По фасадата ще ги познаеш

Сигурно сте ги виждали. Има ги много такива сгради, особено в България. Едни такива красиви, модернистични, различни и… накачулени с климатици. Лоша работа, честно. Десетки, понякога стотици външни тела са закачени безразборно тук и там и загрозяват иначе хубавата фасада. Да не забравяме шума, вибрациите и постоянно капещите маркучи (сто процента ви е падала капка на носа, докато се разхождате по тротоара денем)…

 

Текст: Делян Донев

 

Магия

Ех, да можеше с една вълшебна пръчка всички тези неугледни външни тела да ги махнем, а? Да ги съберем в едно общо голямо вентилаторно жужащо нещо, което да скрием някъде далече, така че да не ни бръмчи и пречи, щеше да е супер. И то наистина е супер. Има го. Нарича се система за централна климатизация. И съществува и се разработва от години. Ако трябва да бъдем конкретни, става въпрос за 35 години, поне що се касае за япон­ците от General Fujitsu. От толкова време са на пазара. Което не и никак малко.

 

Централност

Централната климатизация не е като централното топлоснабдяване, не бойте се. Освен чисто естетически преимущества това решение има и други бонуси – гъвкавост на управление и инсталация, лесна поддръжка, бърза диагностика, компактност и най-вече – ненадминат комфорт. Мога да си заложа главата. Честно, разликата в качеството на микроклимата е потресаваща. Ето защо съвременна или строяща се бизнес сграда задължително е проектирана със система за централно климатизиране.

Централизираното дистанционно управление може да разделя битовите сметки на всеки потребител от системата и да следи индивидуалната консумация.


Децентралност

Фактът, че външното тяло е общо за няколко стаи, не означава, че климатизирането е еднакво за всички тях. Напротив, електрониката позволява да се поддържа индивидуална температура в зависимост от предназначението на помещението и желанието на обитателите му. Нещо повече – за всяко вътрешно тяло може да се зададе индивидуален режим охлаждане или отопление, което се променя автоматично в зависимост от разликата между желаната и текущата температура в стаята. Като стане студено, топли. Като стане топло – охлажда. Елементарно, Уотсън.

Вътрешна регенерация

Вместо излишната топлина/хлад да се изхвърля напразно накуп в атмосферата, новата серия VR-II системи дават възможност тя да се преразпределя вътрешно. Уникално! По този начин може да се извлича топлина, там където имаме постоянен топлоизточник (например сървърното) и да се предава към помещенията, при които температурата трябва да се повиши. И обратно. И всичко това в една и съща система с една и съща тръбна мрежа! Сами може да се досетите – това драстично повишава ефективността на системата. С около 20%.

 

Красотата отвътре

General Fujitsu разполагат с широка гама естетично проектирани вътрешни тела. Обръщам особено внимание на това, защото наистина много важно. Най-вече с оглед на динамичното развитие на интериорния дизайн на днешните сгради. Това дава възможност на бедните ОВ проектанти да подберат такива вътрешни тела, които хем да допълнят (или направо да се слеят!) с обзавеждането на стаята, хем да си спестят разправиите с вечно недоволните архитекти и дизайнери. От дискретни таванни „касети“, през „невидими“ вентилаторни конвектори до класическите стенни „духалки“. 11 типа, над 51 модела. Това наричам аз каталог.

 

Красотата отвън

Външното тяло не е особено интересно, така или иначе няма кой да го види, тъй като обикновено е разположено далеч от хорски погледи (на покрива или в закрити балкони). За сметка на това пък е много практично замислено. Топлообменникът е четирилицев, с увита форма, което, от една страна, повишава повърхността на контакт с въздуха, от друга, повишава компактността на външното тяло, което му позволява да бъде транспортирано до тавана с обикновен асансьор. Повече информация за продук­тите и цени можете да намерите на сайта на Fujitsu General и Bulclima.