Настолно РС, два лаптопа, поне четири смартфона, една или повече игрални конзоли, Smart телевизор с висока резолюция и вероятно таблет… Добре дошли в цифровото домакинство на XXI век! И всичко това, разбира се, свързано към интернет, тъй като всяко едно от изброените устройства е на практика безсмислено без бърза връзка със световната мрежа. Позната ли ви е тази картина?

 

Комуникацията преди всичко

До неотдавна, когато у дома си имахме не повече от един или два компютъра, така нареченото „разпределение на интернет трафика” беше проблем най-вече за малките или по-големи бизнес офиси. Вкъщи и един простичък хъб или в краен случай суич (комутатор) вършеше достатъчно работа за разклонение на входната връзка (най-често LAN или ADSL кабел) и проблемът беше решен.

Днес обаче кажи-речи всяко домакинство направо „гъмжи” от най-разнообразни цифрови устройства, всичките предлагат опции за интернет свързване – най-често на безжичен принцип. Това означава, че ако не разполагате с устройство за интелигентно разпределение на капацитета на наличната уеб връзка, вкъщи ще има скандали. Ако баткото, да речем, си сваля филм или играе онлайн, а малката му сестричка е решила точно тогава да се рови из Facebook или да „видеочати“ с приятелките си.

За щастие днес големите производители на мрежово оборудване мислят за вашето лично спокойствие и опазването на домашния мир! Шегата настрана – с маршрутизатор от последно поколение като EA6500 на Linksys няма да имате проблеми с управлението на домашния си мрежови трафик. Той е едновременно бърз, безжичен, компактен и… осигурен за бъдещето.

Новото поколение

Една от най-силните страни на модела е поддръжката за най-новата ревизия (802.11ac) на популярния Wi-Fi стандарт, която той предлага. При все че тя ще бъде финализирана едва в края на тази година, редица от водещите компании в областта (в това число и Linksys) вече предлагат модели, които я поддържат. Това означава, че ако през някой от идните месеци излезете на пазар за нов безжичен рутер, EA6500 определено следва да е в челна позиция при вариантите ви за избор. Факт – основната вълна 802.11ac съвместими устройства се очаква през 2013 година, но поддръжката за нея днес означава, че когато това се случи, вашият рутер няма да се окаже морално остарял.

 Друг плюс на този модел е изключителната лекота на инсталиране, настройка и конфигуриране – нещо, което е запазена марка на всички Linksys устройства. ЕА6500 ви дава възможност да създадете така наречения Smart WiFi акаунт, който след това да управлявате дистанционно в уеб браузър среда през всеки мобилен компютър, смартфон или таблет. Cisco Connect Cloud е нещо много яко, и ако не сте запознати с него, можете да прочетете повече тук.


Това е безкрайно удобна опция, тъй като тя ви дава достъп до ресурсите на вашата домашна мрежа дори когато не сте у дома. Така можете да следите трафика в нея дистанционно или да упражнявате строг родителски контрол от разстояние – при това лесно, бързо и удобно.


Добавянето на нови, съвместими безжични устройства към вече съществуващата мрежа също е много опростено благодарение на опцията SimpleTap. Тя работи точно както подсказва името й – с едно кликване или докосване на бутон.

На практика тази технология използва така нареченото NFC (near field connection) свързване. Ако разполагате с подобно устройство (смартфон или таблет от най-нова генерация), е достатъчно да допрете до него специалната SimpeTap карта и оттам нататък свързването му към вашата локална мрежа се извършва напълно автоматично за броени секунди.

Скорост!

Тъй като ЕА6500 е 802.11ac съвместим рутер, теоретичните скорости, които той може да осигури при използване на новия 5 GHz честотен диапазон, са от порядъка на 1.3 Gbps – ниво на трансфер, за което маршрутизаторите от предходно поколение можеха само да мечтаят.

Дори и при работа в режим на обратна съвместимост (със старите вече 802.11n мрежи) ЕА6500 не разочарова – пикова скорост 450 Mbps в 2.4 GHz диапазон.
Всъщност практическите тестове показват, че EA6500 осигурява максимални скорости на пренос приблизително три пъти по-високи от тези на Wireless-N рутерите от предходна генерация.


Високите скорости на безжичен трансфер, които осигурява, правят Linksys EA6500 изключително подходящ за поточно предаване на видео с висока резолюция, гейминг и обмен на файлове с голям обем.


Фактът, че разполага с два USB порта, улеснява включването на външни устройства (и съответно споделянето им в локалната мрежа), като принтери, мултимедийни, Blu-ray плейъри и други. Що се отнася до безжичното покритие на EA6500, няма защо да се притеснявате – устройството разполага с шест вградени антени и SpeedBoost технология за усилване на сигнала, така че високите скорости са гарантирани във всяка една точка на дома ви.


 

Плюсове
+ Бърз – теоретични скорости на трансфер от 450 Mbps до 1.3 Gbps

+ Безжичен – предлага поддръжка на последната ревизия на Wi-Fi стандарта (801.11ас)

+ Лесен за инсталация, поддръжка и конфигуриране – благодарение на бразуър базирания интерфейс за управление и опциите Smart Wi-Fi account и SimpleTap

+ С отлично покритие – 6 вградени антени и SpeedBoost технология за усилване на сигнала

+ Simple Touch технология - изключително лесно добавяне и конфигуриране в безжичната мрежа на NFC (Near field communication) съвместими Wireless устройства. В комплекта е включена специална безконтактна карта (с размерите на кредитна карта) - просто я докосвате до устройството, което искате да свържете в мрежата и то е готово за работа в нея

+ Поддържа Cisco Connect Cloud приложения - посредством портала ciscoconnectcloud.com можете от всяко място на света, с всяко съвместимо Android/iOS устройство да контролирате рутера, да давате достъп до Интернет за гости, да прилагате правила за родителски контрол, да тествате скоростта, да приоритизирате устройствата и услугите във вашата мрежа

 

 

Минуси
- Все още малко скъп

Заключение

С гаранция за бъдещето благодарение на осигурената поддръжка на най-новата ревизия на стандарта Wi-Fi (802.11ас) Linksys ES6500 е отличен домашен рутер, който ще ви осигури интелигентно управление за вашата локална мрежа. С високите си скорости на трансфер и лесните опции за настройка и управление той е идеален за поточно предаване на HD видео, свързване на множество устройства, онлайн видеоигри.

 

 

Технически спецификации
* Draft 802.11ac Wireless технология
* Двубандова работа едновременно на 2.4 GHz и 5 GHz
* 6 вградени 3х3 антени
* Пълна обратна поддръжка на a/b/g/n у-ва
* Безжичен трансфер – до 450 + 1300 Mbps*
* Мощни допълнителни усилватели на сигнала за по-добър обхват
* SpeedBoost технология за силен и стабилен сигнал
* WPA2 криптиране и SPI защитна стена
* 4х 10/100/1000 Gigabit Ethernet порта
* 2 USB порта за поделяне на принтери и дискове в мрежата
* 3D Antenna Array подредба на антените – може да се монтира на стена или хоризонтално без разлика в производителността и обхвата
* DLNA Certified(TM) медия сървър
* Quality of Service (QoS) за супер гладко HD видео
* IPv6 поддръжка

Тагове: