете през интуитивния за ползване софтуер PredatorSense, който идва със специална оптимизация за Triton 700. Под капака на машината също така ще намерите до две ултрабързи PCIe SSD-та с капацитет от 512 GB и RAID свързаност, които осигуряват наистина светкавично зареждане. 

Дотук със сухата хардуерна теория. Как се представи този хардуер с игри и работа и успя ли да ме изненада приятно батерия­та? Отговорът е: „Твърдо да!“. Ще започна с по-скучната, работна част. Както споменах, Triton 700 беше работната ми станция в рамките на IFA 2017. Първо и може би най-маловажно - гърбът ми не болеше след целодневно мъкнене на лаптопа с мен. Второ, батерията издържаше по 5 - 6 часа, докато лаптопът беше включен в Wi-Fi мрежа, пишех текстове в Google Docs, обработвах изображения на Photoshop, занимавах се със сайта ни и слушах музика в Spotify. Да, това не може да се сравни с издръжливостта на бизнес ултрабуците, но за геймърски лаптоп е повече от задоволителен резултат. 

И сега към по-интересното. Макар тестовата ми бройка да е прототип и да не работи на пълния капацитет, очакван от продажбените бройки, батерията издържа почти 5-часово гледане на FHD видео от YouTube и внушителна, почти 3-часова гейминг сесия на The Witcher 3. Култовото и доста тежко RPG на CDPR летеше с 60 FPS на машината, като от Ultra настройките се наложи само да намаля сенките и Foliage Visibility на High. Всяка друга игра, която изпробвах, имаше подобно представяне. По-слабата оптимизация и липсата на драйвери при определени игри (като Metro: Last Light) смъкваха кадрите в секунда до 32 - 40, но като за прототипна бройка моят Triton 700 се представяше като почти перфектен представител на високия клас геймърски лаптопи.

Екшън на Max(Q)

Следващата игра, която изпробвах, беше Overwatch, която лесно може да се възползва от страхотната допълнителна функционалност на очаквано красивия екран на Triton 700 - 120 Hz честота на опресняване. На максимум настройки и с вер­ните ми слушалки (Razer Kraken 7.1 V2 у дома и Sennheiser Momentum in Ear в Берлин), възползващи се от Dolby Atmos и Acer TrueHarmony поддръжката, Overwatch (а и слушането на музика и гледането на филми) беше истинско удоволствие. Допълнителен плюс се яви страхотната клавиатура на Triton 700. Ще си призная, че преместването й в долния край на машината ме притесняваше, преди да го изпробвам, но нямах проблем с нея както при писане, така и по време на която и да е игра. Защо? Заради механичните суи­чове! Да, Triton 700 разполага с пълноразмерна механична клавиатура с нисък ход на бутоните от 1.5 мм, която е колкото удобна за бързо писане, толкова и за гейминг. Тя залага на anti-ghosting дизайн, N-keys-Roll-Over (NKRO) технологията и RGB подсветка, която персонализирате през Predator Sense. И след като споменах новото й позициониране, нека ви обясня защо се е наложило.

(Почти) На северния полюс

Acer не е единственият производител, преместил клавиатурата си в долната част на лаптопа. Asus направи същото за своя Zephyrus Max-Q модел (който може би съвсем скоро ще е при нас). На пръв поглед странното решение обаче е напълно оправдано. Max-Q сертификацията налага на производителите да избег­нат определени горещи зони, за да бъде осигурен на геймърите възможно най-висок комфорт. Една от тези зони е именно мястото, където обикновено очаквате да се намира клавиатурата на един лаптоп. Преместването й по-надолу гарантира по-голяма отдалеченост от хардуерните компоненти и по-малко загряване. В случая на Triton 700 - почти никакво. Забелязах загряване чак след 6 часа продължително играене на Overwatch (да, толкова голямо удоволствие беше да я играя на Triton 700). В хотела ми в Берлин мързеливо работех и седнала на леглото с лаптопа в скута ми и макар загряването да се усеща повече в тази позиция (заради вентилационните отвори на дъното на лаптопа), то не достигна онези неприятни температури, известни като Hot Lap Syndrome. 

Както споменах, в горната част на машината, там където по принцип трябва да е клавиатурата, е поставен стъкленият панел с тъчпада на Triton 700. Макар той да е в гореща зона, загряването и при него е на практика нулево. И всичко това, което ви описах като "топлинни впечатления" или ефективния контрол срещу всякакво загряване, се дължи на безупречното охлаждане на Triton 700. 

То се състои от пет термални тръби, минаващи през цялата вътрешност на Triton, въздухът от които се изтласква извън машината през вентилационни отвори, разположени по цялото тяло на лаптопа - включително над клавиатурата. Това е само първата част от „компресираната охлаждаща система“, както я наричат от Acer. Голямата звезда в нея всъщност са двата AeroBlade 3D вентилатора с метални перки (модел 2017-а). Уникалният 3D дизайн на вентилатора съчетава в себе си черти от класически центробежен вентилатор и аксиален десктоп вентилатор. Това е довело до създаването на метални перки с дебелина от 0.1 мм, чиято форма увеличава въздушното налягане, като междувременно кара въздуха да се движи паралелно на оста на вентилатора. Или казано по-просто - ултра­ефективно охлаждане, което за капак преминава и последното изискване на Max-Q сертификацията - да е ултратихо. По-точно до максимум 40 децибела.

Какво ще рече на практика това? Че за няколко седмици работех, играех и се забавлявах с един елегантен, футуристично изглеждащ и изненадващо тих геймърски ултрабук, на който можех да играя всичките си любими игри с помощта на механична клавиатура и изобразени в целия им блясък на един великолепен екран.

Max-Q наистина е иновацията, която чакахме. И Predator Triton 700 е един от моделите, които ще ни хвърлят в напълно нова ера на преносими гейминг зверове.