G2 беше един от най-важните смартфони за LG, с който компанията уверено пое по пътя на успешните флагмани. Корейците заслужиха уважението ми с нанасянето на точните промени във всяко следващо поколение и склонността си да предлагат нещо по-различно с моделите си. Лека извивка на панела, изместване на бутоните от профила върху задния панел и нещо, с което вече не може да се похвали почти нито един друг флагман - възможност за сваляне на задния капак за бърз достъп до батерията. Перфектни ли са смартфоните от серия G? Не, но всъщност кой смартфон е перфектен?

В края на миналата година LG направи сериозна заявка да представи най-добрия си смартфон до този момент. Тогава, макар и малко неочаквано, се появи V10, който даде начало на нова серия в портфолиото на LG. Защо точно V10? Вероятно малко хора могат да кажат със сигурност, но този голям смартфон смело атакува пазара, фокусирайки се най-вече върху почитателите на мултимедийно съдържание. Успешен ли е в тази своя мисия? След като седмица беше основният ми апарат, мога да кажа, че това е един от недооценените флагмани на 2015 година. Като сред причините за това по-скоро бих посочил късната му премиера.

 

 

V10 е базиран на платформата на G4, но има достатъчна индивидуалност, за да се разграничи от основния флагман на LG за последните 12 месеца. И под индивидуалност имам предвид някои решения в дизайна, две предни камери, подобрен звук и дори втори дисплей. Да, от LG са се постарали да не представят просто по-здрава версия на флагмана си, а да представят модел с достатъчно промени.

Всъщност V10 има едно много ценно качество - дава допълнителен контрол на потребителя - върху ситуацията, върху камерата и дори върху сигурността, който липсваше в предишните модели на компанията.

 

Важните детайли в дизайна

Дизайнът е това, което най-често привлича потребителите. V10 със сигурност се класира високо според моите критерии, но със същия успех може да не се хареса на някои потребители. Сред основните причини е по-големият размер и тегло, сравнен с някои от флагманите (по-голям е от iPhone 6s Plus, но е и по-тежък от Samsung Galaxy S6 edge+). Всъщност за това си има напълно основателна причина - Dura Guard. Зад наименованието се крие рамката от неръждаема стомана, разположена от двете страни на устройството. Тя е по-тежка от често използвания алуминий, но е и много по-здрава и по-трудна за надраскване. Нейната роля е важна, тъй като при евентуално изпускане на устройството абсорбира по-добре удара, за да не се стигне до счупване на дисплея, защитен от здравото стъкло Gorilla Glass 4.

 

 

Сред останалите материали е и т.нар. Dura Skin, който наподобява силикон, но е много по-здрав и отново - издръжлив на надраскване спрямо алуминия. Задният капак се отваря, за да имате бърз и лесен достъп до батерията, но и до слота за microSD карта. Ако чувствате вградените 64 GB памет за крайно недостатъчни, можете да добавите още 2 TB чрез външна карта.

 

 

Задният капак е изработен именно от Dura Skin и не само се огъва лесно, без притеснение за счупване, но е и покрит с лек релеф. Това прави големия смартфон една идея по-удобен в ръката, но и труден за надраскване.

 

 

Сигурен знак за здравината е сертификатът MIL-STD-810G, който се дава на устройства, които понасят удари от изпускания. За съжаление липсва защита от вода.

И тук, подобно на предишните няколко флагмана на LG, страничните панели са изчистени от бутони. Тяхното място е на гърба - точно под камерата. Между тях е и сензорът за пръстови отпечатъци, който е и бутон за включване и изключване. Подобно на Nexus 6P, тази позиция е удобна за сензора, тъй като това е естествената позиция на показалеца, когато държите телефона.

 

 

По-удобното в случая е, че LG поддържа функцията за двойно почукване по дисплея за неговото включване и изключване. Налична е и функцията Knock Code, чрез която можете да отключите устройството чрез предварително зададена поредица от почуквания. Това е полезно, тъй като лекото неудобство, което имах при Nexus 6P, беше, че ако телефонът е поставен на маса, за да го отключа, трябваше да го взема в ръка.

