След анонса на Optimus G, LG постепенно започна да конкурира HTC и Samsung в най-високия клас Android смартфони. Компанията получи и сериозна подкрепа от Google, която избра именно Optimus G за основа на Nexus 4. Преди около месец имахме честта да присъстваме на официалния анонс на Optimus G, LG G2. Устройството вече е почти завършено и можем да ви запознаем отблизо с него. Ревюто идва заедно с все по-честите новини, че Google отново е избрала LG за производител на следващия Nexus смартфон, Nexus 5. Очакваме неговата хардуерна основа да е именно G2.

Видео

 

Дизайн и изработка

LG G2 е един от най-малките големи смартфони, който съм използвал. Устройството има 5.2-инчов дисплей, но е изключително удобно за използване дори с една ръка. Смартфонът се усеща изключително тънък благодарение на заоблените ръбове. Противно на общата тенденция за неудобно леки устройства, G2 тежи точно толкова, колкото подсказва размерът му. Теглото е добре балансирано и няма риск да го изтървете неволно, за разлика от някои от натежаващите в горната част от конкуренти.

Дизайнерската насока на G2 се е отдалечила от тази на Optimus G с няколко идеи. Общата естетика наподобява тази на Samsung, добавяйки щипка монолитност. Задният панел е изработен от относително тънка, но здрава пластмаса. Не съм експерт в областта на материалите, но LG и Samsung използват различни пластмасови конструкции, без да мога да определя коя от двете е по-добра. Докато задните панели на Samsung се огъват лесно и имат сравнително меко покритие, G2 има по-масивен гръб със силно лъскава текстура. Предната страна е покрита със закалено стъкло и не включва бутони.

Всъщност единствените три бутона на LG G2 са разположени на гърба, под камерата, благодарение на което профилите са идеално чисти и симетрични. Всички портове са разположени от долната страна.

Можем да обобщим, че дизайнът на новия флагман на LG определено е повлиян от визията на първото Nexus устройство на компанията, Nexus 4. Това е отличен ход – G2 изглежда и се усеща отлично.

 

Ергономия на задните бутони

Безспорно първият елемент на G2, който ще грабне вниманието ви, са иновативните бутони на гърба. Това е първият масов смартфон, който отстранява не само бутоните под дисплея, но и тези по профилите. Бутонът за отключване и двойката за контрол на звука се намират под камерата. Според LG това е естествената позиция на показалеца ви, когато използвате по-голям смартфон и докато провеждате разговори. В седмицата, която прекарах с G2 като основен смартфон, се убедих, че това е така.

Power бутонът има приятна форма, която няма как да сбъркате, така че няма нужда да се притеснявате дали ще можете да уцелите бутоните, без да обръщате устройството маниакално. Моето основно притеснение бе, че оптиката на камерата никога няма да остане чиста, но дизайн решенията на LG са се постарали пръстът ви да не се позиционира върху нея. Централният бутон е обграден от бяла диодна рамка. В повечето случаи няма да виждате светлината й, но естетически идеята е приятна. Благодарение на софтуерните добавки на LG може да отключвате G2 с две бързи докосвания на неактивния дисплей. В повечето случаи правех именно това, тъй като жестът е изключително удобен. Задните бутони може да се използват не само по предназначение. В камерата например имате възможност да натиснете бутона за усилване на звука, за да се снимате сами, което е, меко казано, гениално.

Обобщено: задните бутони са интересна и удобна концепция, която, за съжаление, надали ще се наложи масово. Бих я определил като най-ексклузивната характеристика на смартфона.

 

Повече за дисплея на LG G2 може да прочетете на следващата страница.

Дисплей

5.2-инчовият 1080p IPS дисплей на LG G2 е един от най-добрите, които съм изпробвал в последните няколко месеца. Ако следите текстовете ми, вероятно сте забелязали, че не съм фен на субпикселната конфигурация Pentile и на AMOLED като цяло. Ярките цветове, които те предлагат, може и да са привлекателни при сравнение в магазина, но цветопредаването е твърде неточно за вкуса ми. LG G2, от своя страна, включва добрата стара RGB. Цветовете отново са малко по-наситени, отколкото бих искал, но изглеждат естествени. Пикселната гъстота от 423 пиксела на инч, разбира се, прави пикселите неразличими. Благодарение на технологията Dual Routing LG успява да минимизира дебелината на рамката около дисплея значително. Панелът заема почти 75.9% от предната повърхност.

Обобщено: LG G2 има отличен дисплей, особено ако сте в групата потребители, които не успяват да свикнат с Pentile.

 

Хардуер, производителност и живот на батерията

LG G2 е един от най-бързите смартфони с Android, които може да купите днес. Устройството разчита на четириядрен чип Qualcomm Snapdragon 800 с тактова честота 2.26 GHz и 2 GB RAM. Работата на G2 е съвършено плавна и изключвайки скролването, което все още е малък проблем на Android като цяло, не успях да забавя каданса на анимациите никъде, включително е най-тежките 3D игри.

Разбира се, не съм очаквал обратното при наличието на подобен хардуер. 3000 mAh батерията бе голямата изненада за седмицата, в която G2 пребиваваше в джоба ми. Сериозният й капацитет ми направи приятно впечатление още по време на презентацията в Ню Йорк, но предимството й се усеща най-добре при реална употреба. При стандартно натоварване, под което повечето актуални флагмани се предават преди края на деня, LG G2 успя да оцелее до обяд на следващия ден и още няколко часа, при това без какви да е изкуствени ограничения на свързаността и нотификациите.

В режима на "нормален потребител", който се стремя да прилагам все по-често, G2 спокойно издържа два дни и дори няколко часа от сутринта на третия. За да постигнат това, корейците използват умна комбинация от нова технология за компресиране на клетките на батерията и софтуер.

Обобщение: LG G2 е ултрабърз смартфон с изненадващо издръжлива батерия. Наистина рядко срещана комбинация.

 

Камерата ме впечатли наистина много. Прочетете повече на следващата страница.

Камера

След батерията камерата бе най-голямата изненада в G2. Устройството има 13 MP модул с оптична стабилизация. Впечатляващо е, че корейците успяват да поберат подобен модул в устройството, чийто гръб не изпъква, но ефектът от оптичната стабилизация определено се усеща, особено при по-слаба осветеност. Не съм сигурен дали модулът има толкова голям ход, колкото тези в Nokia Lumia 920 и 1020, но работата му е видима дори с просто око.

Достатъчно е да хванете телефона стабилно и да започнете да правите леки вибрации, докато сте го насочили към относително ярък и контрастен предмет. Смартфонът снима Full HD видео с 60 кадъра в секунда. За пореден път LG не залага просто на маркетингови трикове, а на истински, функционални подобрения.

Сниманите с G2 клипове изглеждат плашещо плавни.

В долната галерия може да видите необработени снимки от LG G2. Кликнете върху някоя от тях, за да я разгледате в пълна резолюция.

 

Повече за софтуера може да прочетете на следващата страница.

Софтуер

LG G2 използва Android 4.2.2 и със сигурност ще получи ъпгрейд до 4.3 и KitKat. Както обикновено ще разгледаме софтуерните добавки, които LG интегрира в системата. Именно тук разликите спрямо Optimus G са значителни. Както отбеляза доктор Рамчан У по време на интервюто ни с него, Google е научила LG да прави добър софтуер и това си личи на доста места в интерфейса и функционалността на G2. Android изглежда почти неузнаваемо след тежките модификации на корейците, но за разлика от тези на някои от конкурентите им, добавените елементи работят, сякаш са част от чистата версия на Android – напълно плавно и без бъгове. Въпреки че моделът ползваше предварителна версия на софтуера, тя не се усещаше като такава. Както вече споменах, LG набляга на изживяванията и практичните решения, които бихте използвали всеки ден. С малки изключения софтуерните добавки върху Android са именно такива. Макар винаги да предпочитам Nexus устройство с напълно чист Android, докоснат последно от Google, усетих, че използвам някои от решенията на LG често. Ето тези, които ми направиха по-сериозно впечатление.

 

Audio Zoom

Иновативната технология за насочване на преобладаващата част от звука към обекта, който искате да чуете, работи отлично. Може да посочите източника на звук по време на запис на видео или при възпроизвеждане. Разликата между двете не е твърде сериозна.

 

Answer Me

Най-простата и функционална добавка на LG в G2 опредено е Answer Me. Достатъчно е да вдигнете смартфона и да го поставите до ухото си, за да отговорите на повикване, сякаш използвате стандартен телефон.

 

Още за интересните допълнителни приложения и заключението ще откриете на следващата страница.

QuickRemote

По-подробна демонстрация на QuickRemote може да видите във видео ревюто. Универсалните инфрачервени дистанционни стават все по-популярни и модели като Samsung Galaxy S4 и HTC One включват такива, но реализацията на LG ми допадна най-много. В началото трябва да посочите производителите и моделите на домашната си електроника и да направите няколко бързи теста, за да проверите дали софтуерът на G2 има точните дефиниции за всички команди. Не се притеснявайте, налични са алтернативни конфигурации за повечето продукти в списъка. Интересно е, че дори устройството ви да не е официално поддържано, може да го управлявате с универсалното дистанционно. То може да бъде конфигурирано и подредено напълно ръчно, а инфрачервените команди се запомнят от оригиналното дистанционно на съответния уред. По този начин може да използват едно софтуерно дистанционно с различни бутони за различните уреди вкъщи. Удобно е, че QuickRemote работи в умалена версия и в панела с нотификации.

 

Qslide

Подобно на Samsung, LG позволява да използвате малки версии на някои от вградените приложения. Никога не съм разбирал кой би искал да гледа видео, докато се опитва да свърши нещо със смартфона си, но малкият браузър е удобен в някои случаи. Същото се отнася и за Quick Memo.

 

Slide Aside

Свикнал съм да навигирам между активните приложения с удобния жест с три или четири пръста от iPad и имплементацията на сходна функционалност в LG G2 бе приятна изненада. Slide Aside работи с последните три приложения, без да включваме началния екран. За да затворите някое от тях, трябва да го приплъзнете вертикално.

 

Capture Plus

Осъзнавам, че Capture Plus не е функция, от която биха се възползвали повечето средностатистически потребители, но тези от вас, които се чувстват с поне една идея по-ентусиазирани в областта на технологиите, ще оценят, че G2 може да прави скрийншоти на цели уеб страници без инсталация на допълнителен софтуер.

 

Заключение

LG G2 е един от най-добрите Android смартфони на пазара. Комбинацията от иновативен дизайн, ултрабърз хардуер и софтуерни добавки, които някой наистина би използвал, е наистина привлекателна, а изненадващо издръжливата батерия и камерата са скритите бонуси, чиито предимства може да не оцените, ако просто изпробвате устройството в магазина. Горещо препоръчвам LG G2, а ако сте фенове на Nexus линията на Google, вероятно би било добре да почакате за Nexus 5. Очакваме той да е базиран именно на хардуера на G2.

Тагове: