Когато става дума за работни лаптопи, сякаш колкото са по-малки, толкова по-добре. Все пак говорим за машина, която разнасяме с нас всеки ден. Важно е да не заема много място и да не тежи, но не трябва размерът да се отразява на производителността. Възможно ли е това? Нека да видим какво имат да кажат Huawei по въпроса.


Малки размери, много стил

Започвайки именно с размера, MateBook 13 (2020) тежи около 1300 грама и е съвсем малко по-малък от лист А4. Профилът е само 15 мм. Това значи, че където може да съберете тетрадка голям формат, там ще се намери място и за този лаптоп. Корпусът е алуминиев, а клавиатурата е с подсветка, което ще бъде оценено от всеки, опитвал се да работи на компютър в тъмна стая. Има и сензор за пръстови отпечатъци за отключване, който се справи със 100% успеваемост по време на тестването. Бих казал, че качеството на изработката дори надскача ценовия си клас и оставя усещането, че работите с по-скъп лаптоп.


Само най-важното

Както може би се досещате, в подобно тяло няма място за големи портове като USB-A. Налични са два USB Type-C входа, като и двата могат да се ползват за трансфер на данни, но зареждането става само от единия. И като говорим за него, то става с 65 W адаптер, с който биха могли да се зареждат и смартфони. Има и мини жак за слушалки, но за него ще поговорим малко по-късно. Приятна изненада в комплекта е наличието на хъб, който добавя USB-A, VGA, HDMI и Type-C (тъй като се включва в един от Type-C портовете, наличните си остават два) портове, което на практика са всички, които биха потрябвали на средностатистическия потребител.


Повече от достатъчно

В сърцевината се намира четириядреният AMD Ryzen 5 3500U, който е напълно способен да се справи с всички ежедневни задачи, които му възложите. 12-нанометровият чип оперира с минимална честота от 2.1 GHz, която може да ескалира до 3.7 GHz при по-трудоемки процеси. Максималната скорост може да бъде достигната само от две ядра, натоварени до краен предел. Другите две развиват 3.3 GHz, и то за кратко. След това охладителната система се включва и връща ядрата до 2.4 GHz.

Това по-никакъв начин не се отразява на производителността или живота на батерията, а е предпазна мярка против прегряване. Тук е моментът да добавя, че макар вентилаторите да се въртят 25% по-бързо от стандартните, не ми направи впечатление да издават силен шум, което е чудесна новина, независимо в каква обстановка ползвате лаптопа.

Видеокартата отново е на AMD – Radeon Vega 8 и работи с 1 GB RAM. Тя е перфектна за всякаква ежедневна работа и гледане на видеа и филми с висока резолюция. Едва ли е необходимо, но все пак ще спомена, че това не е геймърска машина и не очаквайте да може да се играят най-новите заглавия. Все пак някои по-стари или по-леки игри не биха били проблем.

Тествах версията с 8 GB RAM и 256 GB SSD. Не срещнах никакви затруднения при ползване на MS Office, работа с имейли и отваряне на много страници в браузъра наведнъж. Ако все пак смятате, че ви е необходима повече мощност или пространство, има версия с 16 GB RAM и 512 GB SSD. Използваната технология при пространството за съхранение е PCle NVMe, която чете данни пет пъти по-бързо и ги записва три пъти по-бързо от SATA SSD.


Не отлепяйте поглед

Стигаме и до любимата ми част от MateBook 13 (2020). Това е 13-инчовият, FullView, IPS LCD дисплей, с впечатляваща резолюция от 2160х1440 (QHD) и съотношение на екрана към тялото 88%. 2К панела покрива 100% от sRGB гамата и дори има Eye Comfort режим, който регулира синята светлина, така че да не вреди на ретината ви. Точно над него се намира 1 MP уеб камера - екстра, която започнахме да ценим по-високо в последно време.

Макар 3:2 съотношението на дисплея да е оптимизирано за работа, то по никакъв начин не пречи при гледането на съдържание в YouTube и Netflix. Напротив, това е една от най-силните страни на лаптопа. Благодарение на всички характеристики на панела, комбинирани с аудио технологията Dolby Atmos, всички видеа, филми и сериали изглеждат и звучат феноменално. Освен това екранът е със 178 градуса ъгъл на видимост, така че хората около вас също ще могат спокойно да гледат каквото и вие.

Тук искам да се върна на жака за слушалки и да отбележа колко съм благодарен, че го има. Понеже свикнахме вече да е почти изчезнал вид при смартфоните, лека-полека се приспособихме за живот без него. В този случай обаче той е много по-универсален, защото, освен да се свързват слушалки, в него може да се включи и микрофон. Като цяло опциите за употребата му са много повече, когато става дума за компютър.


По-бързо, отколкото очаквате

С приложения в комплекта адаптер зареждането става с 50% за 30 минути. Относно самата издръжливост ще го кажа така: заредих лаптопа в петък, но нямах възможност да го изпробвам през уикенда, затова прекара два дни в режим на готовност. Започнах да го използвам в понеделник, като всеки ден го тествах за нещо различно. Завършвам това ревю в четвъртък и в момента батерията му е на 42%. Макар да не бе основната ми работна машина, тази издръжливост е повече от впечатляваща и спокойно би трябвало да е достатъчна за повече от един пълен работен ден.


Лоялност към семейството

За финал ще добавя, че всеки със смартфон Huawei може да се възползва от някои бонус опции. Multi-screen Collaboration функцията е налична чрез Huawei Share, като при нея дисплеят на телефона ви може да бъде споделен на този на лаптопа, без да е необходима връзка с интернет. Достатъчен е NFC чип. Това прави обмяната на файлове детска игра (влачене и пускане). Дори може да отговаряте на съобщения, които сте получили на мобилното си устройство, използвайки мишката и клавиатурата на компютъра. За да се възползвате от тези опции на Huawei Share, трябва смартфонът ви да e поне с EMUI 8.0, но колкото е по-нова версията, толкова повече са функционалностите.


Финални думи

Ако търсите малък лаптоп на добра цена (1499 лв.), на който може да работите спокойно от къщи или от офиса, без разнасянето му да е проблем, то Huawei MateBook 13 (2020) трябва да бъде взет под внимание. Той е нещо повече от работна машина - благодарение на възхитителния екран и малките му размери може да сте сигурни, че ще имате възможност да се насладите на любимите си филми и сериали в цялата им прелест, където и да се намирате.

Вижте още: Huawei MateBook X Pro: дебютният хит (ВИДЕО РЕВЮ)