Геймърска мишка, която има всичко. Безжичната версия на един от абсолютните бестселър модели на Logitech буквално смазва конкуренцията, предлагайки по нещо за всеки – от запалените почитатели на светкавично бързите екшъни от първо лице до любителите на комплексните, походови стратегии и феновете на ММО игрите.

Вижте още: Ти си геймър, ударил джакпота. Кои са първите 5 неща, които би си купил?

Това безспорно е и най-ключовото предимство на тази мишка – нейната феноменална гъвкавост. Благодарение на уникалния си дизайн G502 може да бъде настроена изключително фино към специфичните нужди, изисквания и предпочитания дори на най-взискателните геймъри. На практика с G502 получавате няколко съвършено различни като функции и възможности мишки в едно.

Слонът в стаята

Да, G502 Lightspeed Wireless никак не е евтина. Всъщност цената ѝ я позиционира в същия про гейминг клас, както и Logithech G Pro и G903, където безспорно е и мястото ѝ. Ако просто ви е необходима добра мишка за офис работа и ежедневно използване, Logitech имат много по-достъпни предложения като например отличната M720 Triathlon или фантастичния MX Master 2S. G502 обаче е създадена за гейминг, гейминг и още гейминг, което в никакъв случай не означава, че работата с нея не е истинско удоволствие.

С риск да се повторя – най-големият плюс на този модел е неговата универсалност. За цената на една мишка реално получавате поне две: ултра прецизен геймърски инструмент и прелестна мишка за рутинни задачи като фото и видео обработка, офис или просто уеб сърфиране.

Класика, но не съвсем

Основният аргумент в подкрепа на това твърдение е свързан със специфичните дизайнерски особености на G502. В множество различни превъплъщения този модел се предлага на пазара вече над 5 години и е един от безспорните бестселъри на компанията. Съответно при разработката на безжичния ѝ вариант Logitech (поне привидно) са заложили на формулата „ако не е счупено, не го поправяй“. Външният дизайн на G502 Lightspeed Wireless дословно повтаря този на кабелния вариант, но отвътре... отвътре говорим за съвършено различна мишка.

В безжичната си версия G502 е екипирана с оптичен сензор от последно поколение HERO 16K, който е едновременно прецизен и ултра ефикасен от гледна точка на енергийната консумация. Logitech са преработили основно и вътрешния дизайн на мишката, в резултат на което тя е с 6 грама по-лека от кабелната си алтернатива (114 срещу 120 грама).

Да, това пак е почти два пъти повече от абсолютния шампион в тази категория G Pro (която тежи едва 80 грама), но за разлика от нея G502 предлага повече функционални възможности благодарение на впечатляващите си 11 напълно програмируеми бутона.

В същото време G502 предлага всички предимства на модерната генерация безжични геймърски модели на Logitech – максимална резолюция от 16 000 dpi и светкавично ниско време за реакция от 1 милисекунда.

Logitech са прибавили и комплект мини тежести с общо тегло от 16 грама (4 х 2 грама и 2 х 4 грама), с чиято помощ можете да конфигурирате мишката така, че да пасва най-добре на всяка специфична задача, за която решите да я използвате.

Това означава, че спокойно можете да увеличите теглото само отляво, отдясно, в горната или долната част на G502, както и всяка комбинация от изброените – за целта трябва само да махнете закрепените с магнити капачета, покриващи съответните гнезда, и да поставите съответните тежести на местата им. Бързо и лесно.

Когато играете бързи шутъри, вероятно ще искате минимум тегло и в такива случаи G502 е най-добра без допълнително отежняване. За продуктивни задачи и ежедневно използване лично аз предпочитам по-тежка мишка, което подобрява прецизността.

Това с особена сила важи при интензивна работа с Photoshop например, където се работи предимно с различни слайдери, които на резолюции като WQHD и 4К не са особено големи като размер.

За стратегически и/или ролеви игри истината вероятно е някъде по средата и всеки може да настрои G502 според собствените си предпочитания.

Безжични опасения

Доскоро една от основните причини геймърите (и особено про геймърите) да избягват безжичната периферия беше по-ниското време за реакция в сравнение с моделите, използващи кабел. Макар да се измерва в части от секундата, закъснението между натискане на клавиш или преместване на мишката и случващото се на екрана има значение, особено когато говорим за състезателен гейминг, изискващ светкавични рефлекси.

С последната си генерация продукти, комбиниращи LIGHTSPEED Wireless технология за безжично свързване и високоефикасни HERO сензори, Logitech решиха напълно този проблем до степен, че мишките и клавиатурите им от най-ново поколение са дори по-бързи от кабелните аналози.

Солиден плюс на всички HERO екипирани модели (в това число и G502) е и възможността за супер прецизна настройка на резолюцията със стъпка от 1 dpi в интегрирания Logitech G HUB софтуер. Разбира се, G502 предлага и специален бутон (всъщност два – един в горната част между двата клик клавиша и друг отстрани) за бързо превключване на резолюцията, който феновете на бързите екшъни безспорно ще оценят.

Вижте още: Топ 3 на най големите глупости, с които геймърите трябва да престанат. И ТО ВЕДНАГА!

Разбира се, извън проблемите с лага и времето за реакция другата голяма слабост на повечето безжични периферни устройства е животът на батерията. Тъй като HERO сензорът е изключително ефикасен, моделите с марката на Logitech по принцип са абсолютни шампиони в това отношение – модели като G603 например могат да се похвалят с до 18 месеца време за автономно използване с чифт обикновени АА батерии в Endurance (Издръжливост) режим.

G502 е доста по-скромна в това отношение, тъй като разчита на вградена литиево-йонна батерия с по-ограничен капацитет. Logitech просто е трябвало да жертват нещо в името на по-ниското тегло на мишката. В резултат максималното време за автономна работа (по спецификации) на G502 е 60 часа (т.е. около седмица при средно 8 8.5 часа игра на ден). Ако обаче сте фен на RGB илюминациите, ще трябва да се примирите с доста по-скромните 48 часа време за живот на батерията. За щастие благодарение на функцията си за бързо зареждане G502 може да ви осигури над 2 час време за безжична игра след само 5 минути зареждане.

Разбира се, мишката поддържа и опция charge and play, т.е. можете да я включите с кабела, който идва в комплекта, и временно да я използвате като класическа мишка, като през това време вградената батерия се зарежда.

Ако и този вариант не ви устройва, Logitech предлагат и още една опция. G502 е един от моделите, поддържащи технологията POWERPLAY. Зад нея се крие интересно решение за безжично зареждане, което обаче изисква закупуването на специална подложка за мишката, която изпълнява ролята на безжично зарядно. В специално гнездо на G502 се поставя микроскопичен безжичен адаптер, който получава енергия чрез индукция от POWERPLAY Wireless подложката и по този начин тя се зарежда, докато играете. На практика това генерално решава проблема с живота на батерията.

В заключение

G502 Lightspeed Wireless не е за всеки. Това е подчертано геймърски модел, при това ориентиран към най-запалените почитатели на видеоигрите, които могат да оценят гъвкавата му функционалност, богатството от допълнителни опции и възможностите за лесна и бърза адаптация към широк спектър сценарии на използване.

С този изцяло обновен вариант на G502 Logitech предлагат комбинация от на практика всичките си топ технологии за РС периферия – свърхпрецизен и високоефективен HERO 16К оптичен сензор, Lightspeed Wireless безжично свързване с рекордно нисък входен лаг, рекорден живот на батерията плюс поддръжка на POWERPLAY безжично зареждане по време на активна игра.

Прибавяме към това, меко казано, впечатляващо изобилие от програмируеми бутони (11 на брой) и опциите за фино регулиране на теглото и получаваме ултимативното геймърско оръжие – хирургически точно и адаптивно.

Трудно ще намерите по-добра мишка в този ценови клас. Е, освен може би някой от другите геймърски модели на Logitech.

Вижте още: Logitech G935 – съраунд ефект, който ще ви отвинти главата