В наши дни все по-малко хора имат време и възможност да носят със себе си книги, които заемат място и тежат.
Това кара електронните четци да стават все по-популярни заради компактния им размер и удобството за пренасяне, а e-ink екраните успешно имитират хартиени страници, като не натоварват очите с вредните къси сини вълни.Bookeen SAGA

Най-новото устройство на Bookeen - SAGA - е 6-инчов електронен четец, който изглежда като любимата ви книга с луксозен силиконов калъф в същия цвят и разчита на екран с “електронно мастило” (e-Ink). Управлението на устройството е лесно благодарение на тъч дисплея и допълнителните механични бутони. А за да бъде още по-удобна употребата на четеца, особено за четене в по-тъмни помещения, в него е вградена и подсветка, като имате избор между 20 степени на яркост, както и тъчскрийн, който помага за по-лесното навигиране в устройството. SAGA поддържа и 16 нюанса на сивото, като това му помага по-адекватно да възпроизведе различен цвят на шрифта или снимка.

Разделителната му способност е висока като за такъв тип устройство - 758 х 1024 точки на инч. Колкото повече точки има един екран, толкова по-качествено изображение ще можете да видите от него, както е при Bookeen SAGA. За да изобразява всичко гладко и безпроблемно, електронният четец разчита на процесор Cortex A8 с честота на работа 1 GHz. Bookeen SAGA разполага с 8 GB вътрешна памет, която може да побере до 8000 книги, а ако решите да разширите капацитета, можете да го направите с помощта на microSD карта. Още един негов плюс е, че поддържа разнообразни текстови формати - EPUB, PDF, Adobe DRM, HTML, TXT и FB2, като е способен да възпроизвежда снимки в JPEG, PNG, GIF, TIF и др. Въпреки че те са черно-бели, можете да ги използвате за “корица” при заключен екран на устройството.

Характерно нещо за Bookeen SAGA вграденият жироскоп, благодарение на който четецът ще познае с коя ръка работите (дясна или лява), както и дългият живот на батерията. Тя е литиево-полимерна, с капацитет 1900 mAh и ще ви осигури до 1 месец употреба само с едно зареждане, в зависимост дали използвате вградената Wi-Fi функция. Последната служи за обновяване на Linux софтуера, който е заложен в четеца, за изтегляне на нови книги и за използване на търсачки като Google, Yahoo и др. Ако не желаете да използвате Wi-Fi функцията, можете да разчитате на microUSB слота на устройството, който освен за зареждане служи и за синхронизация и прехвърляне на файлове от компютър. По този начин много бързо можете да качите любимите си книги.

В момента Bookeen SAGA е достъпен за покупка през Vali Computers на цена от 289 лв. с ДДС., като ще го получите в комплект със силиконов калъф. От Vali предлагат и голямо разнообразие от цветове, от които да изберете. 

Inkpad 3 PB740

Представител на по-високия клас електронни четци, този модел на марката Pocketbook предлага повече опции и по-добри характеристики в сравнение с Bookeen SAGA, но на по-висока цена. Той е оборудван с по-голям 7.8-инчов екран, който отново използва “електронно мастило” и има покритие против светлинни отблясъци. Големият сензорен екран възпроизвежда 16 нюанса на сивото а резолюцията е 1404 х 1872 точки на инч. Подсветката ще ви помогне в моменти, в които светлината не достига, като SmartLight технологията ще настрои яркостта и температурата на осветлението, отчитайки времето от деня и биоритмите на човека.

InkPad 3 PB740 също така е способен да възпроизведе по-качествено изображение и по-плътен цвят на текста и снимките в сравнение с горния модел, като поддържаните формати са JPEG, BMP, PNG, TIFF и отново могат да бъдат използвани за корица на устройството, когато то не се използва.В основата на Inkpad 3 PB740 лежи двуядрен процесор с тактова честота на ядрата от 1 GHz, а в допълнение има 1 GB оперативна памет. Мястото за съхранение на файлове е 8 GB, на които можете да поберете до 8000 електронни книги. Вътрешната памет може да бъде разширена, като електронният четец поддържа microSD карти с капацитет до 32 GB. По-голямото място за съхранение е повече от необходимо, тъй като Inkpad 3 PB740 разполага с 3.5 мм жак за слушалки и може да възпроизвежда MP3 файлове, ако обичате да слушате музика, докато четете любимата си книга или харесвате аудиокниги.

Inkpad 3 PB740 поддържа голям брой формати, като освен DF, PDF(DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP са добавени и DOC, DOCX, MOBI, ACSM. За по-голямо удобство можете да изтеглите книги в тези формати директно през Wi-Fi. За прехвърлянето на по-големи файлове, като такива в MP3 формат, е препоръчително да синхронизирате устройството с компютъра си.  

Електронният четец разполага с 1900 mAh литиево-полимерна батерия, която при четене на книги ще издържи до 1 месец с едно зареждане, но при слушане на музика или аудио книги времето за употреба ще бъде по-кратко. Теглото на Pocketbook Inkpad 3 е 210 грама и се предлага в тъмнокафяв цвят на цена от 449 лв. в онлайн магазина на Vali Computers.

Тагове: