Технологиите прогресират константно и към днешна дата е трудно да открием тип уред, който не разполага и със „смарт“ вариант под една или друга форма. Истината е, че електрическите продукти, от които са изградени домовете ни, ще продължават да развиват комуникацията помежду си и това е процес, който ние считаме по-скоро за позитивен. Още помним как в голямата зима на 2015 година оставяхме в следработно време климатика в редакцията на ниска степен, за да се поддържа конкретна температура и да не измръзва тялото на споменатия климатик. И всяка сутрин, докато пътувахме за работа, пускахме климатика предварително на по-висока степен. И когато пристигахме в офиса, обикновено ни чакаше приятно затоплена среда. Нещо повече – подобна смарт регулация на отоплението ни позволи да платим и значително по-малка сума за електричество.

Виж още: TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

И в настоящия текст всъщност ще си говорим за продукт, който ще ни спести финикийски знаци посредством интелигентна регулация на енергия.

Може би ще прозвучи странно за мнозина, но става въпрос за интелигентен Wi-Fi контакт. Да, такива съществуват от известно време и в последните години придобиват все по-голяма популярност.

Конкретният модел, който тествахме, е HS110, а зад него стои TP-Link.

Най-общо казано, интелигентните контакти помагат по-лесно да управлявате електрическите и електронните устройства в дома ви от всяка точка на света само с докосване на вашия смартфон. Звучи доста PR-ско, признаваме, но е чистата и свята истина – конкретно с HS110 биха могли да работят безпроблемно и баба Пена от Черково или малкият Петърчо от Лозарево. Стига да разполагат с Android смартфон. ОК – условието е смартфон с Android 4.1 и нагоре.

Един от големите позитиви на настоящия продукт е възможността за следене на уреди с мощност до 16 ампера, което означава, че потенциално можете да следите дори вашия климатик.

Комплектът включва самото устройство, плюс информация за неговите хардуерни и софтуерни характеристики.

HS110 използва честотна лента от 2.4 GHz, за да функционира като смарт устройство. Продуктът на TP-Link може да се свързва към мрежи, работещи под 802.11 b/g/n стандарта, но не и под 802.11ac.

HS110 изглежда симпатично с размери 100.3 x 66.3 x 64 и тежи само 123 грама. Тоест е подходящ продукт както за домашна, така и за офисна среда.

Устройството разполага с два бутона – този, който стои най-отгоре, е отговорен за рестартирането на HS110 и връщането на неговите настройки по подразбиране. Вторият, очевидно по-видимият, е този за включване и изключване на HS110. Той разполага с лед осветление и Wi-Fi иконка, както и такава, която отбелязва дали устройството е включено или не.

Освен споменатата поддръжка на Android телефони, работещи с версия на OS-а 4.1 и нагоре, се поддържат и iOS-базирани устройства. За връзка с интелигентния контакт трябва да свалите приложението Kasa на TP-Link. HS110 би следвало да работи безпроблемно и с Amazon Echo.

Връзката между мобилно устройство и HS110 се случва мигновено, а след това можете спокойно да включите функцията таймер с обратно броене, който автоматично изключва различни домакински уреди (например ютия или маша за коса). Можете още да съставите график, чрез който контактът да включва и изключва уредите към него според нуждите – например осветлението да се включва по здрач и да се изключва след изгрев. Климатикът ви да работи в еко режим в определен период от време и т.н. и т.н.

Нужната ви информация можете да откриете на дисплея на вашето мобилно устройство – посредством изпратените от HS110 стойности можете да анализирате потреблението на дадено устройство в реално време и за конкретен период.

Естествено можете да си „говорите“ с вашите уреди, свързани към HS110, от всякаква дистанция, стига да имате инсталирано споменатото приложение Kasa и естествено интернет достъп на телефона си и у дома.

Любопитен режим, който TP-Link са нарекли „далече“, ви дава възможност да оставите впечатление, че някой населява дома ви дори когато сте на хиляди километри от него. Най-общо казано, „далече“ включва и изключва вашите устройства на случаен принцип.

Въобще HS110 може да бъде практически невидимият магьосник във вашия дом, който да ви осигури спокойствие, удобство и не на последно място – по-ниски сметки за електричество. При това на цена, по-ниска от посещение на кинопрожекция с вашата половинка.