От две години насам компанията LG предлага върховите си разработки при мониторите и във вариант с ултраширок формат. Такъв беше и случаят на миналогодишния модел UltraWide 34UM95, който спечели няколко международни награди и спечели най-много гласове в класацията ни за електронни продукти за забавление в периода 2014-2015.

По време на международното изложение IFA 2014 обаче LG показаха усъвършенствата версия на UltraWide 34UM95, която включва не само това, което автоматично го прави победител, но и много повече. Чисто новият 34UC97 — наред с мащаба 21:9, който автоматично го отличава от множеството монитори, — идва с ултрависока резолюция и нещо, което не е новост за телевизорите на корейската компания, но може би тепърва ще става все по-често срещане в нейните монитори. А то е…

извивката на дисплея като нещо повече от самоцел

Считано към дебюта му на IFA в Берлин, 34-инчовият монитор 34UC97 беше първият в света, който има извит IPS екран със съотношение на страните 21:9. Не го твърдя категорично, но и досега не съм попадал на негова алтернатива, била от LG или от друг производител. И да греша, това с „първенството“ може да е важно за маркетинга на почти всяка компания, но ние, като рецензенти и/или потребители, се интересуваме от други приоритети. Например, дали извивката служи преди всичко на естетиката, или пък има практическо приложение. След като имахме незабравимото удоволствие да тестваме монитора в продължение на десетина дни, можем да обобщим:

Извивката има и практически аспект. Ако гледаме монитора от 70-80 см, което се равнява приблизително на „една ръка разстояние“, не можем да обхванем с погледа си целия дисплей. Налага се да завъртаме глава, за да огледаме картината от най-ляво до най-дясно. Ако увеличим малко повече разстоянието, което се улеснява и от опцията за монтаж на монитора директно върху стена, всичко си идва на мястото. И вече просто местим погледа си, без да натоварваме шията си, тъй като извивката вкарва най-отдалечените зони в периферното ни зрение.

Толкова за извивката. Друг важен въпрос е —

 

този монитор става ли за нас?

Едва ли може да се даде еднозначен отговор, понеже говорим за диагонал над 30 инча, ултрависока разделителна способност, невероятно много и актуални портове, вградени говорители и нестандартен дизайн, който прави монитора красив за гледане даже когато е изключен. И понеже е още нов новеничък, на нашия пазар (спрямо датата на публикуване на това ревю) моделът се предлага за 1999 лв. Това е цена, която не е по джоба на всеки. Затова ще перифразирам въпроса — не дали мониторът става за нас, защото е сигурно, че е върховно постижение на техниката, което всеки любител на модерните дисплеи би трябвало да може да оцени. Истинският въпрос е: Какво получаваме за тази сума?

Вече изброих някои ключови предимства на модела, а на следващата страница ще ги разгледаме едно по едно, като ще ги разширим с доста информация. Продължава »

Решаващият фактор разделителна способност


Каквито и словесни еквилибристики да се прилагат понякога, разделителната способност (или резолюцията) е най-важното за всеки монитор. Със сигурност е по-важно от диагонала или съотношението на страните. От колкото повече пиксели (или точки) се състои екранът, с толкова повече работна площ разполагаме. Ако разчитаме само на диагонала, не получаваме повече място за работа, а просто работното място е разтеглено и често виждаме големи пиксели.

В това отношение 34UC97 се справя перфектно с балансирането. Първокласният монитор с диагонал цели 87 см предлага Quad HD резолюция. Казано по-конкретно, говорим за 3440 x 1440 пиксела (21:9) – болшинството точки са по хоризонталата, докато по вертикалата получавате 1/3 повече работна площ спрямо стандарта Full HD. За каквито и цели да използвате монитора, гъстотата на пикселите е достатъчна, за да не виждате разсейващата решетка на субпикселите.

Ще обикнете функцията Screen Splitter. Това, че имаме повече работна площ е добро само по себе си, но ако трябваше ръчно да подреждаме прозорците по екрана, така че да се възползваме от ултраширокия мащаб и резолията, щеше да е досадно. Чрез Screen Splitter само с натискането на един бутон можем автоматично да подредим работните си прозорци в обособени и равнопоставени виртуални екрани. Те могат да са два или три по хоризонталата, четири на кръст и т.н.

 

Нещо повече от IPS панел

Всички знаем, че IPS дисплеите предлагат ъгли на видимост, близки до теоретичния максимум 180°, а LG 34UC97 не прави изключение. Самата технология се слави с отлично цветопредаване, като тук можем да навлезем и в конкретика. При връзка чрез DisplayPort този монитор осигурява 10-битов цвят – палитрата надвишава 1 милиард оттенъка или имаме над 99% покритие на стандарта sRGB.А като заговорихме за интерфейсите, наред с DisplayPort 1.2, са налични 2х ThunderBolt 2 и 2х HDMI порта, както и двойка USB 3.0 конектора. Както се досещате Thunderbolt 2 подсказва, че 34UC97 е съвместим както с Windows-базирани компютри, така и с Mac-ове. С помощта на функцията Dual Link Up можете да свържете два източника на съдържание, например компютър и фотоапарат, смартфон или Blu-ray плейър. Образите и от двата източника могат да се изобразяват едновременно на екрана.

 

Стерео говорители и MaxxAudio

Фактът, че можем да възпроизвеждаме мултимедия от Blu-ray плейъри и други външни устройства загатва, че мониторът е специално оптимизиран и оборудван. Това включва и задължителните вградени тонколони. Интересното е, че LG не са отбили номера с някакво решение, колкото да го има, а става дума за 7-ватови драйвери, почти идентични с тези, които намираме в линията Cinema Screen на компанията. Имаме гаранция за качество от технологията MaxxAudio за мощен звук без изкривявания от говорители, скрити в ултратънък панел.