Всяка година в Харвард се организира церемония по връчването на т.нар. Шнобелова награда, присъждана за научни постижения, „които отначало ни разсмиват, а след това ни карат да се замислим". На 20 септември се състоя нейното 22-ро поредно издание, като самите награди, наричани още"антинобелови", се провеждат в навечерието на самите Нобелови награди.

Ето кои са победителите тази година:

 

 

 

Психология

 

Анита Еърланд и Ролф Цван, както и Тулио Гуаделупе от Перу получиха награда за своето изследване: „Наклонът на тялото вляво прави Айфеловата кула по-къса". Учените са открили, че когато се наклоним наляво, то оценяваме предметите като по-малки относно размера им. Така например онези, които гледат Айфеловата кула с наклон вляво, оценяват височината й с 12 метра по-малко.

 

 

 

 

Свят

 

Руската компания SKN е получила награда за това, че е разработила технология за превръщане на стари боеприпаси в нанодиаманти.

 

 

 

 

 

Акустика

 

Японците Кацутака Курихара и Коджи Цукада са били наградени за своето изобретение „Заглушител на речта" (Speech Jammer) - устройство, което прекратява безкрайния поток от думи, карайки бъбривеца да чува своите собствени думи с малка задръжка във времето.

 

 

 

 

 

Неврология

 

Американските учени Крейг Бенет, Абигейл Биърд, Майкъл Милър и Джордж Уолфорд получават Шнобелова награда за това, че са доказали следния факт: „Някои изследователи, изучаващи мозъка с помощта на сложни инструменти и проста статистика, могат да открият мозъчна дейност, където си поискат - дори във вече мъртъв лос" (поводът е действителното изследване на група американски учени на мозъчната дейност на умрял лос).

 

 

 

 

 

Химия

Йохан Петерсън от Швеция и Руанда е бил отличен заради това, че е разгадал мистерията защо в някои домове от град Андерсльо в Швеция, косата на хората става зелена.

 

 

 

 

Литература

 

Американското правителствено управление за подотчетност е наградено за „отчет на отчета на отчета", който препоръчва да се направи отчет на отчета на отчета на отчета.

 

 

 

 

 

 

 

Физика

 

Изследователите Джоузеф Келър, Реймънд Голдщайн, Патрик Уорън и Робин Бол от САЩ получиха наградата за това, че са разчели баланса на силите, които формират движението на косата, събрана на опашка.

 

 

 

 

Хидромеханика

 

Руслан Кречетников и Ханс Майер са били наградени за изучаването на разливането на течности. Те са изяснили какво се случва с ходещия човек, докато носи чаша с кафе. Учените са доказали, че свойствата на крачката, краката и течността се съчетават по такъв начин, че най-често разливаме кафето между седмата и десетата стъпка.

 

 

 

 

 

Анатомия

 

Холандецът Франц де Ваал и американският изследовател Дженифър Покорни взимат Шнобелова награда за откритието, че шимпанзетата може да разпознават снимани в гръб други шимпанзета.

 

 

 

 

 

 

Тагове: