Много производители на автомобили обръщат специално внимание на уникалната връзка между водача и колата, създаваща толкова търсеното „удоволствие от шофирането“. Сред тях BMW безспорно е култов производител за ценителите на чистото и органично усещане за колата в движение. На 10 юли компанията представи серия нововъведения, при които фокусът на „техническото съвършенство“ е върху взаимодействието на водача с всички електронни системи на борда и удобството при използването им.

„Завийте надясно“

Последното поколение навигационна система на BMW е изцяло 3D. 3D вече не е само модерна думичка, а нещо наистина полезно, когато става дума за сложни интерфейси и интуитивност при използване. Самото меню е станало триизмерно, а специални анимации подсказват как точно да взаимодействате с мултифункционалния джойстик, за да се придвижвате из него. Това става плавно и приятно благодарение на 1.3 GHz-ов процесор.

Интересна е опцията за хибриден изглед на картата – екранът се разделя на две и едната половина показва детайлните инструкции за навигация, а другата – 3D изглед от птичи поглед за по-добра ориентация в заобикалящата среда. Улеснено е персонализирането на картата, като вече е възможно добавянето и изключването на изобразяването на различна информация директно в режим навигация. Използва се информация за трафика в реално време,  като данните се извличат през мобилната мрежа.

Още от любимата ми музика, моля

От BMW са се погрижили да се усмихвате по-често, докато слушате любимата си музика. Наред с подобрените възможности за визуализация (например на обложки, информация за изпълнителя и др.), докато слушате радио или парчета от вградения диск, е предвидена възможност за автоматичен подбор на песни от стила, който ви допада. За целта просто трябва да укажете, че дадена песен наистина ви харесва и да поискате „още от същото“.

Докосни ме

В ерата на тъч интерфейсите е напълно логично да се използват навиците на потребителите, придобити от взаимодействието им със смартфони и таблети. Това доста улеснява комуникацията с интерфейсите на колата, където възможностите за писане са повече от ограничени. Последното поколение навигационен джойстик на BMW е едно гениално решение – горната му плоска повърхност е чувствителна на допир. Това позволява да пишете буквално с пръста си. Както се досещате, зад това решение стои и мощен софтуер за разпознаване на почерк. Толкова мощен, че системата ще бъде пусната първо на китайския пазар, където ще трябва да се справи с около 10 000 йероглифа.

LTE на колела

Какво по-хубаво от бърз интернет по време на пътуването. Достъпът до интернет чрез мобилни мрежи вече е стандарт за луксозните лимузини, за съжаление обаче от скоростта има още какво да се желае. Това ще се промени с навлизането на мрежите от ново поколение – LTE. От BMW вече са готови с адаптера, който да осигурява този бърз достъп до мрежата. Максималната скорост на трансфер на дан­ните достига впечатляващите 150 Mbit/s, като адаптерът пре­включва към по-ниска, ако не е налично LTE покритие.  Много приятна екстра е, че хотспотът може да функционира и при изключен автомобил до 30 минути благодарение на вградената батерия.

Приложения за всеки

Неизбежното се случва и при автомобилите – те стават все по-отворени като платформа. BMW вече са готови със своя SDK (Software Development Kit), което ще даде възможност на трети страни – разработчици на приложения, да добавят функционалност към бордовите системи и да ги направят още по-удобни и забавни. Това неминуемо ще предизвика революция – също като при смартфоните!

 

 

Тагове: