Позната история. Новините ни затрупват с информация за флагмани, а големите спорове в коментарите са дали имаме нужда от четири камери на гърба, много ли са 10 GB RAM и дали дупчица в екрана е по-добре от прорез. И това се превърна в ежедневие. Може би малко скучно, но логично - смартфонът съзря, вече има установена линия на развитие, а смелите експерименти останаха в миналото или са запазени за силно ограничени модели, които може и никога да не си купим (първия смартфон без портове, сгъваеми модели и т.н.). Колко обаче от вас са готови да платят 1500 - 2000 лева за нов смартфон? А колко реално имат нужда от толкова върхов и бомбастичен хардуер? Ако отсея въпросите за смартфони, които получавам от приятели и семейство, процентите са под 20. Всички останали са горе-долу в духа на: “Най-вече ме интересува да има добра батерия, да е здрав, да е бърз и да прави добри снимки. Ако може да е около 400 лева, би било чудесно!”. Със сигурност ще е чудесно, а работата ми през последните година-две става все по-лесна - почти всеки производител има подходящи модели в този клас, като жертвите вече не са толкова стряскащи и сериозни.

Именно в този сегмент се позиционира и новият Huawei P Smart 2019. Huawei е сред компаниите, които имат много сериозно присъствие в този сегмент и е съвсем нормално да получите погрешно чувство за дежавю, докато се питате дали вече не сте срещали този модел. Истината е, че това е наследник на миналогодишния P Smart, както и относително близък родственик с по-високите представители на серия Y, но с някои интересни добавки - обновен процесор, по-голяма батерия, актуална версия на Android и щипка изкуствен интелект. Да видим дали те са достатъчни, за да отговорят на потребителските желания и интереси.

Приятното начало

Няколко елемента в дизайна на P Smart 2019 ми направиха добро впечатление. От една страна е липсата на ясно обособена рамка, тъй като гърбът се извива чак до предното стъкло. Това прави телефона удобен в ръката, което е важно условие - все пак говорим за 6.21-инчов екран в съотношение 19.5:9. Актуално, точно като прореза. Ако в моделите от миналата година той беше относително голям и заемаше близо една трета от последния ред на екрана, сега е съвсем малък, в капковидна форма. (Дразни ви? Може да се скрие чрез софтуера.) Той приютява предната 8 MP камера, а говорителят за входящия звук по време на разговор е точно там, където гърбът се среща със стъклото на предния панел. Страничните рамки са тънки и симетрични, а тази в долния край - малко по-дебела.

Дизайнът е приятен и напомня на Mate 20, макар че тук гърбът е пластмасов. На него е сензорът за пръстови отпечатъци, както и двойната камера в конфигурация, която пък напомня P20, и когато държите телефона за снимка, се усещат леките намигвания към фотоапаратите. Моята тестова бройка беше с черен и по-консервативен цвят, но на пазара е налична и много приятна синия версия с градиент.

Използването на пластмаса е направило телефона лек и сигурен в ръката, но трябва да го пазите от надрасквания, които могат да се появят относително лесно. Моите предпочитания са за метал или стъкло, които правят телефона по-стабилен и се срещат сред някои от конкурентите, но до голяма степен това е субективен елемент.

P Smart 2019 има хибриден слот за nano SIM и micro SD карта памет, познатия ни все още силно обичан 3.5 мм жак за слушалки и вече остарелия micro USB порт. Това е голямото ми разочарование в P Smart 2019. Причината е, че това е модел, който излиза тази година. Ако приемем, че част от семейството вече е преминало на модели от по-висок клас, micro USB кабелите остават назад в историята и са само още едно нещо, за което да се притеснявате. До порта е и традиционната позиция за единствения говорител, който е достатъчно силен и с добро качество, стига да нямате аудиофилски слух и да се надявате на чистота и в най-високите нива.

Бутоните за включване и изключване са на десния профил, усещат се добре, въпреки че бих се радвал да са една идея по-кликаеми.

Цялостно P Smart 2019 е удобен и приятен за окото смартфон (особено синият цвят) със съвсем малък прорез, който не нарушава лентата за уведомления, нито гледането на видео. Има удобен сензор за пръстови отпечатъци, който работи много бързо и сигурно, леко тегло за класа си и цялостно дизайнът оставя приятно усещане. Трябва да си призная, че на малко по-късен етап открих и една изненада - смартфонът все пак разполага и с LED светлина за пропуснати уведомления, разположена на долната страна, леко вляво от центъра.

Бърз ли е?

Преди да отговоря на този въпрос, искам да обърна внимание на екрана. Първо, допадна ми е, че е 6.2 инча. Като човек, който през последните години винаги е използвал смартфони с подобни параметри, могат да кажа, че бързо се свиква с тях. Добрата новина е, че P Smart 2019 е оборудван с качествен FHD+ екран (2340x1080 пиксела), който има много точно пресъздаване на цветовете, а ако търсите нещо по-ярко, наличен е и такъв режим (Vivid). Дисплеят е един от най-важните елементи за мен, тъй като това е начинът, по който приемаме цялото съдържание и взаимодействаме с телефона - текст, интернет, клипове, филми, игри и т.н. Тук останах доволен.

В същото време останах леко притеснен от наличните 3 GB RAM. Да, знам, това не е никак малко, особено в този клас, но все пак… Истината е, че тази оперативна памет, комбинирана с 8-ядрения процесор Kirin 710, предоставя истински гладко потребителско изживяване. Работата на телефона е бърза и стабилна, като за това помага и актуалната версия на Android Pie и EMUI, кожата, в която Huawei облича операционната система. Много рядко ще усетите забавяне при старт на програма, като това се наблюдава при скок от едно приложение в друго, но нищо нетрадиционно в този клас и нищо, което да наруши сериозно потребителското изживяване.

Вътрешната памет е 64 GB, което е отлична тенденция в този клас от началото на годината. Основното е, че това пространство няма да се запълни толкова дълго и няма да имате притесненията, които съпътстваха този клас само допреди две години - от какво да се лиша, за да работи телефонът.

P Smart 2019 се справя добре и с игрите Asphalt Xtreme, Alto’s Adventures и дори PUBG (на средни настройки) вървят гладко и това прави модела подходящ за подрастващи, които имат афинитет към подобни заглавия. Честно казано, бях впечатлен най-вече от представянето на PUBG, но за това има и обяснение - графичният чип има добра оптимизация за някои заглавия, сред които е и този сериозен хит.

Завършвам тази част от ревюто с батерията - един от големите въпроси, когато избираме смартфон. Full HD екранът, комбиниран с по-енергийно оптимизирания процесор и батерията с капацитет 3400 mAh, гарантират сериозна автономна работа. В моя случай това означаваше да изкарам целия ден без притеснения и да включа телефона чак на другия ден. При по-леко ползване P Smart 2019 ще издържи и повече. Липсва бързо зареждане и цялостно пълнене отнема около 2 часа.

Актуален софтуер

Както споменах, P Smart 2019 идва с Android 9.0 Pie и новата версия на EMUI. Като човек, който използва модел на Huawei в ежедневието си, все още има някои неща, които не ми допадат в тази “кожа” - от дублирането на приложения, през някои по-тромави и претрупани елементи в интерфейса, но в същото време трябва да призная, че компанията прави редица стъпки в правилната посока. EMUI 9 е по-лек, една идея по-изчистен и има редица полезни функционалности от удобния контрол чрез жестове (приплъзване от долния край), допълнително заключени папки и приложения (чрез пръстов отпечатък, парола), използване на отключване чрез лице, използване на сензора за пръстови отпечатъци за пряк път (приплъзване отваря лентата с уведомления, задържане отговаря на обаждане и т.н.), софтуер за елиминиране на синята светлина (Eye Comfort), режим за работа с една ръка и т.н. Добрата оптимизация с процесора с изкуствен интелект (въпреки че няма отделен NPU) пък спомага за живота на батерията и по-плавната работа на цялото устройство.

Как снима?

Основната камера е комбинация от 13 MP сензор с по-широка бленда f/1.8 и фазов автофокус и помощен 2 MP сензор, който се използва за портретния режим и добавянето на т.нар. ефект боке (най-общо разфокусиране на фона). Камерата разчита на изкуствен интелект, който разпознава сцените (общо 22 категории) и прилага необходимите настройки, за да се получи по-добра снимка. Мога да го обобщя като по-засилени цветове и контраст, като може лесно да бъде изключен от пряк път директно в приложението - не е нужно да ровите в настройките. Има и професионален ("ръчен") режим, от който са достъпни повече настройки, сред които ISO, скорост на затвора, експозиция и баланс на бялото. Портретен режим и Бленда се използват за споменатия боке ефект, а AR режимът - за забавни стикери и смесена реалност (добавяне на заешки уши и т.н.).

Камерата е едно от по-колебливите звена в смартфона. Снимките на дневна светлина имат добри цветове и детайли, контрастът - също, но понякога се затруднява с динамичният обхват и се наблюдава загуба на детайли в по-тъмните части от сцената. Портретният режим добре очертава обекта и се наблюдава размазване само при по-фини детайли.

Вечерните кадри са прекалено меки и се наблюдава по-сериозно замазване в детайлите. Наличен е нощен режим, който прави кадрите по-остри, но снимките са в 8 MP и шумът е по-видим. Цялостно резултатите в тази традиционно трудна среда, дори при много по-скъпи модели, са задоволителни, но няма да останете впечатлени и по-скоро ще наблегнете на дневната фотография.

Предната камера е 8 MP с бленда f/2.0 и също има портретен режим. Вижда се загуба на детайли, но като цяло резултатите за задоволителни.

Познат, но подобрен

P Smart 2019 е модел, който ще допадне на голям кръг от потребители и има защо - работи бързо, като се справя с мултитаскинг и дори някои по-тежки игри, има голям и качествен екран и стабилна батерия. Това са основните изисквания на почти всеки и този модел ги покрива. В същото време камерата показва добри резултати в подходящите условия и със сигурност ще направите много портретни снимки, които ще споделяте в социалните мрежи. Когато комбинираме това с цената от 400 - 450 лева (към момента на писане на ревюто), P Smart 2019 е добре балансиран играч в ниския към средния клас, който има необходимото, за да привлече търсеното внимание.