9 Влязохме в малката зала. Бяхме може би около 30 човека. Всеки бързаше да заеме по-предна позиция, за да може светкавично да записва това, което Питър Годен, глобален маркетинг мениджър, щеше да ни покаже в своята презентация. Слуховете се бяха погрижили да знаем много за новите флагмани на Huawei (Mate 20 и Mate 20 Pro), но липсваха ключовите детайли, а и имахме много въпроси без реален и потвърден отговор. Това щеше да се промени, преди да преминем в следващата стая и да се запознаем лично и на живо с новите телефони, от които очаквахме много.

“През последните години говорим колко много инвестираме обратно в компанията под формата на научноизследователска и развойна дейност”, започна Годен и добави, че през 2017 година Huawei е инвестирала 14.9% от приходите си в този сегмент. “Започваме да виждаме резултатите от тази ясна инвестиция”, добави той и направи кратка пауза, след което продължи, че производителят е най-големият регистратор на патенти в Европейския патентен офис. Инвестицията в 5G също е голяма, като до края на тази година очакванията са да достигне 1 млрд. долара.

Съвсем ясно разбирах защо началото на презентацията беше такова - всички тези инвестиции водят до резултати, които щяхме да видим в Mate 20 и Mate 20 Pro, най-вече чрез процесора Kirin 980, изработен по 7nm процесор (първият такъв представен, а вече и с премиера в устройство) и оборудван с цели две NPU ядра. Последното го прави най-добре развития чип за изкуствен интелект в мобилно устройство, който намира място в почти всеки аспект от работата на телефона - оптимизация, батерия, бързина, камера, сигурност и т.н.

Само няколко минути по-късно Годен вече държеше двата телефона в ръцете си и започваше да говори за дизайна. След това премина през процесора, камерите, хардуера и софтуера EMUI 9 - и огромната приятна изненада беше, че в абсолютно всеки един от тези елементи Huawei беше направила още крачки напред. Презентацията завърши, вратите се отвориха и бързо се отправих към местата за тест.

Съвсем откровено мога да кажа, че снимките на новите модели, които в последните месеци заливат интернет, не правят добра услуга на Mate 20 и най-вече на Mate 20 Pro. На живо устройствата изглеждат още по-добре и истински приветствам желанието за развитие в дизайна с всеки следващ модел - нещо, което напоследък виждаме по-рядко. Да, Mate 20 до голяма степен запазва вече традиционния облик с 6.53-инчов RGBW HDR екран с Full HD+ резолюция в съотношение 18.7:9 и сензор за пръстови отпечатъци на гърба под новата конфигурация на тройната камера. Тук отличаващ е прорезът на предния панел, който е много малък и във формата на капка. Там е предната камера. Иначе страните около дисплея са изтънени и цялостно моделът изглежда приятно в комбинацията от стъкло и метална рамка.

Големият скок обаче е при Mate 20 Pro. Той има 6.39-инчов извит HDR OLED екран с 2K+ резолюция (3120x1440 пиксела), който е ярък, с наситени цветове и ми хареса в тази първа среща, и ново съотношение 19.5:9. Това прави екрана малко по-издължен и телефона една идея по-тесен. Комбинацията от прорез, много минималистична рамка в долния край и извития отляво и отдясно екран носи усещането, че целият преден панел е дисплей. 

Профилът е метален, а отзад отново ни очаква стъкло и новото разположение на камерите - точно в центъра. Ако в серията P20 дизайнът има за цел да придаде усещането за фотоапарат, тук фокусът е върху симетрията и чистите линии. Всички ъгли са приятно заоблени и си кореспондират с формата на камера модула на гърба. Някои от цветовете, сред които и синият (Midnight Blue), който ще е наличен на нашия пазар, идват с технологията Hyper Optical Pattern. Най-общо това са много малки линийки, които напомнят на тези върху музикалните плочи и имат за цел да направят телефона по-здрав, да не събира толкова отпечатъци и да не е толкова хлъзгав. Първоначалните ми впечатления от тази технология са положителни и този акцент ми харесва.

И ако тук вече се чудите, че щом на гърба и на предния панел няма сензор за пръстови отпечатъци, къде тогава е той, имам добра новина - вграден е под екрана. С интерес ще тествам колко добре работи това. Самото запаметяване на отпечатък отнема малко повече време спрямо по-традиционните и вече много развити сензори в бутони или на гърба, но след това работи бързо, макар отново - една идея по-бавно спрямо тях. Все пак чувството да отключите телефона си чрез отпечатък, докосвайки екрана, е много приятно.

Докато съм на тема сигурност, искам да обърна и специално внимание на прореза в предния панел и защо е по-голям при Pro версията на новите флагмани. Причината е, че освен 24 MP селфи камера (бленда f/2.0) в това пространство е налична още 3D Depth технология, както и Dot Projection и IR камера. Всички тези сензори и камери работят за по-сигурно и бързо отключване чрез лице, дори в почти пълна тъмнина, като системата напомня на тази от iPhone X. Също така вече не се използва единствено камерата, което прави технологията трудна за заблуждаване. Тук изкуственият интелект има важна роля, тъй като заучава лицето ви и дори например да имате брада, а след това да я махнете, пак ще знае, че сте вие. От първите ми опити открих, че запаметяването на лицето е почти светкавичен процес, а отключването е мигновено. С огромен интерес ще изпробвам технологията в почти пълен мрак, за да видя дали ще се справи така добре и тогава.

Друг приятен елемент е различният цвят на бутона за включване и изключване - харесвам подобни малки акценти. Иначе у нас P20 Pro ще бъде наличен още в черно и Twilight, познат ни от P20, но с по-различен оттенък.

Mate 20 има сертификат IP53, което означава, че е защитен от водни пръски, докато Mate 20 Pro има най-висока защита от прах и вода - сертификат IP68.

Преди да мина към камерата, която е сред ключовите оръжия на всеки флагман днес, особено на тези на Huawei след отличното представяне на P20 Pro, искам да обърна внимание на процесора Kirin 980.

Освен че е разработен по 7nm процес, което по данни на  Huawei води до 22% увеличение на скоростта на работата и е с около 40% по-щадящ батерията, за разлика от предшественика си вече има и споменатите две NPU ядра. Това са тези части от чипа, които отговорят изцяло за изкуствения интелект в Mate 20 и Mate 20 Pro. Всяко от тези ядра има различна цел - едното се справя с по-логическите задачи, като разпознаване на обект например, докато другото - за компютърна обработка на естествен език или, което е много впечатляващо, обработка на видео в реално време. Точно така, с новите Mate 20 изкуственият интелект намира място и във видео заснемането, където вкарва интересни режими, които ще пробвам с интерес. И цялата тази обработка става, докато снимаме. Поне за мен това е наистина много голям скок и доказателство точно колко развит е ИИ в тези модели.

Самата основна камера отново е разработена с експертите от Leica и отново е тройна. Тук обаче разлики има, и то немалки. Имаме основен сензор 40 MP с бленда f/1.8, който отговаря за по-голяма част от ситуациите, 8 MP телефото сензор с оптична стабилизация и бленда f/2.4 (за 3x оптичен зум) и ето тук е голямата изненада - 20 MP ултра широкоъгълен снезор с бленда f/2.2. Това е за първи път в смартфон на Huawei и идеята е да получим интелигентна камера, която дава по-голямо разнообразие и е готова да покрие повече ситуации. Системата достига фокусно разстояние еквивалент на 16 мм и до 80 мм чрез телефото сензора.

При Mate 20 конфигурацията е подобна, но мегапикселите са съответно 12 за основния, 16 за ултра широкоъгълния и 8 за телефото сензора (2x оптичен зум).

На мястото на монохромния сензор имаме ултра широкоъгълен, който ще ни помогне да правим "по-епични" снимки.

Тази година P20 Pro съвсем явно ни доказа, че Huawei и Leica знаят как да управлява подобна сложна конфигурация, така че и тук очаквам качествени резултати. Това, което видях от кратката ми среща с новите телефони, е интересно и на високо ниво, а от Huawei дори стигат още една крачка напред, описвайки новата тройна камера като конфигурация, която ще ни осигури много по-епични и завладяващи снимки. За да се съглася напълно с това, ще трябва да прекарам повече време с телефона, но има нещо, което истински ми хареса в новия утра широкоъгълен сензор, което никой от конкурентите няма - изкуствения интелект Master AI 2.0. Когато преди съм тествал смартфони с такъв сензор, прибягвах по-рядко към него заради навика. В новата серия Mate 20 обаче изкуственият интелект сам може да разпознае, че сцената е подходяща за широкоъгълната камера и ни предлага да я използваме. Може да се направи и ръчно чрез приплъзване по екрана.

Това, което също ми допадна, е, че новият сензор е полезен не само за този тип снимки, но и за макро. Ако обикновено с мобилен телефон можем да направим макро снимка от около 8 - 11 см от обекта, с Mate 20/Mate 20 Pro това става от 2.5 см. Самият изкуствен интелект вече разпознава около 1500 сцени и сценарии, като е налично много сериозно подобрение в автофокусната система. Благодарение на ИИ тя постоянно следи обекта, който искаме да заснемем. Дори да е куче, което се движи, фокусът ще е винаги върху него. Със сигурност ще го пробвам с моя щур лабрадор.

Прилагам и няколко примерни снимки, които да обрисуват ситуациите. Много важно е да се отбележи, че софтуерът не е финален и не можем да правим заключения. Това, разбира се, ще се случи в пълното ревю.

Вече споменах за видеото, което беше сред по-слабите страни на камерата на P20 Pro, но тук изкуственият интелект има много сериозна роля и се намесва в реално време. Има разнообразни режими, сред които AI Portrait Colour, който прави видеото сякаш е част от филма Sin City. Много ми е интересно да видя как се справя ултраширокият сензор във видео, защото така може да се създават клипове в много филмов формат - 21:9.

Когато пък направите видео, можете да разчитате на ИИ за още нещо интересно. Например снимате рожден ден. Изкуственият интелект разпознава лица и независимо колко десетки минути е видеото, изважда кратки 10-секундни клипове, наречени Spotlight Reel, в които присъства даденият човек. Така имате възможност не само да видите кратки и емоционални видеа, например как детето отваря първия си подарък, но и лесно да го споделите в социалните мрежи.

Можете да използвате Mate 20 Pro и за безжично зареждане на други устройства, които поддържат технологията.

Като цяло приложението за камерата не е претърпяло големи промени, имаме 5x хибриден зум, стабилизация с ИИ, наличен е вече познатият ни нощен режим, който е отличник в това, което прави, режимите за ръчни настройки, портрет, приоритетна бленда, AR емоджи, както и монохромен режим. Съвсем естествено попитах за липсата на монохромния сензор и отговорът беше интересен. До този момент за постигане на най-високо качество на снимката системата е имала нужда от данните от този сензор, но с развитието ѝ тази нужда намалява. Затова и е заменен, за да можем да имаме по-голям избор и свобода в снимките. Самият Годен предизвика всички журналисти да пробват монохромния режим на Mate 20/Mate 20 Pro и да го сравнят с този от предишните флагмани на компанията, за да се уверят, че почти няма разлики. Със сигурност това е едно от първите неща, които ще тествам.

В хардуерно естество двата телефона имат 128 GB вътрешна памет, като Pro е с 6 GB RAM, а Mate 20 - с 4 GB. При батериите нормалната версия е с 4000 mAh капацитет, докато нейният по-елегантен събрат идва с 4200 mAh. Очаквам много добри резултати и близо два дни работа, особено базирайки се миналогодишния Mate 10 Pro и това, че тук батерията е по-голяма и процесорът е по-пестелив. Това обаче не е всичко и изненадата е 40 W бързо зареждане при Pro, което пълни 70% за едва 30 минути. И тези проценти спокойно могат да стигнат за ден според използването. Освен това вече имаме безжично зареждане, което е 15 W, почти два пъти по-бързо от традиционното в смартфоните днес. От Huawei са вградили и още една функция, която истински ме изненада - чрез Pro можете да зареждате безжично друго устройство, което поддържа технологията - само трябва да ги допрете едно до друго. Mate 20 няма безжично зареждане и за 30 минути се зарежда до 58%.

Благодарение на процесора Kirin 980 телефоните имат много бърза връзка - Cat.21 поддържа скорост на сваляне до 1.4 Gbps през LTE, което е страхотно за гледане на 4K или онлайн игри. Скоростта пък за сваляне през Wi-Fi достига 1.73 Gbps.

И двата смартфона идват с EMUI 9 върху Android Pie, като тук Kirin 980 и неговият ИИ също имат силна роля. От Huawei обаче смело вървят към изчистване и опростяване на софтуера. Да, по всичко личи, че все още има дублиращи се приложения, както и общият облик е запазен, но настройките са допълнително опростени, премахнати са някои излишни неща (например преди до смяната на тапет ни отвеждаха осем различни точки, сега е само една), част от лентите с настройки са слезли долу, за да са по-удобни за работа с една ръка, а вече има и управление чрез жестове.

Поне за краткото време, в което го изпробвах, изглежда по-удобно от това, представено с Android Pie. Приплъзване отдолу до дадена част от екран отваря списъка с отворени приложения, по-дълъг жест нагоре по екрана пък връща на начален екран и т.н. Ще видя дали това ще е толкова удобно в нормалното ежедневие. “Правим нещата по-лесни, по-естествени и по-бързи”, обясни Годен, като добави, че чрез продължителни тестове с механични ръце е повишена отзивчивостта на системата с 47%, а стартирането на приложения е забързано с 51%.

Благодарение на ИИ е ускорено отварянето не само на приложенията към EMUI, но и тези от трети страни, като Facebook, Chrome и Maps. Имаме и Digital Care система, която следи потреблението и ни подканва да се ограничаваме от цъкането по телефона, а спомняте ли си PC режима, за който имахме нужда от кабел? Е, сега става безжично чрез Miracast. Докато е вързан към екрана, можете да го използвате съвсем отделно или пък като тракпад.

Благодарение на новия 7nm процесор Kirin 980 смартфоните са по-пестеливи и работят още по-бързо.

Има подобрения и в Huawei Share, като вече изпращате файлове до Bluetooth принтер и към PC, а сред полезните функции е Passworld Vault. Това е място, в което може да съхранявате всички пароли и важна информация, защитени зад пръстов отпечатък или зад лицето ви. Цялата информация се пази само и единствено на смартфона.

Голямата изненада за българските потребители е, че продажбите на Mate 20 и Mate 20 Pro започват от 22 октомври - по-малко от седмица след премиерата. Очакваме скоро и официалните цени за българския пазар. В Европа Mate 20 с 4 GB и 128 GB памет е 799 евро, а версията с 6 GB е 849 евро. Mate 20 Pro е 1049 евро. 

Това са повечето новости в Mate 20 и Mate 20 Pro. В следващите дни ще тествам Pro версията, за да проверя дали първите ми положителни впечатления ще се запазят, и вярвам, че ще бъде именно така.

За финал ще се върна към заглавието на материала. Тази година Huawei направи много голяма крачка, когато говорим за флагманските си телефони. Компанията представи P20 и P20 Pro, които се приеха изключително добре от публиката и от професионалистите. Това ѝ помогна да изпревари Apple през второто тримесечие и да заеме втората позиция в смартфон сегмента (според анализатори това може да се запази и през третото тримесечие). 

От много години не сме имали толкова силна битка във флагманския сегмент.

Сега идват и новите флагмани, които бележат голяма стъпка наред спрямо предишното поколение Mate 10, най-вече благодарение на Kirin 980, но и на функции, като сензора за пръстови отпечатъци в екрана (най-накрая в по-масов модел) и сериозния скок при батерията и зареждането (отново в по-масов модел). В същото време конкурентите продължиха да пускат много качествени флагмани, което може само да ни радва - за първи път от години насам имаме толкова сериозна конкуренция в този сегмент и толкова богат избор за потребителя. Но базирайки се на всичко, казано до момента, Huawei направи своята най-голяма крачка. Очаквам с огромен интерес не само бройката за тест, но и как ще реагира пазарът в края на годината. Битката ще бъде сериозна.