Не е тайна, че AMD изпращат 2010г. доволни. Има защо! След ранната поява на първата им генерация DirectX 11 графични чипове, компанията набра забележителна скорост и макар в последвалата година и половина Nvidia донякъде да успя да навакса преднината на "Червено - черните" факта си остава - за пръв път в новата си история тандема AMD/ATI съумя да изпревари мега - конкурента си (макар с малко и спорно). 

Логично от появата на HD 5xxx поколението насам, DX11 битката между двете корпорации се разгоря с нова сила и на всеки ход на едната страна в нея, незабавно следваше контраход на противната. В самия край на годината - и по точно на 15 декември, броени дни преди Коледните празници, станахме свидетели на една от последните сблъсъци - този път между истински титани. Появата на Nvidia флагманите GeForce GTX 570 и 580, доведе до закономерен отговор от страна на AMD. Той възприе формата на два нови продукта известни до неотдавна с кодовото име Cayman (с намек за Каймановите острови, не за вида влечуго). Естествено става дума за "най-тежката" артилерия в настоящата продуктова листа на компанията - нещо за което свидетелстват високите поредни номера на двата модела: HD 6970 и 6950.

Ей го на Кайманчето в цялата му преслест!

Днес ще хвърлим един поглед върху по-бързият от двата, но ще го разгледаме в малко по-различна светлина - вместо да търсим опити за сравнение и съизмерване с други видео карти от същия клас, ще го огледаме сам по себе си. Ще се съсредоточим върху наистина новото, интересното и различното в HD 6970, като най-ярък представител на под класа Cayman; ще се фокусираме най-вече и основно върху два въпроса: Кой е той и какво точно може?
Бива си го, а?
Не знам какви точно модификации и варианти на тази карта ще предложат многобройните партньори на AMD, но със сигурност мога да ти кажа едно: в референтния си вид става дума за една голяма карта. Дори в big tower кутия като Antec Dark Fleet DF-85 (която си е просторно чудовище) ми беше трудничко да наместя дългият почти 30 сантиметра Кайман. Солиден екземпляр, две думи да няма.

Типично за повечето референтни модели от висок клас и HD 6970 e екипирана с мощен охладител покриващ цялата повърхност на печатната платка и снабден с един вентилатор за активно охлаждане изнесен в долния край на картата и оцветен в традиционното за AMD/ATI морковено червено. При външния оглед се набиват в очи още две интересни подробности. Първо за да захраниш този звяр (а той си е звяр - Кайман е все пак) ще са ти нужни два PCIe конектора - един 6 пинов и един 8 пинов. С други думи - сериозен захранващ блок. Както ще видиш след малко когато стигнем до ТТ данните на картата пиковата TDP стойност на консумацията й е 190 вата.

Друг много интересен детайл е малкия превключвател, разположен непосредствено след Crossfire X конекторите в горната част на картата. Това е много любопитна, нова екстра, налична само за двата Каймана и по същество представлява превключвател с помощта на който можеш по всяко време да селектираш един от двата налични BIOS чипа на платката. Да точно така - вече си имаме вариант на (вероятно) добре познатата ти Dual BIOS опция, която предлагат повечето елитни, овърклокърски дъна, но във вариант за видеокарта.

Дребно, но изключително полезно!

С тази дребна наглед функция AMD превръщат в изгода чистата необходимост. Не е тайна, че овърклокърите и хардуерните ентусиасти по света редовно префлашват BIOS чиповете на видеокартите си в опити за постигане на един или друг върхов резултат - някой успяват по този начин да "излъжат" графичния чип, че е различна (обикновено по-висока) версия и да го накарат да върши нетипични за него неща (да работи по бързо един вид). Други с тази (трябва да призная свързана с немалък риск) операция съумяват да отключат нови възможности за видео картата си, да променят стойностите на захранващите волтажи и напрежения и какво ли не още.

Проблемите разбира се настъпват когато по една или друга причина (а такива много!) нещо се обърка по време на процеса, след което въпросния ентусиаст се оказва с парче много скъп, но безполезен метал и пластмаса в ръцете си. Точно по тази причина AMD са предвидили за флагманският си клас карти опция за "резервно" копие на BIOS. Така спокойно ще можеш да си ръчкаш видеото колкото ти душа сака, а ако нещата "поемат на юг" винаги ще можеш да върнеш оригиналните настройки на картата, като просто щракнеш превключвателя.

Наличието на подобна екстра има и още един полезен ефект - най-запалените фенове на тунинга и овърклока могат да запазят две различни комплекта настройки в двата налични BIOS чипа - да речем един с повишени честоти на ядро и памет и един с номинални и да превключват между двете бързо и лесно.


TT данни и други екстри
Време е за малко сухи цифри - за къде без тях? Нека да видим какво представлява HD 6970 така да се каже "отвътре"

ТТ данни

AMD Radeon HD 6970

Производствен процес

40 nm

Размер на ядрото

389 мм2

Брой транзистори

2.64 милиарда

Тактова честота на ядрото

880 MHz

Тактова честота на паметта

5500 MHz

Пропускателна способност на паметта

176 GBPs

Тип на паметта

GDDR5

Шейдъри процесори

1536

Изчислителна мощ

2.7 TFLOPS

Цветни ROPs блокове

32

z/Stencil ROPs блокове

128

TDP

190 W

Консумация ненатоварена

20 W

Така какво се набива в очи? Най-вече факта, че картата консумира малко повече мощност от едночиповият флагман от предното поколение (HD 5870) - 190 срещу 188 вата, но определено по-малко отколкото прекия си конкурент GTX 570 (219 вата). Тук е мястото да спомена и за една интересна, нова функция - AMD PowerTune.

PowerTune интегрирана в Catalyst панела, който както виждаш е с нова визия

За да направя дългата история - кратка, ще ти кажа само, че това е малка екстра, позволяваща динамичен контрол на енергийната консумация на картата и постигане на максимално добър баланс между максимална производителност и TDP стойности. 

На практика това е мини система за автоматичен мониторинг, с помощта на която картата интелигентно регулира количеството консумирана от нея енергия в зависимост от натоварването върху нея. Отделно PowerTune e интегрирана и на ниво Catalyst драйвери и позволява ръчен контрол върху стойностите на енергийната консумация- нещо което без съмнение ще допадне както на любителите на овърклока, които обичат да си "играят" със захранващите волтажи, така и на по-пестеливите, които не гонят супер-върхова производителност, а по-скоро искат една по-тиха и хладна видео карта.

3D...най - после?
Да вече си имаме поддръжка на стереоскопични ефекти и от страна на AMD. За съжаление доста по-зле реализирана отколкото вече утвърдената 3D Vision на Nvidia. Във варианта на "Червено - черните" тя изисква не само закупуване на допълнителни 3D очила (и разбира се подходящ монитор), но също така и специален софтуер на трети разработчик (като DDD (Dynamic Digital Depth) например), което натоварва доста общата, крайна себестойност на покупката и увеличава шансовете за възникване на проблеми породени от несъвместимост. 

За сметка на това що се отнася до качество на видео възпроизвеждане, AMD отново доказват, че имат солидни традиции в това отношение. Кайманите идват с обновена версия на една доста полезна функция известна като Universal Video Decoder 3.0. Става дума за специфичен алгоритъм за видео обработка интегриран в графичният чип и разтоварващ централният процесор от операциите свързани с декодиране на медийно съдържание, компресирано в MPEG2, H.264 или VC-1 формат. Накратко - хардуерно ускоряване възпроизвеждането на HD видео (включително и записано върху Blu-ray дискове).

В новата си версия 3.0, UVD позволява паралелно декодиране (и ускоряване) на два Full HD видео потока едновременно. По този начин можете да гледате Blu-ray филм и успоредно с това да си пуснете режисьорските коментари в отделен прозорец на принципа picture - in - picture) - опция, която е част от Blu-ray 2.0 спецификациите.

UVD 3.0 също така е и напълно съвместим с Windows Aero интерфейса и позволява възпроизвеждането на HD видео при включен Aero. Опцията осигурява също така възможности за независим контрол върху гамата на десктопа, подобрено изобразяване на бялото, цялостен контрол и подобряване на цветовете.

Полезно подобрение е и възможността за възпроизвеждане на некомпресиран звук директно през HDMI изхода на картата - Кайманите могат да осигурят 7.1 канален аудио изход с 192kHz / 24-битово качество. Разбира се поддържа се най-новата ревизия на HDMI стандарта - 1.4a, съвместима с Dolby True HD и DTS-HD.

