Все повече фирми осъзнават нуждата от сигурност и стабилна ИТ стратегия за защита на чувствителната за бизнеса информация. Често обаче печатът на хартия е пренебрегван, а служителите са оставяни сами да решават как да защитят копията си от чужди очи. Сървъри, компютри, таблети отдавна ползваме с пароли. Но какво се случва, ако секретната ни информация отиде за печат към принтера?

Големите производители като Brother са помислили сериозно за защитата на „хартиения носител“. В много случаи поверителни документи се изпращат към принтер, който не е сигурен, и там биха могли да бъдат прихванати. Елементарното, което можете да направите, е да извършвате мониторинг на печатните ресурси чрез инструмент за управление в реално време (какво е обработено и отпечатано). Това донякъде предотвратява злоупотребата с печат, но много по-добре е принтерът ви да има и възможност за заключване на функциите за печат, ако не сте оторизиран потребител.

Secure Print

Когато работите с поверителни документи, е добре да разполагате с максимална сигурност във всяка фаза на печата. Когато отпечатвате документ на устройство без защита, той излиза веднага след като кликнете Print. При Secure Print обаче документите първо влизат в защитена опашка и се отпечатват само от оторизиран потребител. Ето как: всеки служител разполага с ПИН код или карта с NFC чип. Когато изпрати документ за печат към принтера и отиде да го вземе, машината отпечатва файла само след въвеждане на кода или доближаване на картата. Това ограничава риска от прихващане на поверителни документи. Сканираните файлове пък отиват в защитени папки чрез SFTP протокол и никой освен този с достъп до тях не може да ги разглежда.

Портфолиото от защитени принтери на Brother нараства

Brother вече може да се похвали с цяло портфолио от сигурни решения, включително от среден клас - например цветния Brother MFC-J3930DW с А3 формат и NFC интерфейс за защитено отпечатване. Но още по-сериозно предложение е Brother MFC-L6900DW. Срещу разумната цена от 1699 лв. без ДДС всяка малка или средна организация може да получи подсигурено и проектирано за големи натоварвания решение. Има листоподаващо устройство за 80 листа, позволява бързо сканиране/копиране на 50 стр. в минута в комбинация с двустранен печат и разделителна способност 1200 x 1200 dpi. Връзката е поверена на гигабитов жичен, Wi-Fi и USB интерфейс, поддържат се и облачни услуги като Dropbox и Google Drive. За цялата серия L6000 са характерни Secure Function Lock 3.0, защитен печат (вкл. SSL), управление на сертификати и най-приятното – NFC за по сигурен достъп!

Тагове: