Спойката, която е използвана за прикрепянето на SSD диска към дънната платка на PlayStation 5, може да бъде елементът, който малко неочаквано да сложи краен срок на експлоатацията на конзолата, дълго преди да излезе нова генерация. Според специализирания сайт Notebookcheck, спойката на 825 GB SSD диск, разкрита по време на скорошната официална дисекция на конзолата от Sony, показва, че на определен етап от живота на конзолата може да възникне проблем с нея. Експертите твърдят, че ако по някаква причина на основния SSD диск възникне дефект, това на практика ще брикне цялата система, защото там се намира операционната система. За съжаление на потребителите това ще означава закупуване на нова конзола.

Нещо повече, всеки SSD диск има пределен живот, така че дори другите компоненти на конзолата да работят без проблем, вътрешният SSD диск със сигурност ще се развали и няма да може да бъде заменен. Това е голямата разлика спрямо предните PS3 и PS4 конзоли, където техните дискове можеха просто да бъдат заменени доста лесно, ако дадат някакъв дефект.

Добрата новина е, че животът на SSD диска в PS5 би трябвало да е доста дълъг и за повечето геймъри пределната стойност никога няма да бъди достигната.   

Снимка: Sony

Виж още: Краят на една епоха - RIP FarmVille

 

Тагове: