Освен ако не сте прекарали последните няколко месеца в пълно информационно затъмнение, вероятно сте чували името на Феликс Баумгартнер. Смелият австриец е известен с кариерата си в областта на екстремните спортове, която изобилства от рекорди и свръхчовешки постижения. Върху тях ще се спрем малко по-късно, а първо ще се опитаме да видим

 

Човека зад легендата

Баумгартнер е роден в Залцбург на 20 април 1969 и се занимава с екстремни спортове още от 16-годишен. Първите му опити са в областта на свободното падане (skydiving). Уменията му се дължат на много упоритост и мотивация, както и на тренировките за австрийския военен отбор за демонстрации и състезания по скайдайвинг. Малко известен факт е, че съвместната работа на Феликс Баумгартнер и компанията Red Bull датира още от 1988. Нестандартните кампании на бранда и приключенският дух на австриеца се оказват успешна комбинация, а проектите им заедно не са прекъсвали до днес.

През 1990 Баумгартнер решава, че е постигнал максимума в рамките на традиционния скайдайвинг, и започва да експериментира в областта на BASE jumping - скокове с парашут от високи сгради и географски обекти. Абревиатурата BASE обозначава основните групи обекти, от които може да се осъществи такъв скок - buildings (сгради), antennas (антени и кули), spans (мостове) и earth (всички естествени високи обекти). Баумгартнер е поставил рекорди и в тази област. Заниманията на австриеца са в разнообразни области, но опитът, който го направи наистина известен и буквално взриви медийното пространство, несъмнено е

 

Red Bull Stratos

Впечатляващият проект започва в началото на 2010 и минава през продължителна подготовка, а и през някои проблеми. През януари 2010 за първи път е заявено, че Феликс Баумгартнер работи заедно с Red Bull и екип учени по организацията и осъществяването на най-високия свободен скок в историята. Първоначално планираната височина е била 36 600 метра, а техническото изпълнение не се е различавало особено от това на действителния опит, който се проведе на 14. октомври - капсула, закачена на балон с хелий, издига Баумгартнер до мястото на скока, а той използва специален костюм и парашут, за да го изпълни.

Плановете за преодоляване на звуковата бариерa също са били налице през 2010. През октомври същата година развитието на проекта бива спряно заради заведено дело от страна на Даниел Хоган, който през още през април 2010 заявява, че идеята за скок с парашут от ръба на Космоса е негова и датира още от 2004. Делото продължава до юни 2011, след което проектът бива подновен.

Следващото видео показва концепцията за полета, а как се развива проектът след забавянето можете да разберете на следващата страница.

Подготовката 

продължава през февруари 2012. Баумгартнер осъществи две "репетиции" за грандиозния си скок. Първата се състоя на 15 март тази година от височина 21 818 метра. Този пробен скок продължи около 8 минути, а Феликс успя да развие скорост от повече от 580 км/ч. Успехът на този опит направи Баумгартнер едва третия човек, който успешно се е приземил от скок с парашут от височина, по-голяма от 21 700 метра.

Вторият пробен скок беше изпълнен на 25 юли, когато Баумгартнер скочи от 29 460 метра, а максималната скорост, която смелият австриец разви по време на падането си, беше 863 км/ч. Успехът на двата скока беше добра подготовка за 

 

Историческото събитие

Първоначалният план за събитието предполагаше скокът да се състои сутринта на 9 октомври 2012, но началото на опита беше отложено заради лоши метеорологични условия. Неподходящият климат обаче не беше единственият проблем - техническа проверка установи неизправност в системата за радиокомуникация на капсулата. Като нова дата за полета беше посочена сутринта на 11 октомври, но метеоролозите на проекта отхвърлиха и този интервал от време поради неподходящи климатични условия. 

Финалната дата 14 октомври предложи благоприятни условия за изпълнение на начинанието и Баумгартнер излетя в капсула, закачена за пълен с хелий балон. Полетът до необходимата за рекордния скок височина отне около 2 часа и половина. Мисията отново не премина напълно безоблачно - Баумгартнер се сблъска с проблеми във функционирането на механизмите, контролиращи визьора му. Устройството се изпотяваше от издишания въздух, което ограничаваше видимостта - затруднение, което може да се окаже фатално при такъв екстремен скок. Проблемът бе разрешен бързо и след последни технически приготовления Баумгартнер скочи от заветната височина 39 044 метра. След 42 секунди падане той достигна максималната си скорост от 1342 км/ч, което го превърна в първия човек, преодолял звуковата бариера без превозно средство. В първите няколко минути от падането тялото му се въртеше неконтролируемо, ефект, който може да има фатални последствия. Баумгартнер по-късно описа чувството като "плуване без усещане за водата". След отварянето на парашута, 4 минути и 20 секунди след началото на полета, австриецът се приземи успешно на краката си. Тук можете да видите видео на целия скок.


За рекордите на Баумгартнер прочетете на следващата страница.

 

Свръхчовешки постижения

Скокът на Баумгартнер беше изключително впечатляващо събитие, което постави много рекорди. Освен че е първият човек, преодолял звуковата бариера, той държи рекорди и за най-висок полет на човек с балон и за най-голямо разстояние, изминато чрез свободен скок. Единственият рекорд, който той е планирал да счупи, но не успя, е този за най-продължително свободно падане. Баумгартнер пада в продължение на 4 минути и 20 секунди - едва 16 секунди по-малко от рекорда в областта. Постижението от 4 минути и 36 секунди принадлежи на ментора на Баумгартнер - Джоузеф Китингер, който поставя рекорда си през 1960 в подобен на Red Bull Stratos опит.

Ако за момент се абстрахираме от чисто научната страна на постижението, ще ни направи впечатление, че Red Bull Stratos е изключително успешна рекламна кампания за бранда. Макар представители на компанията да заявяват публично, че спонсорират опита с оглед на развитието на науката и прогреса, положителните ефекти от скока на Баумгартнер не са малко и за Red Bull. Събитието се превърна в истинска сензация - по данни от YouTube повече от 8 милиона души са го следили на живо. Буквално за часове след успеха на Баумгартнер интернет пространството беше пълно с коментари за събитието, повечето изумени или поне позитивни, някои критични и немалко иронични. Мисията предизвика и огромен хумористичен отзвук под формата на миймове. В YouTube се натъкнахме и на Lego вариант на скока. Ето го и него.

Скокът на Баумгартнер несъмнено е едно от най-значимите научните и културни събития на века. Поставените рекорди и ценните данни, от които учените могат да се възползват в много области, ще останат в съзнанието на поколения. Невероятното постижение на Феликс Баумгартнер го изпрати от 39 километра над повърхността на Земята право в историята като пример за силата на човешката воля и смелост.