ADATA от доста време насам са сериозен играч на пазара за супер бързи SSD и nVME устройства. Причината? Отлични характеристики, впечатляващо дълги гаранции и най-важното – изключително атрактивни, конкурентни цени.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Добре осветената стая е задължителна за инсталацията на втори SSD на PS5 

С новото си PCI Gen 4 предложение GAMMIX S50 Lite компанията още веднъж доказва, че може да имате най-доброто от съвременните nVME технологии, и то без да се налага да плащате разорителна цена за това.

 

GAMMIX S50 Lite накратко

Този продукт е част от добре познатата на всички ADATA фенове XPG серия от високопроизводителни nVME устройства, ориентирани най-вече към запалените почитатели на видеоигрите и хардуерните ентусиасти.

Моделът се предлага в три основни разновидности – 512 GB, 1 TB и 2 TB, при това на изненадващо атрактивни цени поне на фона на останалата конкуренция в този клас.

GAMMIX S50 Lite е базиран на стандарта M.2 2280 и е съвместим с изключително широк спектър устройства – РС дънни платки, лаптопи и разбира се – игрални конзоли.

Това устройство използва също така един от най-новите SSD контролери на Silicon Motion – SM2267, поддържащ най-модерния стандарт за обмен на информация – PCIe Gen4x4 (PCIe 4.0). От по-практическа гледна точка това се „разшифрова“ като върхови скорости на трансфер от порядъка на до 3900 MB/s за четене и до 3200 MB/s за запис.

Както вече споменахме – ADATA са сред лидерите в този сегмент, що се отнася до продължителност на фабричната гаранция, и GAMMIX S50 Lite не разочарова в това отношение – устройството се предлага с цели 5 години гаранция, или над 2 милиона часа време за активна работа.

 

За кого е GAMMIX S50 Lite?

Неотдавна Sony най-после пуснаха обновление за така желаната си напоследък PlayStation 5 конзола, с което позволиха инсталирането в нея на nVME устройства на външни производители. Това означава, че вече можете да разширите крайно оскъдното пространство за съхранение на игри на конзолата си с широк спектър запаметяващи устройства, използващи M.2 стандарта.

Засега кръгът от подобни устройства не е много широк, но това се дължи по-скоро на факта, че въпросната поддръжка от страна на конзолата все още е в бета-стадий и не всички спецификации са финализирани. Съответно Sony подчертават, че не носят отговорност за евентуални несъвместимости.

Факт е, че GAMMIX S50 Lite не се поддържа официално от PlayStation 5, но вероятността в недалечно бъдеще да срещнете модела сред листата със съвместими устройства е изключително висок – още повече, че продуктът на ADATA изпълнява едно от най-важните условия, поставени от Sony, а именно nVME-то, което инсталирате в конзолата, да разполага със собствен охладител. Благодарение на него дори при сериозно натоварване GAMMIX S50 Lite демонстрира отлични работни температури, които рядко надхвърлят 50–55 градуса!

Естествено, ако слушате Марк Сърни – популярния топ хардуерен инженер от PlayStation 5 тима, неговите препоръки са за почти 2 пъти по-скъп nVME модел, но уви не всеки конзолен геймър има неговите финансови възможности.

За повечето модерни игри близо 4-те гигабайта в секунда трансфер, които предлага GAMMIX S50 Lite, са повече от достатъчни, без значение в какво игрално устройство го използвате.

Ако сте РС геймър, без значение дали разчитате на настолна машина или лаптоп, моделът на ADATA ще ви е повече от достатъчен – особено ако използвате компютъра си не само за забавление, а и за по-сериозна работа.

Програмите от популярния пакет Adobe например охотно ще се възползват от светкавично бързо nVME устройство с подобни характеристики и работата с тях чувствително ще се ускори.

Достъпната цена на GAMMIX S50 Litе моделите пък ще ви позволи да се сдобиете с 1 ТВ модел, на цената на който обикновено се предлагат 512 GB версии на nVME-тата от супер висок клас. Да, те предлагат скорости от порядъка на до 6–7 GB/s, но уверяваме ви – днес почти няма софтуер – бил той професионален или развлекателен, който може в пълнота да се възползва от подобни чудовищни нива на трансфер. В тях има смисъл, ако често ви се налага да работите с огромни обеми от данни, които да копирате между различни устройства, но това е твърде нишов сценарий за едно типично домашно и/или развлекателно РС или конзола.

 

На финала

В лицето на GAMMIX S50 Lite ADATA отново „доказват себе си“, така да се каже. Компанията предлага изключително атрактивно PCIe Gen 4 nVME устройство с отлични скорости на трансфер, атрактивна цена и 5-годишна фабрична гаранция.

Ако имате нужда от достъпен, но бърз, хладен и надежден nVME модел, за да увеличите дисковия капацитет на вашето РС, лаптоп или (евентуално) конзола, GAMMIX S50 Lite е безспорно сред най-добрите предложения на пазара в момента. Уникалният SSD може да бъде намерен в България на ориентировъчна цена от 327 лева за версията с капацитет от 1ТВ.

Снимки: ADATA