На финала - няколко думи и за прословутата Eyefinity функция, позволяваща паралелно управление на масив от до шест монитора. Това досещаш се означава теоретична пикова разделителна способност от 11530 х 6480 пиксела (6 х 1080р) - направо застрашително число, което заплашва да ти отвее главата - стига да имаш нужната разорителна сума да си го позволиш.

Все пак дори на три монитора нещата изглеждаш особено впечатляващи - особено ако става дума за някой супер - реалистичен рейсър като Colin McRae, Race Driver, F1 2010 или комплексен флайт симулатор. Професионалистите занимаващи се с дигитален арт, обработка на видео или цифрови изображения също ще оценят тази функция.


Стига с теорията - време е за практика
Най-интересната част. Дойде момента на видим как се представя новият флагман в суровата и негостоприемна действителност. Разбира се настройките са максимални все пак исках да изстискам всичко възможно от картата. Тестовата система ти е позната:

Дънна платка

ASRock 890FX Deluxe3

Процесор

Phenom II X4 970 BE

Видео карта Radeon HD 6970
Памет

2x2 GB DDR3 1333MHz Corsair
Операционна система Windows 7 x64

Започвам с геймърските тестове разбира се и този път си тук си имаме премиера! Моля затаи дъх, защото на Каймана му предстои сблъсък с читак бърсак новичкия 3D Mark 11 - вече изцяло DirectX 11 съвместим!

В режим Extreme (Full HD) картата отбелязва доста приятните X1775 точки 

Продължавам със синтетичните тестове: Unigine Heaven - един от първите DirectX 11 бенчмаркове на пазара. При максимални настройки (отново Full HD) картата бележи 632 точки (средно 25.1 кадъра в секунда).

Красив, но доста тежък DirectX 11 тест, но Каймана се държи достойно

Следва любимия Stone Giant. 48 кадъра - стабилно!

Каменният исполин не успя да изпоти 6970-ката ни най малко

Накрая три гейм заглавия от "реалният живот" - едно DirectX 11 (Alien vs. Predator) и два от най-тежките представители на отиващото си DirectX 10 поколение - Crysis: WARHEAD и Far Cry 2. 
Ето и резултатите:

Стабилни 36.1 кадъра в Кризата - Full HD резолюция, максимални настройки (Enthusiast, 8xAA)

Хищниците също ги "схруска" с 64.5 fps - отново Full HD резолюция

Far Cry 2 - 69.94 кадъра, всичко на макс!

Накрая един бърз поглед и към видео възпроизвеждането - в случая компресирана в MKV формат Full HD версия на Resident Evil IV: Afterlife. Шотовете говорят сами за себе си, що се отнася до натоварване на централният процесор при декодиране на 1080р видео потока.

Без хардуерно ускорение - над 60% утилизация на процесора

С хардуерно ускорение - 1%. Каква разлика само, а?


Финални думи и изводи

Е яка карта какво да ти кажа? Нещо което успява да подкара без никакви допълнителни туикове, екстри и овърклок Crysis в режим ENTHUSIAST, Full HD резолюция и 8х AA с 36+ кадъра в секунда определено заслужава адмирации - доскоро подобен резултат беше по-силите единствено на комбинация от две и повече видео карти. 

Приятно допълнение са и опцията за резервиране на BIOS-а, PowerTune функцията за контрол на енергийната консумация, както и подобрените възможности за видео и аудио възпроизвеждане.

Забележки могат да се отправят единствено по повод на нивото на работния шум - когато картата се натовари сериозно вентилатора става доста...звучен, което никак не е приятно. Но да не забравяме все пак, че това е референтен дизайн - ключовите партньори на AMD, като Sapphire и HIS със сигурност ще предложат алтернативи на референтния охладител, които ще са едновременно по-тихи и по-ефективни.

Що се отнася до термалните показатели на картата - за нещо което се предполага, че консумира близо 200 вата ток, температура до около 70-72 градуса под товар си е съвсем нормално така, че AMD очевидно са успели в невъзможното - да създадат видео карта която е едновременно мощна, (сравнително) хладна и (още по-сравнително) тиха.

Отличен опит по темата "флагмански продукт" и определено успешен завършек на една успешна година за AMD.

 

 

 

Тагове: