Младежите са може би най-претенциозните потребители. Искат да имат последния писък на модата, да бъдат на гребена на технологичната вълна, но и същевременно да получават всичко това на достъпна цена. Затова те са и едни от най-претенциозните потребители. Независимо дали във времето ги определяме като „милениали“ или „поколението Z“, тези особености на младежите остават като константа. Създаването на смартфон, достоен за техните претенции и същевременно достъпен е една нелека задача. Honor 8X е един от моделите, които успява да пренесе много от функционалностите, дизайна и характеристиките на флагманите, при това на двойна и дори тройно по-ниска цена. Защото не са много смартфоните на пазара, които разполагат с безрамков 6.5-инчов екран, мощна предна и задна камери подсилени с изкуствен интелект, бърз хардуер, лицево разпознаване и буквално изящно изпълнение. Всичко това събрано, ще ви струва около 600 лева. Предвид, че вече премиум моделите достигат и надминават цени от 2000 лева, Honor 8X е много практичен избор, когато не искате да правите компромиси спрямо екстрите, които получавате за парите си.

Дизайн и екран

Honor 8X е фаблет с 6.5-инчов FullScreen екран, който по данни на компанията заема 91% от предния панел. Около него има оцветена метална рамка, която придава здравина на дизайна. Това, което буквално привлича окото е задния капак. Той е стъклен, но специалната обработка придава ослепителен ефект, като разцветката се променя в зависимост от ъгъла и светлината, под който го гледате. В комплекта със смартфона върви и полупрозрачен силиконов протектор, с който ще опазите стъкленото си устройство, но тогава целия дизайн остава скрит за хората. Тънкият профил на телефона от 7.8 мм го прави удобен за захват, независимо от огромния екран. Последният е LCD с резолюция от 2340х1080 и гъстота на пикселите от 397 на инч, което придава доста ярки изображения, независимо от големия дисплей.

via GIPHY

Да надникнем вътре

Honor 8X разполага с 12nm чип на Huawei – Kirin 710, който има специализиран модул за обработване на изчисления свързани с изкуствен интелект. Основният процесор е доста добър за средния клас, като работата с приложения и мултитаскинг става бързо и без никакво забавяне. Оперативната памет е 6GB, като в България ще се продават две вариации – с 64 и 128GB място за съхранение. Интересна възможност е видеоускорението GPU Turbo, което помага за по-добро представяне на някои игри. При премиерата на Honor 8X беше обявено партньорство с Gameloft и техния хит Asphalt 7, като това заглавие ще поддържа тази функция. Това не е единствената игра, но не всяка ще може да се възползва от GPU Turbo опцията. Батерията е 3750 mAh – достатъчно голяма, за да поеме високите натоварвания на 6.5-инчовия екран. Като цяло, дори със засилено ползване, смартфонът ще издържи поне един ден (над 12 часа) работа. Ако сте по-пестеливи, дори може да изкарате и половината от следващия. Естествено не броим употребата му като часовник и проста „слушалка“ – тогава можете да достигнете и три дни на работа. 

Honor 8X разполага със задължителния вече сензор за пръстови отпечатъци, който е разположен на задния капак, малко под блока на камерите. Лесно достъпен е, макар, че личното предпочитам предно разположени сензори. Ако не сте привърженици на този тип отключване, смартфонът може да прави това и чрез лицево разпознаване. За телефон от този клас, то работи изключително бързо. Но, разчита единствено на предната камера, за да функционира. Което означава, че промяната на външния ви вид, автоматично ще влоши представянето на лицевото разпознаване. Слънчевите очила и шапките с по-големи козирки са основните врагове на технологията в случая.

Единственото по-голямо разочарование при Honor 8X е използването на вече остарелия стандарт за USB 2.0. Вече почти всички нови модели, включително и някои по-стари на бранда, използват по-бързата технология за пренос на данни и зареждане USB Type-C.

Honor 8X използва EMUI обвивката на Huawei при това една от най-новите ѝ версии – 8.2. Тя е базирана на Android 8.1 Oreo, като внася промени в интерфейса. Именно от нея идва и сравнително големия размер на иконите за всички смартфони на китайския производител. Ако сте любители на изчистения и шарен изглед на iOS, подхода на Huawei при Honor 8X ще ви допадне. Като цяло, EMUI не внася прекалено много инсталирани приложения, които да задръстят телефона. Основното предимство на обвивката се забелязва при камерата, заради добавения слой изкуствен интелект за обработка на изображенията, с който Huawei се гордее много и прилага в своя суб-бранд.      

Интелигентните камери

Така стигаме до основното предимство на Honor 8X, което са мощните предни и задни камери, подсилени с AI технология. Последното беше запазена територия за флагманите и смартфоните от по-висок ценови клас. Honor 8X вкарва софтуера за изкуствен интелект при цена от около 600 лева. Задните камери са две – 20MP е основната и телефото 2MP, които предлагат хибридно приближение. Изкуственият интелект на софтуера помага да се обработи снимката, като засича някой от 22-те предварително зададени сценарии. Обикновено те се свеждат до корекция на светлината и цветовете, като AI ги подсилва. Резултатите от основната камера с AI са добри, но не винаги консистентни. Ако композицията в естествена среда и нормална светлина има добри цветове, изкуствения интелект определено ще ви помогне да се подсили ефекта им. Крайният резултат е като на приложен лек филтър с корекция. Когато обаче имаме композиция, в която нямаме изпъкващи цветове, обработката не е толкова осезаема.

Вляво: автоматични настройки, без AI; Вдясно: след AI обработка

Трябва да отбележим, че ако използвате хибридното приближение, ще се лишите от услугите на AI обработката. Honor 8X прави много силни снимки, но ахилесовата му пета са кадрите при по-ниска осветеност, при ползване на приближение. Тогава шумът на изображението започва да се набива на очи, дори като го разглеждате на екрана на смартфона. Включеният нощен режим, помага частично при подобна обстановка. Доста полезна функция е възможността да коригирате фокуса на блендата след като вече сте снимали. Това ви позволява да акцентирате на различни обекти, дори и при оригиналния кадър да не сте ги поставили на фокус. Тя обаче работи само когато сте направили снимката в достатъчен детайл и на двата обекта, което зависи от втората 2МР камера. Затова тази функция работи доста непостоянно – при някои снимки се получава перфектен ефект, при други остава размазано. 

Предната камера е 16МР и също се ползва с AI функционалности. Тя включва лесно интегриране на „боке“ ефект и портретен режим. Изкуственият интелект помага и за сортирането на снимките, като се възползва от възможността да идентифицира 500 сценария разпределени в 22 категории.

Каква е крайната оценка? Honor 8X е красив, мощен, със силна камера, която може да сложи в джоба си някои от миналогодишните флагмани. Всичко това подсилено с AI и при това на доста примамлива цена. 64GB версия в България струва около 550 лева, докато версията със 128GB е малко над 600 лева. Ако го вземете с договор с някой мобилен оператор, можете да го вземете на почти двойно по-ниска цена. Предвид изброените възможности, сделката определено е повече от добра.