Рискът невинаги се отплаща и LG научи това по трудния начин. Преди година компанията рискува с ход, който изненада мнозина - експериментален телефон за флагман? Още на премиерата се появиха тези съмнения. G5 беше различен и интересен от технологична гледна точка заради концепцията за модули, но от пазарна - компанията призна, че не е оправдал очакванията. G5 беше малко… объркан в своята същност. Интересен и амбициозен, но наистина объркан. За подобен риск е нужен много кураж, особено, когато признаеш, че не си поел по правилния път, както компанията направи на тазгодишния Мобилен конгрес. И за това трябва да я поздравим.

Но стига сме човъркали в миналото, защото корейският производител съвсем явно се е отдръпнал, взел си е поука, ударил е една черта на модулите и е открил какво искат потребителите - красив, удобен и бърз телефон с качествена камера. И LG G6 има с какво да отговори на тези желания, но да видим как точно го прави.

Красив ли е?

Знам, че това е най-субективният момент във всяко едно ревю, но G6 има приятен дизайн, и то по един по-различен начин. Край на пластмасата и кожата, които красяха гърбовете на предшествениците му - тук откриваме стъкло, което леко се извива към металната рамка от всичките си страни, за да бъде захватът по-удобен, а и за чистото визуално удоволствие. То e подкрепено и от цвета, който виждате - ice platinum. Освен че изглежда добре, той отлично се справя със скриването на отпечатъците, които ще оставяте по гърба. И докато сме на задния панел, на него са още двете камери, двойната LED светкавица и бутонът за включване и изключване, разположен малко под тях. Добрата новина е, че камерите напълно се сливат с гърба и липсва и най-малката издутина. Самият бутон обаче има лек праг, за да го напипвате по-лесно. Разположението му е удобно, сензорът за пръстови отпечатъци работи изключително бързо и дори няма да можете да прочетете уведомленията си на заключен екран. Въпреки това бих се радвал на малко по-солидно усещане при натискането му.

Целият гръб е защитен със здравото стъкло Gorilla Glass 5, но е интересно решението предният панел да разчита на Gorilla Glass 3. Той обаче компенсира с друго - приютил е звездата в G6 - големия 5.7-инчов дисплей с резолюция 2880x1440 пиксела. Всъщност флагманът на LG даде началото на революцията на почти безрамкови дисплеи и го направи по отличен начин. Още по-приятно впечатление правят облите му ъгли, които са в пълен синхрон с ъглите на самия панел. От естетическа гледна точка изглежда добре, а според LG това прави устройството по-здраво. И то наистина изглежда такова - сякаш може да понесе повече от конкурентните флагмани. В подкрепа на това идва не само сертификатът IP68, но и фактът, че е носител на MIL-810G, защото е минал 14 различни теста - температурен шок, опасните солени мъгли, ниско налягане и т.н. Това не означава, че може да бъде подмятан свободно, но дава допълнителнa сигурност.

Самият преден панел, противно на модата, е изцяло гладък и ако трябва да съм честен, това решение също ми хареса. Има нещо индустриално в дизайна, което поне за мен печели допълнителни точки. Иначе на левия панел са приятните за натискане бутони за звука, на долния е единственият говорител, който прави каквото е по силите му, но е на позиция, която лесно може да се запуши, а до него е портът USB Type-C. И ако тук вече започвате да се притеснявате, ще побързам да ви успокоя - G6 има и 3.5 мм жак за слушалки, който обаче е на горния панел. За мен мястото не е от най-удобните, но това до голяма степен е лично предпочитание и по никакъв начин не нарушава функционалността му.

На десния панел е слотът за SIM карта и microSD карта памет, като се поддържат до 2 TB. Отлична новина, особено като имаме предвид, че вътрешната памет е скромните по днешните стандарти 32 GB, една трета от които вече са заети от операционната система.

Различният екран

Връщам се отново на дисплея, тъй като той е наистина интересен и различен. Съотношението на страните му е 18:9 (или... 2:1), което го прави по-дълъг, но достатъчно удобен дори за работа с една ръка. Ако все пак имате затруднения да достигате до горната лента с преки пътища и уведомления, от LG дават възможност за добавяне на бутон в най-долната лента (бутоните на Android), който прави именно това - замества приплъзването с пръст отгоре. 

LG G6 изпъква и със своя DolbyVision HDR 10 сертификат

Корейският производител е заложил на LCD панел, което означава по-висока яркост, но и по-балансирани цветове. Изненадващо е черното, което е впечатляващо наситено. LG G6 изпъква и със своя DolbyVision HDR 10 сертификат, който може да звучи по-скоро като инвестиция за бъдещето, но наскоро това се промени и G6 е първият и към момента единствен телефон, който поддържа HDR стрийминг от Netflix. И като цяло Netflix изглежда добре, като се възползва от целия екран. Това обаче не е така с видеата в YouTube, където съдържанието е обградено от две ленти, а и странното е, че липсва възможност за допълнително разпъване. Подобно нещо ще забележите и в много от приложенията, въпреки че тези на Google успяват добре да се възползват от пространството. И тези на LG, разбира се. Софтуерът може да “накара” приложенията да се визуализират на целия екран, но дори когато включвате тази функция, ще видите предупреждение, че може да загубите малко от съдържанието.

Все пак софтуерът се възползва добре от размера на екрана, а и бързо ще усетите плюсовете, когато започнете да преглеждате новинарския си поток във Facebook или да четете HiComm през браузъра си. От LG допълнително се заиграват с новото съотношение на екрана, което реално дава възможност за разделянето му на два равни квадрата. Още при отключването ще видите това загатнато, а след това отново във формата на иконите. От чисто функционална гледна точка работата с две приложения е по-удобна, тъй като можете да разделите екрана и да боравите например с пощата и календара си по едно и също време.

Новият FullView дисплей е не само красив, но и много удобен и полезен

Именно и приложенията, които са дело на LG, се възползват най-добре от по-дългия екран. Ако разглеждате пощата си през приложението в портретен режим, няма да забележите нищо ново, но ако завъртите екрана, той автоматично се разделя на споменатите два квадрата -  в единия е списъкът с мейли, а в другия - писмото, което сте отворили. Подобни дребни подобрения ще откриете още при галерията, камерата, списъка с контакти и други. Наистина лека добавка към потребителското изживяване, но такава, която го прави по-приятно.

Друга функция, която използвам, е Always On дисплеят. Дори при изключен екран получавате информация за часа и уведомленията. Тук минус е, че е по-тъмен, а ако увеличите яркостта му, жертвате от батерията, тъй като говорим за LCD панел, който има нужда от цялата си подсветка. Лошата новина е, че реално Awlays On замества уведомителната светлина, която тук липсва.

Процесорът?

След като имах възможност да използвам устройството като основен телефон в рамките на около седмица, мога да заявява, че нито в един момент не се запитах какво ли щеше да бъде, ако беше по-новият процесор Snapdragon 835, а не предишният 821. Вярно, чисто на хартия не звучи добре, че актуален флагман залага на по-стар модел, но в реалната употреба G6 работи светкавично, справя се с всичко, което ще му запратите, включително и по-сериозни игри. За това помагат и наличните 4 GB RAM, като единственото звено, от което бих искал още, е вътрешната памет, но пък е наличен споменатият слот за microSD карта. И така - как мога да оценя работата на устройството? Наистина отлична.

Батерията е 3300m Ah и показва задоволителни резултати и спокойно издържа 24 часа. Използвам много активно телефона си за съобщения, мейли, социални мрежи, снимки и интернет, но трябва да отбележа, че говоря малко от него и не играя игри. Минус е липсата на безжично зареждане, особено когато имаме предвид, че е налично в моделите за САЩ, но пък има бързо зареждане QuickCharge 3.

 

Най-добрият за LG

Така стигаме и до софтуера. Операционната система е Android 7.0, “облечена” в модификацията UX 6.0, която е най-добрата от LG до този момент. Това обаче не означава много. Интерфейсът е по-зрял, по-изчистен, а и относително непотребните предварително записани приложения намаляват, но за момента “кожата” остава все така шумна и с прекалено много цветове за вкуса ми. Удобна е възможността за почукване за светването и загасването на дисплея, особено предвид факта, че бутонът за това е на гърба. Наличен е и Google Assistant, а функцията Smart Bulletin, която беше рекламирана с предишните модели, сега дори не е включена по подразбиране. И това е добре.
Първоначално ще забележите липсата на App Drawer менюто, но ако сте от хората, които го предпочитат, ще можете да го свалите допълнително.

Налични са някои удобни функции, сред които възможност за контролиране на размера на иконите и текста, филтър за синята светлина, разместване на софтуерните Andorid бутони и умни настройки (какво да се активира на дадена локация).

 

Двоен поглед

На гърба са двете камери - всяка, от които е с 13 MP сензор. Но има и разлики. Ако можем да наречем единия сензор основен, той има бленда f/1.8 за повече светлина и оптична стабилизация. Другият е широкоъгълният, който е с бленда f/2.4, има само електронна стабилизация и му липсва фазовият автофокус. Да, вторият не се справя толкова добре при по-ниско количество светлина, но успява да обхване повече в снимката ви благодарение на 120-градусовия си обхват. Това обаче не минава без нарушаване и леко изкривяване в краищата, което напомня за т.нар. fish eye ефект. Смяната между двата сензора е много бърза и ще се усетите как заснемате ту нормална, ту широка снимка.
От другата страна е основният сензор, който се справя добре с почти всички ситуации, като се забелязват по-ярки цветове, но експозицията може да доведе до преекспонирани снимки. Все пак резултатите са ярки и свежи кадри с по-топли нюанси. При понижена светлина започват да се виждат резултатите от софтуера за намаляване на шума и изостряне на изображението. Добрата новина е, че улавя достатъчно светлина.

Разликата между двата сензора

Сферата, в която обаче камерата на LG бие конкурентите, са ръчните настройки. Тук на разположение имате огромен набор от параметри, които да контролирате, а това важи дори при заснема на видео. Последното може да правите дори при UHD резолюция, а звукът е на най-високо ниво. Предната камера е 5 MP, също има широкоъгълна функция и се справя добре при повече светлина, но ако това се промени - ще видите загубата на детайли.

С широкоъгълната селфи камера можете да включите повече от приятелите си в кадъра

Приложението е лесно за използване и се възползва от съотношението на екрана. Така можете да имате последните направени снимки във вертикална лента отляво за бърз преглед. Налични са и по-интересни режими, които обаче са относително скрити в менюто. Един от тях е т.нар. Guide Shot, при който използвате последната направена снимка като пример за следващата.

Общото впечатление от камерата е добро, въпреки че не успява да впечатли. Снимките при дневна светлина са с много високо качество, а широкоъгълният сензор ви дава възможност за още по-интересни кадри, но при ниско количество светлина се виждат по-слабите му възможности.

За финал

LG G6 може и да не е флагманът, за който се шуми най-много, но корейският производител е изработил по-зряло устройство, което комплектова всичко необходимо в себе си и задоволява всички нужди на потребителя. Фактът, че се търгува и на по-ниска цена от някои от конкурентите си, също е сериозен плюс в негова полза, а екранът е сред удобствата, с които ще свикнете бързо. Камерата пък е нещо, с което ще експериментирате често. Да, LG G6 отговаря по наистина добър начин на поставените му въпроси.