Бумът на телевизорите с широк екран, които през последните няколко години предлагат наистина внушителни диагонали, качество и 3D възможности на изключително достъпни цени, измести алтернативи като 3D проекторите леко встрани от фокуса на потребителското внимание. Незаслужено, разбира се, тъй като те все още са ненадминати в две основни области: способността им да осигурят по-голям размер на визуалната площ дори и от най-скъпите HDTV модели, запазвайки в същото време онова неповторимо и уютно, очарователно кино излъчване на филмите, прожектирани с тях.

Изключително добър аргумент, потвърждаващ това твърдение, е новият HC7800D от Mitsubishi Electric – страхотен 3D, високорезолюционен проектор, благодарение на който идеята за „домашно кино” придобива съвършено ново значение.

 

Домашният киносалон

С внушителен показател за яркост 1500 лумена и контрастно съотношение 100 000:1 (при затворен ирис), HC7800D може да ви осигури филмово преживяване с качество, сравнимо само с това на истински киносалон, екипиран по последната технологична мода. При това проекторът може да го направи изцяло в домашни условия – направо върху екран в хола ви.

Моделът предлага множество и гъвкави възможности за свързване, в това число компонентен и композитен видео вход, чифт HDMI портове и дори Ethernet мрежови вход, който за съжаление не може да се използва за поточно предаване на мултимедийно съдържание от РС, а е предназначен само за целите на управление с помощта на компютър през LAN.

Освен 2D картина с впечатляващо Full HD качество и максимален диагонал 300 инча, HC7800D включва и пълен набор от 3D възможности за визуализация. Използването на DLP (а не LCD) проекторна технология гарантира супер реалистични триизмерни ефекти, без припокриване на изображенията предназначени съответно за лявото и дясното око.

В резултат 3D картината е без неприятни странични ефекти като „припокриване” (crosstalk), предизвикващо размазване и понижен контраст. В комбинация със специалните LCD очила, използващи активна технология за реализация на стереоскопичните ефекти, с HC7800D спокойно ще можете да си устроите 3D кино уикенд маратон, без да се притеснявате от умора в очите.

3D at its best

Тъй като поддръжката на стереоскопични ефекти е ключова функция на модела, Mitsubishi са положили сериозни усилия в тази посока. Режимът за конверсия на стандартно 2D съдържание в 3D например използва специална технология за векторен анализ на движенията и превръща дори класически филми отпреди 3D ерата в уникално триизмерно кино преживяване.

 

 Ако пък гледате нейтив 3D продукция (като прословутия Avatar, да речем), малко вероятно е да забележите размазване дори при най-динамичните сцени – заслуга както на използваната DLP технолгия, така и на специалния frame rate converter (FRC) алгоритъм, осигуряващ интерполация на движението за максимално гладко възпроизвеждане на екшън сцените.

Проектор от класата на HC7800D има и още един голям плюс през масовите HDTV панели – отлично цветовъзпроизвеждане, осигуряващо богата, наситена палитра от живи, ярки и естествени тонове.

Моделът се доставя и с доста удобно дистанционно управление, чиито клавиши са с подсветка, така че да го използвате, без да посягате към ключа за осветлението, докато гледате филм, рискувайки да съсипете уникалната атмосфера в домашния си киносалон.Технически данни:

 

Нативна резолюция: 1920x1080 (Full HD)

Визуализационна технология: DLP 0.65''DMD (формат 16:9)

Екран (размери в инчове):    50 до 300 инча

Яркост (ANSI лумена): 1500 lm

Контраст:    100 000:1

Живот на лампата: 5000 часа (в режим Low)

AV Входове: 2x HDMI, Mini D-Sub 15 пина, Composites RCA, S-Video, Components RCA

Ниво на работен шум: 25 dBA

Цена: 3850 лв.Да: Страхотна Full HD картина, отлични 3D възможности, в това число и при конверсия 2D към 3D, максимален размер на екрана 300 инча.


Не: Относително по-скъп от масовите HDTV модели.

 

Заключение: Ако сте киноман и дори 70 инча не са ви достатъчни единственият начин да си осигурите неповторимо филмово преживяване в домашни условия, с великолепно качество и в 3D, трудно ще намерите по-добро решение от МITSUBISHI Electric HC7800D.

Тагове: