Съвпадение или не, докато HiComm празнува своя 15-и рожден ден, Canon отбелязва 80-годишния си юбилей. Привлекателно е да кажем, че това е причината новият DSLR за ентусиасти на Canon да се казва EOS 80D, но истината е по-различна. Това всъщност е закономерният наследник на EOS 70D, който продължава дългогодишната традиция за иновации във фотографското изкуството и технологиите, която Canon спазва. Перфектен за видео и снимки, EOS 80D е придружен от нов Nano USM обектив и един от най-интересните аксесоари, които компанията е представяла в последните години.

 

Видеографията като фактор

В реда нещата е EOS 80D да носи подходящите технически подобрения, които се очакват от един нов модел. Фотоапаратът разполага с 24 МР сензор, със светлочувствителност до ISO 16000. Процесорът DIGIC 6 обработва до 7 кадъра в секунда, достатъчни за ефектни снимки в най-динамичните спортни събития, природни сцени и репортажи. Използва се 7560-пикселова RGB+IR система за прецизно измерване на светлината и точна експонация. Aвтофокусната система от кръстосан тип е 45-точкова и една от най-бързите в този клас, което ще допадне на всеки фотограф.

 

Плавният фокус с EOS 80D е гарантиран от технологията Dual Pixel CMOS AF

 

Подобно на предшественика си, обаче и EOS 80D е мечта за видеографите, като част от причините е добрият и надежден проследяващ автофокус. Моделът позволява плавна смяна на фокусираните обекти по време на запис, неутрализира премигването на изкуственото осветление и има опция за видео до 60 fps, което впоследствие да се възпроизвежда на забавен каданс. Максималната резолюция е Full HD, като това е единствената причина да му дадем малко по-ниска оценка. Смятаме, че можеше да се поддържа 4К видео.

 

И нещо повече...

Заедно с EOS 80D производителят обяви и обектива EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM с Nano USM технология, която прави фокусът му по-бърз, запазвайки плавният и безшумен преход при видео. С него може да работи новият Power Zoom адаптер PZ-E1 за плавен контрол на зума при снимане. Той поддържа две скорости на приближаване и може да се контролира от самия адаптер или през мобилно приложение. PZ-E1 улеснява значително заснемането на плавни видео кадри, които носят професионална визия, а скоро се очакват и други обективи, с които да работи.

 

Към обичайните Wi-Fi функции за управление от мобилно устройство е добавена опция за контрол от РС без необходимост от рутер. Друга добра новина е, че отделните жакове за слушалки и микрофон са разположени на удобни позиции, така че да паснат както на влогърите, така и на създателите на художествено видео

 

Естествена част от ръката ви

Един от водещите критерии на инженерите, разработили новия EOS 80D, e удобството на потребителя. Тяхното желание е било до такава степен ентусиастът да свикне с апарата, че да го чувства като неизменна част от ръката си и да му липсва, когато не го държи. Това е постигнато преди всичко чрез ергономията, внимателно пресметнатите форми, габарити и тегло. Но друг критерий засяга възможностите за персонализация на бутоните за най-често ползваните функции, вариращи от човек до човек. За да е пълно удоволствието, разполагате с оптичен визьор (100% покритие на кадъра) и подвижен сензорен дисплей с висока резолюция.

 

„Фотографията е подарък...“

Canon EOS 80D е създаден за ентусиастите – потребители, които вече не се задоволяват с възможностите на базовите огледалнорефлексни фотоапарати, но не се чувстват готови да инвестират в професионална техника. Като такъв той успешно намира идеалният баланс между функционалност, цена и качество.

 

 

Canon EOS 80D:

• 24 MP APS-C сензор (22.5 х 14.9 мм)
• DIGIC 6 процесор
• Full HD видео (1080p, 60p)
• ISO 100-16000 (*25600)
• 45-точкова AF система
• 3.0” подвижен дисплей, 1040000 т.
• Оптичен визьор
• 30 сек - 1/8000 сек
• Обективи Canon EF и EF-S
• Размери: 139 x 105 x 79 мм
• Тегло: 730 грама