Самият сензор се настройва бързо - точно както мога да определя и работата му. Реакцията му беше наистина отлична в около 7 от 10 опита. Това не е нещо нестандартно, но по-голямата ми забележка тук е към самия бутон, който не носи нужното високо ниво при натискане.

 

 

Камерата, която се намира над контролните бутони, е обградена от метален елемент, който изглежда отлично, но не я предпазва. От едната й страна е светкавицата и сензор за цветовия спектър, който подобрява цветовата прецизност, а от другата - лазерният автофокус.

Предният панел е максимално изчистен. По-голямата част от него е заета от 5.7-инчовия дисплей, над който се намира и вторият екран. Интересното е, че и двата използват един и същ панел, който се нарушава само от двете предни камери в левия ъгъл.

 

 

Сензорите за близост и количество светлина са разположени до решетката на слушалката. Под дисплея е само логото на LG, а в долния край на телефона се намира USB портът, който поддържа технологията за бързо зареждане Quick Charge 2.0 на Qualcomm, 3.5 мм жак за слушалки и единственият говорител. Не съм особен привърженик на тази позиция за говорител, тъй като при консумиране на мултимедия и игри почти винаги е приглушен от ръката. Въпреки това звукът е достатъчно добър, без да се отличава с нещо специално. Това се променя, когато включите качествени слушалки, но за това - малко по-късно. Последният интересен факт е, че LG разполага с цели три микрофона, които влизат в роля когато записвате видео.

Преди да премина към софтуер, искам да спомена малко и за аудио възможностите на V10. LG набляга сериозно на тях в рекламата на телефона и има защо. Както казах по-горе, високоговорителят не се отличава, но в момента, в който включите слушалките, ще усетите разликата на Hi-Fi звука. Бързо метнах един албум във FLAC формат (поддържат се почти всички HD аудио формати), който слушах със слушалките в комплекта. Въпреки че QuadBeat3 са настроени от AKG, съжалявам, че нямах по-сериозен чифт, с който да направя теста. Самите QuadBeat 3 изглеждат отлично с елементи, наподобяващи метал (всъщност са пластмаса), основната част от кабела е скрита зад мек материал, за да не се скъсат лесно, но и добре изолират околния шум. Високото качество се дължи на наличния 32-битов Hi-Fi DAC (цифрово-аналогов преобразувател), дело на ESS Technology.

 

 

Резултатът наистина е изненадващ - чист звук, добре позиционирани ниски и чисти високи - звукът не е сякаш от телефон, а от специален плейър. Като това важи дори и за Spotify - разлика има.

 

Комбина дисплеи и останалият хардуер

Основният IPS LCD дисплей е 5.7 инча с QHD резолюция (2560x1440 пиксела) - същият панел, който видяхме и в G4. Цялостното му представяне е на високо ниво - картината е ясна и чиста, цветовете са ярки, без да прехвърлят границата на разумното. Снимки и текст изглеждат отлично, а работата при по-силна слънчева светлина е безпроблемна. Зрителните ъгли са достатъчно широки, за да не се размиват цветовете, когато погледнете екрана отстрани. Наистина отличен дисплей, при който бялото е наистина бяло, а черното - наситено черно.

Но тук не той е звездата, въпреки че малко несправедливо остава на заден план. Не, тук в светлините на прожекторите влиза вторият екран, който макар и много по-малък, е това, което отличава V10 от практически всички други модели на пазара. Той е скромните 2.1 инча и е с резолюция 160x1040 пиксела. Ролята му е, от една страна, да надгради уведомителната светлина, но и, от друга, да даде директен и по-бърз контрол към последни приложения, контакти, музиката и някои по-често използвани програми. Помощният дисплей има два режима на работа - докато основният екран е изгасен и когато е включен.

 

 

В първата ситуация се превръща не само в по-удобен заместител на уведомителната светлина, но и дава достъп до някои преки пътища - включване на безшумен режим, Wi-Fi и камерата. Освен това часовникът винаги е достъпен, придружен от датата. Казвам по-удобен заместител на светлината, тъй като с този екран няма да се чудите точно защо мига - на него виждате от къде сте получили известията, без нужда да активирате големия екран. Така пестите не само време, но и енергия. Функцията е изключително удобна, ако сте на кино, тъй като можете да хвърлите бърз поглед, без да осветявате половината зала. Екранът е винаги включен, но това може да се изключи от настройките. Това, което липсва, а би било полезно, е възможност за прехвърляне на уведомленията - чрез приплъзване да се сменят получените съобщения.

 

 

Когато основният екран е включен, помощният има по-сериозна роля. Освен възможността за надпис в различен шрифт там са още контролите за музикалния плейър (независимо дали това е Spotify или друга програма), отворените в момента приложения, предстоящи ангажименти от графика, любими контакти и преки пътища към някои полезни приложения.

Като цяло дисплеят е полезен само защото съществува, използвах го, но не мога да кажа, че изцяло промени потребителското ми изживяване. Една от причините е, че е в горния край, което го прави труднодостъпен с една ръка, а не трябва да забравяме, че контролите за музиката са налични и при заключен екран. Всъщност най-големият плюс на втория екран е, че докато използвате телефона, няма да бъдете обезпокоени от изскачащи уведомления - всичко се случва горе, на отделно място - от входящи съобщения до обаждания. Дори можете да отговорите на обаждане директно от там. Когато гледате филм или клип, вторият дисплей се изгася, а в някои приложения (като камерата) част от бутоните са изнесени на него.

Под капака нещата се запазват относително непроменени спрямо LG G4. Процесорът, макар и изненадващо за мен, остава 6-ядреният Snapdragon 808 с графичен чип Adreno 418, но с повече оперативна памет - цели 4 GB. И те наистина се усещат - навигирането из менютата, минаването от едно в друго приложение, отварянето на телефонното приложение - всичко работи стабилно и много бързо. За времето, в което телефонът беше при мен, не усетих момент на забавяне. Сравнен с някои от останалите флагмани, V10 може да изостава заради малко по-слабия си процесор, но в ежедневната ви работа няма да усетите подобно нещо.

 

 

Батерията е 3000 mAh и се представя задоволително, без да блести. При нормално използване, което включва около час стрийминг на музика, използване на камерата, постоянно синхронизиране на мейла, но без сериозна игра, едно зареждане е достатъчно за до 30 часа работа. Ако наблягате на повече приложения и повече игри, със сигурност срещата със зарядното ще дойде по-рано. Добрата новина е, че телефонът поддържа технологията Quick Charge 2.0 на Qualcomm и 50% от батерията се пълнят за по-малко от 40 минути.

 

Софтуер и камера - на страница втора.

 

Противоречивият софтуер

LG остава сред производителите, които тежко модифицират Android, което почти винаги носи след себе си противоречиво потребителско изживяване. Компанията продължава да доизчиства интерфейса, но все още не съм убеден, че е стигнала най-високото ниво в това начинание.

Към момента версията на операционната система, с която работи V10, е 5.1.1 Lollipop, но съвсем скоро се очаква ъпдейт до Marshmallow. Кожата, в която LG облича Android, се отличава с интересни цветови решения и наистина прекалено голямо меню с уведомления и преки пътища. При приплъзването му от горната част на екрана се отварят ред икони за бърз достъп, евентуално втори ред с приложенията, които могат да се отварят в плаващи прозорци (Qslide), ред за контрол на яркостта на дисплея, още един за силата на звука и чак след това идват новите уведомления. Половината екран е зает от настройките.

 

 

 

Вляво от началния екран се намира Smart Bulletin, който е съобразен център на някои от по-интересните уиджети и приложения, сред които музикалният плейър, календарът (можете да сложите събитие от Facebook чрез влачене), LG Health (с много семплата роля да отчита направените крачки), приложението за дистанционно управление на уредите в дома и други. Сред по-интересните програми, добавени от LG, е QuickMemo+. Чрез нея можете да направите скрийншот на екрана, на който се намирате в момента, да пишете върху него, да добавите бележка, а след това да я запазите или изпратите. Ако е нещо тайно, дори можете да го заключите с пръстов отпечатък. Смартфонът има и режим за работа с две приложения едновременно - Dual Window, въпреки че асортиментът от поддържани програми е скромен.

 

 

Полезна функция е възможността да заключите дадена програма в менюто с отворени приложения, за да остане активна, когато изберете да затворите всички. Налична е и възможност за промяна на размера на клавиатурата, което в моя случай не беше необходимо, но е възможно да допадне на някои потребители. Ако пък изпитвате затруднения с по-големия размер на телефона, можете да намалите екрана (работната площ), за да го ползвате удобно с една ръка.

