Ако си запален почитател на видеоигрите, вероятно през годините основна част от вечно ограничения ти бюджет е бил инвестиран най-вече в хардуер: мощна видеокарта, бърз процесор, повече RAM, SSD.

Вижте още: Според Nvidia играчите със 144Hz дисплеи имат повече победи и по-малко загуби

Всичко останало, което не е пряко свързано с магическите „брой кадри за секунда“, обикновено попада в графата „ако останат пари“. Само че те никога не остават, нали? Сигурно затова на подобни „екстри“ им казват „периферия“. Какво би се случило обаче, ако изведнъж се окажеш в ситуация, в която разполагаш с практически неограничени средства? С какво би могъл да подобриш игралното си преживяване дори без това непременно да води до повече FPS (и bragging rights)? Понеже, както знаеш, ние в HiComm сме хора без работа, седнахме и помислихме вместо теб по този важен въпрос.

Стол

Да, най-обикновен офис или „геймърски“ стол. Супер пренебрегван елемент от т.нар. РС периферия с крайно неприятни последици за здравето в дългосрочен план. Ние, геймърите, рядко имаме усещане за мярка, що се отнася до любимото ни хоби, и много често прекарваме поне по 6–8 часа потопени в поредния мега интригуващ игрален свят.
През цялото това време обаче китките, ръцете, кръстът, вратът ни тихичко страдат и ако столът, на който седим, е неудобен – повярвай ни, след време ни отмъщават жестоко за подобни злоупотреби.

Затова качествен, удобен и най-важното ергономичен стол в никакъв случай не е за пренебрегване. За съжаление подобни модели никак не са евтини, но първо – здравето няма цена и второ – както вече уточнихме, нямаме ограничения на бюджета – ок?

Добре е да подбереш модел с анатомична форма, специални възглавници за поддържане на врата и кръста, удобни подлакътници и най-добре с тапицерия от естествена кожа, която „диша“ по-добре, поддържа се по-лесно и е по-издръжлива.

Мишка

Момент да познаем – все още използваш мишка с кабел нали? Вероятно защото си информиран потребител и си чел, че безжичните варианти страдат от чудовищен лаг, който понижава скоростта на реакция в игрите – особено в безжалостно динамични екшъни като PUBG, Apex: Legends и Fortnite. Освен това наистина не ти се занимава с постоянно зареждане на батерии.

Да, и двата ти аргумента принципно са валидни, но не и за моделите от най-ново поколение. Много от елитните производители на периферия също са наясно с тези проблеми и непрекъснато търсят решения. Новите безжични геймърските мишки на Logitech, от последна генерация, като G603 например, използват нова технология, наречена Lightspeed, която гарантира бързодействие подобно на жичните мишки, с 1 мс време за реакция.

Тази технология в комбинация с новият Hero сензор, който предлага 10 пъти по-добра енергийна ефективност, от предходното поколение сензори, предоставяйки същевременно изключително точно и постоянно представяне в целият си диапазон от 200 до 12000 DPI, правят G603 отлично предложение, което освен, че може да се конкурира с всяка геймърска мишка ти дава и свободата на безжичната работа. 

Естествено резолюцията лесно може да се регулира с бързо натискане на бутон – в „по-бавни“ игри като стратегии например подобна скорост не само че не е необходима, а и дори пречи.

Огромен плюс на този модел е фактът, че за захранване разчита на две съвсем обикновени АА батерии, които могат да се заменят изключително лесно – горният капак на мишката се сваля с едно движение, понеже е захванат към тялото с няколко мини магнитни контакта. С две батерии на борда G603 може да ти осигури до 500 часа непрекъсната игра или до 18 месеца безпроблемна работа, ако се използва в по-пестеливия endurance режим. 

Супер идейна екстра на модела е и опцията за използване само на една батерия. По този начин, разбира се, съкращава наполовина времето за автономно използване, но така можеш да регулираш теглото на мишката. С една батерия по-малко тя е по-лека (112.3 грама), което я прави още по-пъргава.

Клавиатура

Няма по-добро от механичното! Ако все още използваш мембранна клавиатура, лошо няма, но обещаваме ти – усетиш ли веднъж под пръстите си тихото щракане на механичните превключватели, повече никога няма да погледнеш назад.

Всъщност механичните клавиатури са исторически първите входни устройства от този вид. И до днес продукти като IBM Model M – клавиатурата, предлагана стандартно с един от първите персонални компютри, появили се на пазара, имат буквално легендарен статус. Причината? Невероятният комфорт на използване и фантастичната издръжливост.

Повечето модерни механични клавиатури гарантират по няколко десетки милиона клика на клавиш, така че на практика можеш дори да ги завещаеш на хлапето си и да си сигурен, че все още ще работят безпроблемно.

Дълги години обаче механичните клавиатури разчитаха за свързване на добрите стари кабели – безжични варианти на практика липсваха на пазара. Причината отново беше солидният лаг и животът на батерията. С продукти на Logitech G613 например тези неща вече са в историята. G613 използва механични превключватели собствена разработка – Romer-G, предлага минимално закъснение (лаг) от 1 милисекунда и може да работи до 18 месеца с две обикновено АА батерии. Отделно разполага с 6 допълнителни макро клавиша, специален „геймърски“ режим и се интегрира много удобно с всички останали Logitech G продукти в новия G Hub интерфейс на компанията.

VR

Напоследък виртуалната реалност е all the rage. Нещо, което започна като поредния „хайде да видим какво ще се получи“ експеримент, в момента сериозно набира скорост, и то не само от гледна точка на хардуер. Практически всички големи играчи на пазара вече са на борда на виртуалната космическа совалка – Microsoft имат техните HoloLens (които всъщност са система за добавена, а не виртуална реалност, но кой ти брои); Sony са доста напред с PlayStation VR и дори готвят нова версия специално за супермощния PS5, а един от пионерите в този сегмент – Oculus, през пролетта обявиха втора генерация Rift S. В момента вече над 230 компании работят в сферата на добавената и виртуалната реалност, в това число „тежки“ имена, като Amazon, Apple, Facebook, Google и Samsung.

Което е по-важното – вече има стотици страхотни игри, които да се възползват от уникалните нови възможности за пълно 3D потапяне във виртуалния свят на видеоигрите – неща като Batman: Arkham VR, The Elder Scrolls V: Skyrim VR или мега култови неща като Beat Saber например.

Единственият недостатък на тази технология е, че никак, ама никак не е евтина. Но ей – ние работим с неограничен бюджет тук, нали?

Хардуерът вече премина през поне две итерации, повечето проблеми от първата вълна VR продукти са решени, а софтуер (приложения и най-вече игри) има повече от достатъчно. Извод? Задължителна покупка!

Монитор

Хубаво, леко ти е странно да играеш с шантави очила на главата и кабел, опасал половината стая, преди да влезе в РС-то. Значи VR-ът не е точно твоята бира. Следващият логичен избор в такъв случай е по-класическата алтернатива за 2D визуализация – качествен дисплей.

Сега ни гледаш странно и си казваш: „Че какво му е на настоящия ми монитор?“. Ооо, приятелю, нямаш дори представа.

През последните няколко години компаниите в гейминг сегмента буквално избухнаха по отношение на РС дисплей технологиите. Да започнем от вероятно главния и най-впечатляващ претендент: Nvidia BFG. Да, и ние първо си помислихме за „Big F**ing Gun” от Doom, когато за пръв път чухме за тази линия продукти преди година.

Абревиатурата се разшифрова по друг начин обаче: Big Format Gaming. Идеята е да се съчетае най-доброто от два свята: този на класическите РС монитори и на телевизорите с голям екран. Реално Nvidia са комбинирали огромния формат на един тв панел (диагонал от 65 инча) с типично РС геймърски технологии като G-Sync (за перфектна синхронизация между видеокарта и честота на опресняване на дисплея), 4К резолюция, HDR поддръжка, 120 Hz рефреш и рекордно нисък лаг. Ок, цялата тази благина струва към 5000 долара, но нали се разбрахме – нямаме таван на разхода?

Ако пък не искаш да си чак толкова разточителен – дори и нещо в по-нормалния диапазон на предлагане има с какво да те впечатли. Asus например имат неща като ROG Swift PG27UQ – 27-инчов дисплей с 4К резолюция, HDR поддръжка и цели 144 херца честота на опресняване. Компанията предлага дори 240-херцови модели, макар и с по-ниска нейтив резолюция от 1920 х 1080 пиксела.

Хай рефреш гейминг ли каза някой? Ако не си знаеш парите – защо пък не? Доказано е с цифри, че този с повечето херцове винаги бие в Apex: Legends мачовете!

Това са нашите бързи, пет предложения. Какво би си купил ти ако имаше неограничен бюджет за гейм железария? Сподели ни в коментарите!