Ще започна този текст с уточнението, че използвам ексклузивно мишки на Logitech от началото на настоящия век. Подобен период със сигурност ме е свързал с марката. Нещо повече – легендарният модел Logitech MX518 ме дари с вярна служба в продължение на 14 години – от 2004 до 2018-а. Бих казал, че въпросният модел все още е чудесно решение с кабел за гейминг и дизайнерски нужди. Трябва да подчертая също, че не съм тествал MX Master 2S. Всички тестове са извършени върху Windows 10 базирана машина.

Предвид заглавието на този текст, в следващите редове ще си поговорим за новото безжично бижу на Logitech - MX Master 3. Признавам, че моментните ми сблъсъци с wireless мишки не са били особено позитивни. Просто за моите нужди лагът винаги ми е идвал малко в повече. Същото обаче не може да се каже за MX Master 3.

Освен да тествам разкошни продукти като тук представения и да изливам впоследстие стени от текст, съм също и разработчик на развлекателен софтуер в 3 измерения и използвам доста комплексния енджин Unreal 4, Visual Studio, графични програми и други софтуерни решения.

Тоест за мен финото движение на мишката е от знаково значение за постигане на бързи итерации и правене на по-малко грешки в 3D среда. Същото се отнася за споменатия лаг и ергономиката.

Признавам, че при получаването на мишката директно я хвърлих в дълбокото – към инструментите, с които създавам развлекателен софтуер. Любовта категорично беше от пръв поглед (в случая ръка) – безупречно движение в 3D среда в Unreal 4, максимална прецизност с по-малки 3D обекти и цялостното феноменално усещане за ръката ми. Ок, като левичар трябва да изтъкна, че MX Master 3 не е предвидена за хора, използващи лявото полукълбо на мозъка си. Другата истината е, че в личен план отдавна съм се примирил с подобна неправда и към днешна дата по-скоро бих изпитал затруднения при работа с лявата ръка.

И това е усещането само на повърхността – прецизност (4000 DPI), която очакваш от мишка от подобен клас, и ергономика, която не изморява ръката ти.

Софтуерът на Logitech – Options отвори за MX Master 3 още плеяда чудесни функционалности. На първо място интерфейсът е приятно опростен и визуално минималистичен. Настройките са точни и ясни, без гмуркане в множество подменюта.

Двата елемента, които най-много ме впечатлиха, обаче бяха възможностите за предефинирани бързи команди на бутоните за различни приложения (софтуерът предлага дори такива по подразбиране за популярните приложения като Chrome, Edge, Photoshop, Office и др.) и функцията Flow.

Наясно съм, че подобни предефинирани setup-и не са новост за мишките на Logitech, но предвид разположението на бутоните и ергономиката на мишката, тук симбиозата е просто феноменална.

Хоризонталното колелце, в позицията в която е поставено, е манна небесна за работа с 3D обекти. Давам директен пример – потребителят може да му даде функционалност при мащабирането на обектите в 3D средата – тоест завъртането на хоризонталното колелце прави даден обект по-малък или съответно – по-голям.

Давам си сметка, че подобни обяснения може би стоят в писмено представяне леко безпочвени – мишката трябва да се опита със сигурност от първа ръка. От друга страна в рамките на вече 5-те години, при които работя с инструментите в Unreal 4, никога не съм чувствал по-добре ръката си след дълги сесии, а специфичното преконфигуриране неминуемо би увеличило производителността на мнозина.

Що се отнася до Flow – при него говорим за възможност за ужасно лесно преминаване на курсора от един към друг компютър (да не се бърка с работа на два монитора).

Тествах Flow при сетъп, включващ работното ми PC (с два монитора) и малък нетбук, собственост на китната ми половинка. Проработи сравнително добре, но е важно да подчертая, че при тази функционалност е адски важна и силата на сигнала на Wi-Fi мрежата.

Нататък – според Logitech мишката може да се ползва константно без зареждане повече от 70 дни. По време на писането на този текст съм ползвал MX Master 3 около месец (заредих мишката веднъж при получаването ѝ) и, да – до момента не е имала нужда от повторно зареждане. Говорим за безжична мишка, която прочее се зарежда посредством USB-C порт. Последното е изключително важна подробност за човек, който цели да използва възможно най-малко количество кабели при пътуване, а и по принцип.

Logitech твърди още, че при зареждане в продължение на една минута след това мишката може да се ползва три часа. Магия!

Индикаторът за заряда на батерията е поставен на видно място в лявата половина на мишката.

Продължавам с позитивите – левият и десният бутон за щастие не се нуждаят от щателно натискане, за да регистрират действията на потребителя. В личен план това също е голям плюс, който направи отделните преходи в различни ситуации и софтуерни инструменти още по-гладък и бърз.

Централното колелце (наречено от Logitech със звучното име MagSpeed)? Мнението ми за него може да бъде визуализирано с популярното меме на Винс Макмеън.

Между другото името му MagSpeed може би идва и от важната подробност, че легендарната швейцарска компания използва електромагнити.

Прецизността на MagSpeed и лекотата му на въртене са от друга вселена. В допълнение във Free Spin режим звука от въртенето просто го няма, а при Ratchet режима едва се долавя. Усещането при скролинга и споменатата прецизност са като наркотик при „прелистването“ на големи документи или уебсайтове. Нееднократно се улових просто да скролвам без ясна цел или да завъртам колелцето, оставяйки го целенасочено да стигне до края на 200+ страничен PDF документ.

Що се отнася до други важни бутони – тези за придвижване една позиция напред и назад – единствено при тях можем да говорим за едва доловим проблем, състоящ се в нуждата от по-силно натискане. Позиционирането им под хоризонталното колелце е чудесно решение, а може би с времето и самите бутони ще се „поотпуснат“.

Gesture бутонът на хартия звучи любопитно, но поне аз не успях го накарам да работи по достатъчно задоволителен начин.

По отношение на свързаността всичко отново е обагрено в позитивни краски. В комплекта е включен малък USB приемник, поддържа се и Bluetooth. MX Master 3 може да си говори с до три устройства едновременно, като превключването между отделните се изпълнява посредством малък бутон в долната част на мишката.

Финалният елемент, върху който искам да наблегна, е гейминг частта – MX Master 3 не е геймърска мишка и не е подходяща алтернатива за играчи, които играят предимно Twitch игри. Така де, не са много сериозните/eSport играчите, които не използват мишка с кабел.

От друга страна мишката на Logitech спокойно може да влезе в употреба при заглавия с по-ниско темпо на действие – адвенчъри, изследователски заглавия от първо и трето лице и др.

One mouse to rule them all (Koralsky Edition)

След малко повече от месец с MX Master 3 ми е трудно да си представя връщане към просто добра мишка. За потребители, които и създават – дизайнери, 3D художници, видеомонтажисти и т.н. креативни люде, MX Master 3 е чудесно решение – тя е създадена за тях. Аз от друга страна вече сънувам комбинация между MX Master 3 и MX Keys. Клик...

Тагове: