Новият Lenovo Yoga 9 определено ще бъде полезен за всеки, който се нуждае от топ модел ултрабук с възможност за трансформиране към таблет (2 в 1 модели). В същото време той представлява и страхотно добър за ежедневна и натоварена работа бизнес компютър. Определено се намира на върха на цялата гама лаптопи 2 в 1 на Lenovo. Той е нов и модерен, елегантен и бърз, като се предлага и със стилус, вграден в шасито на лаптопа. Ето малко повече за тази великолепна машина.

 

 ДИЗАЙН И ДИСПЛЕЙ ОТ КЛАСА

 

За да превърнете Lenovo Yoga 9 в таблет, просто трябва леко да плъзнете екрана му и той се трансформира, автоматично преминавайки в режим на таблет. В същото време металният корпус го прави достатъчно устойчив за ежедневна употреба, а здравото защитно стъкло му придава луксозен вид, който опционално може да се допълва с елегантно Shadow Black кожено покритие от обратната му страна. В корпуса на лаптопа е вграден стилус – важен елемент за този тип устройства. Той е тънък и компактен, с него се работи лесно и можете да го използвате за бързи бележки и скициране. Но не очаквайте да го използвате за прецизни чертежи или топ дизайнерска работа. Моделът е доста лек, като теглото му започва от 1.35 кг и няма да го усетите, докато го носите. Добре е да ползвате подходяща чантичка или калъф с него, за да избегнете увреждането на красивата кожена облицовка и корпуса.

Топ вариантът за дисплея е 14-инчов UHD (4К) IPS. Той е сензорен и заема 90% от горния панел, което се вижда от пръв поглед, защото рамката му е доста тънка. Яркостта му е с достатъчно високи стойности, за да гарантира HDR съвместимост, а сцените ще виждате ясно дори ако сте навън в ясен слънчев ден. Именно от това се възползва топ HDR технологията Dolby Vision, спомагаща сцените във видеото да притежават точни и живи цветове. Екранът върши страхотна работа за повечето задачи, осигурявайки яснота и прецизност, независимо дали става въпрос за текстообработка, редактиране на снимки или стрийминг на Netflix.

В долната част ще забележите специфично интересно решение – въртящ се саундбар, снабден с технологията Dolby Atmos за пространствен звук. Макар да е малък и компактен, наличието му означава, че от Lenovo са обърнали специално внимание на отличното качество на звука, като дори предлагат 360-градусово звучене (Dolby Atmos). Да, мощта му няма как да е като в киносалон, но саундът, който създава, е силен и точен не само когато гледате филми, но и по време на видеоразговори и игри. Можете лесно да чуете и разберете гласовете на участващите в срещата, а музиката и ефектите от филмите са ясни и добре балансирани. Като се има предвид, че това е все пак мини високоговорител за лаптоп, няма как да не сте впечатлени. На горния панел е вградена 1 MP HD уеб камера, с която видеоразговорите могат да започнат за миг. Тя разчита на два вградени микрофона, както и физически бутон за изключването им от клавиатурата, когато искате да сте сигурни, че никой не може да ви чуе.

 

ВИСОКА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ ЗА ВСИЧКИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 

Макар и ултрапреносим, Lenovo Yoga 9 е сертифициран за новата платформа Intel Evo и използва топ процесори от 11-о поколение до Intel Core i7, съчетани с графика Intel Iris Xe, осигуряващи прилична скорост и дълъг живот на батерията. Лаптопът може да бъде оборудван с до 16 GB RAM и 1 TB SSD, като, разбира се, можете да го закупите и в различни други конфигурации. Наличието на достатъчно памет и процесорна мощ гарантират, че дори при много на брой едновременно отворени прозорци и програми той ще изпълнява задачите си с лекота. Да, моделът не се води геймърски, но дори с вградената Intel Iris Xe графика бихте могли да подкарате доста съвременни игри с прилично качество – стига да имате свободно време. Батерията му има капацитет, осигуряващ спокойна работа или гледане на до 11 часа видеофилми! Lenovo са били щедри и спрямо клавиатурата, като тя осигурява истинско удоволствие по време на работа. Клавишите са с нисък форм-фактор, достатъчно твърди и добре разположени, така че да се избегнат грешки при въвеждане.

Четецът за пръстови отпечатъци също присъства, а той е вече незаменим за много хора елемент, тъй като с него можете да отключите за миг устройството, без да въвеждате парола. Отстрани на корпуса ще откриете супербързите (до 20 гигабита!) портове – един USB-A 3.2 второ поколение и два USB-C 3.2 от първо поколение, поддържащи Thunderbolt 4, DisplayPort и захранване в едно! Отделено е място и за комбиниран 3.5 мм аудио жак за слушалки/ микрофон. Наличието на Wi-Fi 6 поддръжка пък ще ви позволи да се насладите на свръхбърза интернет връзка, ако имате съвместим рутер, разбира се. Операционната система, с която се предлага Lenovo Yoga 9, е Windows 10, но не се съмнявайте, че ще може да я надградите към новия Windows 11 от Microsoft. И по този начин винаги да се чувствате на гребена на технологичната вълна чрез съчетанието от стил и скорост, която този забележителен продукт предлага!

Снимки: Lenovo