Smart Settings предлагат някои добри възможности за настройка на поведението на V10 според мястото, на което се намирате (офис или дома), но смятам, че ще са сред малко използваните функции. Също е възможно да зададете даден тип на поведение на приложение - ако включите слушалки, да се пусне директно Spotify. Непотребните предварително инсталирани приложения са сведени до минимум, което е добър знак.

Smart Notice се грижи да получавате постоянна информация за метеорологичните условия, като ги придружава със съвети (облечете се подходящо, тъй като времето ще е променливо), напомня ви за пропуснати обаждания, амбицира ви, ако ви остават малко крачки до поставената цел и т.н.

 

 

Завършвам темата за софтуера с приложението за снимки. Gallery предлага достатъчно възможности за организация за снимките (време, място на заснемане), но и позволява известна корекция. За съжаление липсват подобни възможности, ако заснемате в RAW формат.

 

Звездата в програмата

Ако наистина останах впечатлен от някой елемент на V10, това е основната камера. Tя е същата като в LG G4, но дава по-голяма свобода на снимащия, включително и за първи път ръчен режим при заснемане на видео. Основният 1/2.6” сензор е 16 MP, с широка бленда f/1.8, която пропуска повече светлина. За по-добрите снимки работят оптичната и цифрова стабилизация, лазерният автофокус и сензорът за цветовия спектър. Целият този хардуер работи наистина отлично и V10 прави едни от най-добрите снимки, направени с мобилно устройство. Добрата новина е, че хардуерът е напълно подкрепен и от адекватното приложение на камерата.

 

 

Ръчният режим дава много по-голяма възможност за настройки, сред които е баланс на бялото, контролиране на фокуса, ISO (50-2700) и скорост на затвора (1/6000 - 30 сек). На екрана дори има някои елементи, които напомнят DSLR, сред които е и хистограма. В ръчния режим на видеото можете да контролирате дори звука, който записва телефонът. Това става благодарение на трите микрофона - можете да наблегнете на звуците пред телефона или на тези зад вас, като дори е налична възможност за изолиране на вятъра.

 

 

 

 

 

Сред останалите режими са Simple (просто докoсвате екрана и снимката е готова), Auto (автоматични настройки с малко контрол от страна на потребителя) и Snap. При последния можете да използвате и трите камери, за да заснемете 3- или до 60-секунден клип.

Основната камера заснема 4K видео с до 30 кадъра в секунда, FHD кино режим и видео на забавен каданс. Всяка снимка или видео, които направите, можете веднага да споделите в социалните мрежи чрез специално подменю директно от приложението, а чрез Auto Edit функцията дори големите 4K видео файлове бързо се преработват в 15-секунден клип, съдържащ най-важното. И това става автоматично!

Преди да разгледате снимките от камерата на V10, искам да изкажа отличната работа на стабилизацията, при която FHD видеото изглежда сякаш заснето със стедикам. Самото качество на снимките е високо - изглеждат ясни с цветове, максимално близки до оригинала. Автофокусът е бърз дори при ниско количество светлина, а вечерните снимки са едни от най-добрите, правени от смартфон. Разбира се, забелязва се лека загуба на детайлите при софтуерната преработка, но това не е нещо необичайно.

 

 

На предния панел се намират две камери. От LG са решили да не използват софтуер, който да комбинира няколко кадъра в по-широко селфи, а директно са поставили втора камера, която има 120-градусов обхват. Селфи снимките са на нужното ниво.

 

 

 

 

 

Солидният флагман

LG V10 е чистокръвен флагман, който има достатъчно промени, за да се разграничи от по-масовия G4. Смартфонът добавя по-голяма доза контрол на потребителите и привлича интереса с двата си дисплея, двойната предна камера, но най-вече с отличната си основна камера, комбинирана с подобаващ софтуер.

 

 

Въпреки че вторият екран звучи като най-примамливата функция, мога да препоръчам V10 на всеки, който търси по-голям контрол при снимките и качествен звук. Тези две свойства на телефона изместват втория дисплей, който остава като по-скоро интересна добавка с някои добри номера.